25.02.2015,  20:32:11 | 0 comentarii | 784 vizualizari
Colaboratorii ZVJ ajung departe! / Despre literatura lui Valeriu Butulescu în Vietnam!
de Ziarul Vaii Jiului
Internetul ne ajută să primim, instantaneu, ştiri din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Ne bucurăm, sincer, când despre ţara noastră, dar mai ales despre Valea noastră se scrie, şi încă de bine. 
 
Evocam în urmă cu două zile un articol despre aforismele lui Valeriu Butulescu, publicat în Mexic, la Monterrey, la circa 10.000 km spre vest. Iată că la numai trei zile, descoperim un nou articol „CHAM NGOM VAN HOC CUA VALERIU BUTULESCU (NHA VAN ROMANIA)”, publicat pe 25 februarie 2015, în  revista VAN VIET, la Hanoi, la circa 10.000 km spre est. Unchiul Google ne oferă generos şi traducerea titlului „Valeriu Butulescu (scriitor, România) şi litera­tura aforistică”.
Articolul e semnat de Pham Viet Dao, director general în Ministerul Culturii de la Hanoi, în timpul său liber, traducător valoros. Pham Viet Dao a terminat, în urmă cu aproape patru decenii, filologia română la Iaşi. A tradus enorm, de la literatura română clasică până la cea modernă. În anul 2004 a publicat la Hanoi, la Editura VH N.X.B. VAN HOC o carte reprezentativă a aforismelor lui Valeriu Butulescu, cu un titlu aproape imposibil: THANT THAN VA TROM CUOP. Deşi au trecut 11 ani de la apariţie, aflăm cu bucurie că despre această carte încă se mai vorbeşte. Aforismele autorului din Petroşani traduse în vietnameză circulă constant pe net, fiind prezente în circa 1000 de pagini.
În articol se face referire la circulaţia internaţională remarcabilă a acestor aforisme, traduse în zeci de limbi, dar şi despre activitatea de dramaturg a lui Butulescu. Întâmplător sau nu,  prefaţa cărţii de la Hanoi a fost semnată de Vo Khac Ngiem, cel mai popular dramaturg vietnamez în viaţă. (T.H.)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
►Comedia „Herghelia Albastră”, pusă în scenă de Teatrul „I.D.Sîrbu”, a fost jucată &icir[..]
24.06.2015, 20:04   |    0 comentarii
Valeriu Butulescu debuta cu aforisme în Macedonia (încă iugoslavă), în urmă cu aproape trei decenii, în[..]
17.11.2014, 20:01   |    0 comentarii
Aforismele lui Valeriu Butulescu circulă intens în Peninsula Iberică, traduse şi publicate în spaniolă (două edi[..]
28.01.2014, 21:44   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter