22.10.2017,  12:43:07 | 0 comentarii | 436 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Poetul din centrul orașului
de Gilbert DANCO

În calitate de cititor îndrăgostit de poezie, am observat, subiectiv desigur, că această artă se adresează deopotrivă, dar în mod inegal, sensibilităţii și intelectului.

Sunt poeţi care „profită” de intelect pentru a viza sensibilitatea noastră și, invers, poeţi care instrumentează sensibilitatea pentru a ne stârni intelectul. Marian Boboc face parte din această a doua categorie de poeţi în tipologia pe care am improvizat-o eu. Deși, ca orice poet, experimentează și celălalt stil.
Poemele lui Marian Boboc mi se par cinematografice. El creează imagini color într-un spaţiu al Boemei – acesta ar fi numele pe care l-aș da „Orașului de la capătul poeziei”. Montajul acestei cărţi, ca să rămân în limbajul filmului, este (aproape surprinzător) bine gândit. Primul calup din volum, care poartă numele cărţii, răstoarnă percepţia comună cum că poezia s-ar afla, solitară și insignifiantă, la marginea locuirii. Dimpotrivă, orașul se situează la marginea poeziei. E o imagine îndrăzneaţă pentru secolul XXI. Aparatul video filmează pe verticală într-un spaţiu nelimitat, nedefinit: „de la marginea mărilor și oceanelor/ de pe creasta munţilor/ și din muchia norilor/ poezia/ se vede la fel”. 
Cadru după cadru, intervin personajele printre care Ea, Femeia, survolează. M-au interesat însă cu deosebire poemele gen haiku, cele care creează cele mai multe imagini prin cât mai puţine cuvinte: „e atât de frig/ încât dau buzna/ în inima ta” sau „ca un glonţ/ trecu poemul/ prin mine”.
În titlu am glumit. Marian Boboc locuiește fizic în centrul unui oraș, dar poetic trăiește la periferia oricărei localităţi care se supra-numește Boema.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter