28.05.2017,  11:04:13 | 0 comentarii | 1772 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cele 6 cetăţi dacice din Munţii Orăştiei / Vor fi scoase din boscheţi şi redate circuitului turistic
de Alina PIPAN

Consiliul Judeţean Hunedoara îşi respectă promisiunea şi solicită Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale preluarea în administrare a următoarelor monumente istorice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia, cetatea dacică de la Costeşti Blidaru, cetatea dacică de la Luncani - Piatra Roşie, cetatea dacică Băniţa.

Este solicitată şi preluarea în administrare a sitului arheologic Grădiştea de Munte punctul Masivul Feţele Albe, parte a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Astfel, după ani de ignoranţă şi dezinteres la adresa patrimoniului istoric inestimabil al acestui judeţ, toate monumentele sunt scoase la lumină, redate circuitului turistic.
Iată ce succes au Cetatea Devei, Castelul Huniazilor, Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana, este păcat ca celelalte cetăţi ale complexului fortificat să rămână îngropate în buruieni, când ar trebui să fie redate circuitului turistic. Bineînţeles, restaurarea lor, amenajarea drumurilor şi punerea lor în valoare va dura ani de zile, dar măcar se începe de undeva. 
După ce vor fi preluate în administrare, se va trece la evaluarea lor în vederea înregistrării valorii în evidenţele contabile, se va actualiza inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.  
Complexul fortificat, cunoscut sub numele generic cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (6 la număr), a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1999.
Dintre cetăţi, Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte a fost preluată în anul 2013 în administrarea directă a Consiliului Judeţean Hunedoara. Pentru aceasta s-a înfiinţat un serviciu public de administrare prin intermediul căruia sunt derulate activităţile propriu-zise de administrare, întreţinere şi punere în valoare.
CJ Hunedoara a încheiat în 2017 un Protocol de colaborare şi cooperare cu Institutul Naţional al Patrimoniului cu scopul protejării cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, precum şi în scopul realizării de proiecte de cercetare aplicată, restaurare şi punere în valoare a acestor cetăţi. 
CJ Hunedoara a alocat din bugetul propriu pe anul 2017 suma de 400.000 de lei pentru a realiza documentaţia tehnică de avizare a lucrărilor de intervenţie la monumentul istoric Sarmizegetusa Regia- Grădiştea de Munte. 
CJ Hunedoara are intenţia de a accesa fonduri europene pentru lucrări specifice de conservare şi restaurare, precum şi activităţi de punere în valoare a ansamblului şi siturilor istorice în ideea integrării lor într-un circuit turistic, ceea ce poate fi realizat doar din poziţie de administrator al obiectivului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter