19.11.2017,  12:54:56 | 0 comentarii | 953 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 5 / Au omagiat toamna așa cum se cuvine
de Marian BOBOC

Deși vineri, 17 noiembrie, timpul îmi era cam strâmt, nu am putut să refuz invitația d-nei directoare adjuncte Ana Doda de la Școala Gimnazială nr. 5 Petrila – Structură a Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși (director - dr. ing. Cecilia-Livia Mitran)  de a fi prezent la un eveniment organizat, de la ora 15:00, de această instituție școlară, în parteneriat cu Primăria Petrila și Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”.

Coordonatorii. Echipa de proiect
Așa am ajuns la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, pe a cărei scenă, frumos împodobită, se desfășoară un reușit spectacol școlar. 
Proiectul „Toamna, cântec și culoare” are deja istorie, „se pierde în negura timpului” (cum ar spune cronicarul), și a fost gândit de o mai veche cunoș­tință a cititorilor ZVJ, doamna profesoară Carmen Avram, care a și organizat primele trei ediții. De altfel, și la această ediție, a IV-a, am regăsit-o alături de ceilalți coordonatori ai proiectului: d-na prof. Ana Doda (director adjunct) și prof. Cristina Jugănariu (consilier educativ). Echipa de proiect a fost formată din „învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale Nr. 5, structură a Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși Petrila”.

Argument
În proiect se regăsesc toate etapele străbătute de elevii și corpul profesoral de la această școală până să ajungă pe scenă. Nu le vom înșira aici. Reținem doar minunatul argument de celebrare a celui mai bogat anotimp: „Când natura ajunge în amurgul pârguit al anului, când în faţa ochilor ni se desfăşoară un tablou mirific, în care culorile se luptă pentru supremaţie, nu poţi să nu aduci un omagiu toamnei. Frumuseţile şi bogăţiile pe care ni le oferă natura, în acest superb anotimp, trezesc în noi impulsul creativ. De ce să nu ne bucurăm de ceea ce ne oferă toamna şi să punem în valoare parfumul şi culoarea ei atât prin cântec, dans, cât și prin realizarea unor lucrări originale, prin care să valorificăm potenţialul creativ al elevilor? Prin aceste demersuri creative ne înfrumuseţăm viaţa, educând totodată tinerele vlăstare spre a-şi dezvolta imaginația, talentul și gustul pentru frumos”.

(Re)întâlnirea cu Aricel și prichindeii d-nei Carmen Avram
Acum că știm despre ce este vorba, pătrund în sală. Aici, surpriză mare, mă întâlnesc cu... ARICEL, ca să nu zic am dat... bot în bot cu el. Cum care ARICEL? Mai vechea mea cunoștință... Aricel - cel iubit de prichindeii din clasa pregătitoare a d-nei profesoare Carmen Avram (care recent a avut amabilitatea să-mi „pozeze” pentru un reportaj care s-a bucurat de aprecierile cititorilor ZVJ). Și prietenii mei, prichindeii din clasa pregătitoare, sunt adorabili. I-a gătit doamna lor, d-na Carmen Avram, cu papion ca pentru o serbare mare, pentru că, la urma urmei, chiar asta și e sărbătoarea toamnei. Pentru o clipă, mă năpădesc buruienile invidiei, că nu mai sunt și eu elev, să port și eu așa papion frumos...

O desfășurare impresionantă de forțe
Sala este plină: elevi, părinți, bunici, învățători, profesori. Dintre cei prezenți amintim pe: d-na prof. Emilia Andreica și d-na prof. Mirela Balintoni (directoare adjuncte ale Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”), dl. Vasile Jurca (primarul Petrilei) și d-na consilier județean Doinița Bălănesc. Se fac ultimele pregătiri. Zumzetul acesta mă duce cu gândul la hărnicuțele albine dintr-o prisacă. Căci asta e Casa de Cultură la ora spectacolului. În fine, după câteva precizări organizatorice făcute de d-na directoare Ana Doda, spectacolul începe. Onoarea deschiderii îi revine clasei pregătitoare a d-nei Carmen Avram. E greu de descris în cuvinte bucuria unor prichindei, care, atenți la doamna lor, au dansat cu entuziasm în ritm de… a-ram-sam-sam. O bucurie care te face și pe tine ca spectator, oricât ai fi de serios, să fii… bucuros.
Apoi s-a dansat (așa am aflat că dansul toamnei e valsul), s-a cântat, s-a recitat.
A fost, cu adevărat, o reușită artistică, dar și educativă. O reușită a elevilor, a corpului profesoral, a conducerii acestei școli petrilene și a părinților (care au făcut eforturi pentru ținuta artistică a copiilor lor).
Spectacolul de vineri, 17 noiembrie, ne arată că în Valea Jiului – România mai există entuziasm și dăruirea didactică nu a murit. Bravo!

TOAMNĂ, CÂNTEC ȘI CULOARE

Moto: copiii din clasa pregătitoare 
neștiutori dar jucăuși 
o văd pe doamna lor învățătoare
ca pe-o păpușă între păpuși

chiar dacă în sufletul tău e un gol
piticii tăi urcă prima dată pe scenă
vei tremura ca la fiecare spectacol
nici noaptea aceasta nu ai pus capul pe pernă

i-ai gătit cu drag ca de sărbătoare
cu mâinile tale le-ai făcut papioane
astăzi e „Toamnă, cântec şi culoare”
copilăriei piticii îi vor ridica lampioane

chiar dacă poate în sufletul tău bate vântul
te vei bucura împreună cu ei
la care te gândești nopți de-a rândul
ca la niște feți frumoși învingându-i pe zmei

la Petrila e iar „Toamnă, cântec şi culoare”
vor veni și părinți vor fi și bunici
aplauze pentru doamna învățătoare
aplauze pentru gașca de pitici

desigur piticii vor veni cu gașca zurli
vor dansa în ritm de a-ram-sam-sam
vor cânta guli guli guli guli guli guli
mândri că sunt în clasa Carmen Avram


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter