31.08.2017,  20:54:27 | 0 comentarii | 905 vizualizari
Petrila / Toate proiectele au fost votate
de Corneliu BRAN

Şedinţa ordinară a Consiliului Local Petrila a pus pe tapet un număr de 15 proiecte, plus unul suplimentar pe ordinea de zi. Desfăşurată ca de obicei în sala de şedinţe şi festivităţi din spaţiul casei de cultură, şedinţa a durat circa un ceas de vreme. Toate proiectele propuse de iniţiator, primarul Vasile Jurca, au fost adoptate. 
La cinci dintre proiecte cei şase consilieri din opoziţie s-au abținut. 

Taxă la Casa Memorială „I.D. Sîrbu”
Proiectul 5 de pe ordinea de zi a bifat modificarea şi completarea HCL nr. 246/2016 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale. Despre acest proiect adoptat vă explică mai bine primarul Vasile Jurca, nefiind vorba de schimbarea de taxe şi impozite locale cum s-ar crede, ci de Casa I.D. Sîrbu, un obiectiv cultural al oraşului: „Am stabilit o taxă de intrare la Casa Memorială I.D. Sîrbu. Am avut luna trecută o hotărâre de consiliu prin care am aprobat cofinanţarea a jumătate din salariul minim pe economie pentru o persoană care să fie în permanenţă acolo şi obiectivul să poată fi vizitat în fiecare zi. Legea ne forţează astfel să emitem şi bilete de intrare. Prin această hotărâre am stabilit taxa de intrare de 5 lei”.

Afacerea „fructe de pădure”
La proiectul nr. 6 de pe ordinea de zi s-a stabilit aprobarea asocierii între UAT Petrila şi SC Edil Sal Prest SA Petrila. Printr-o adresă emisă de Edil Sal Prest către primărie s-a solicitat o încheiere de asociere „în vederea amenajării şi exploatării unei plantaţii de fructe de pădure”. Primarul Jurca ne-a declarat după şedinţă că „afacerea cu fructe de pădure, pe fondul condiţiilor prielnice dezvoltării acestei activităţi în zona noastră montană, este deosebit de profitabilă, şi o spun din ce am văzut în mai multe zone unde am fost să vizitez”. „Plus că vom valorifica astfel şi terenul din Dealul Maleii, un teren care până la ora actuală nu a fost valorificat”, a mai plusat primarul.

Salariile angajaților primăriei
Proiectul 7 de pe ordinea de zi a vizat „stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului oraşului Petrila, a instituţiilor şi serviciilor publice, fără personalitate juridică şi a SPLAS, aflate în subordinea Consiliului Local Petrila”.
Ceea ce unii probabil n-au înţeles, ori au înţeles ulterior este că acest proiect nu viza creşterea din nou a salariilor cu 15%, după mărirea de luna trecută, ci păstrarea salariilor la nivelul stabilit în şedinţa trecută. Acest lucru ni l-a explicat după şedinţă chiar primarul Jurca. 
„Funcţionarii din primărie au avut un spor de 15%, care a fost abrogat printr-o Hotărâre de Guvern. În sensul acesta am modificat indicatorii ca ei să nu piardă la salariu. Altfel, conform H.G.-ului trebuia să scădem salariile cu 15%, un lucru ce se întâmpla chiar acum, după ce a fost stabilit iniţial mărirea salariilor, fapt ce n-ar fi avut niciun fel de logică. Cei din opoziţie au venit la acest proiect cu o propunere de măriri de salarii la unii funcţionari ce, evident, au sarcini suplimentare şi multă responsabilitate. Deocamdată atât putem acorda cum s-a stabilit luna trecută. Dar de o propunere venită dinspre consilierii liberali vom ţine cont, este vorba de şeful Serviciului Taxe şi Impozite, căruia i-am mărit, după cum am spus şi în şedinţă, salariul cu circa 200 lei. Aici probabil a fost reparată o mică greşeală a noastră. De partea cealaltă, după cum i-am explicat domnului consilier Temneanu şi domnului consilier Oros, a crescut fondul de salarizare la aparatul juridic deoarece de luna viitoare la Primăria oraşului Petrila vom avea secretar. Începând cu 1 septembrie, doamna Adriana Dăian, fost jurist la Apa Serv, cea care a participat la concursul organizat de primărie din luna august şi l-a câştigat”.

Bazinul de înot 
Proiectul 9 a vizat „aprobarea şi predarea unui amplasament destinat construcţiei unui bazin de înot pe strada 8 Martie din localitate către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Fonduri Europene, prin C.N.I., care va realiza investiţia. La finalul şedinţei primarul Petrilei ne-a spus de ce este foarte important acest proiect adoptat în unanimitate de voturi: „Am aflat cu bucurie, fiind informat de către cei de la Compania Naţională de Investiţii, că suntem pe lista de sinteză aprobată de Ministerul Dezvoltării privind finanţarea şi executarea acestei lucrări, un bazin de înot foarte necesar pentru tinerii noştri şi, de ce nu, pentru toţi cei care preferă sportul şi activităţile sportive. Noi va trebui să întocmim repede, în primul rând, documentaţiile topografice pentru a le transmite celor de la C.N.I, studiile geo şi, bineînţeles, predarea terenului tot către C.N.I. până ce lucrarea va fi gata. Pentru acest bazin m-am luptat foarte mult şi a fost şi o promisiune a mea în campania electorală. De aceea mă bucur că într-o perioadă relativă de timp scurt Petrila va avea un bazin de înot, cred eu aşteptat de foarte mulţi petrileni”.

Edilitare
În fine, ultimul proiect de care ne ocupăm puţin azi este cel de la punctul 14, ce a vizat aprobarea „indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea şi modernizarea (asfaltarea) străzilor Moşici şi Galerie Cimpa”. 
La discuţii, legat de strada Moşici, consilierul liberal Burdea a cerut o chestiune logică şi de bun-simţ Executivului: „Văd că vreţi să asfaltaţi strada Moşici. Aş dori, dacă se poate, întâi să se tragă canalizarea pe această stradă şi abia apoi să se asfalteze. Nu este canalizare şi probabil peste un an-doi vor fi obligaţi şi cei de-acolo să nu mai deverseze în pârâu sau pe unde deversează acum”. „Da, vom ţine cont de propunerea dumneavoastră şi vom încerca să facem canalizarea întâi acolo şi apoi strada”, a fost de acord primarul Jurca. Proiectul a fost adoptat în unanimitate.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter