11.11.2014,  20:01:42 | 1 comentariu | 2162 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Un tânăr cu care Valea Jiului se poate mândri: / Alexandru Mircea Beldea - student la Universitatea Huddersfield


de Corneliu BRAN
Pentru cei mai mulţi dintre concetăţenii săi, petroşeneanul Alexandru Mircea Beldea - născut în municipiul de pe Jiul de Est, la 2 martie 1992 - este un tânăr obişnuit. Însă, pentru majoritatea prietenilor şi cunoştinţelor, dar, în primul rând, a celor din familie, Alex reprezintă un tânăr de 22 de ani care a reuşit să-şi urmeze chemarea lăuntrică.
 
Sufletul - mai puternic decât mintea
Alex a fost elevul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, profilul „Matematică-Informatică”, la o clasă cu predare în limba engleză. Aceasta, combinată cu voinţa şi talentul în arta fotografică, un hobby descoperit de când era copil, dar aprofundat în adolescenţă, a făcut ca în anul 2011 să fie unul de răscruce în viaţa şi viitoarea lui carieră. O răscruce unde a avut de ales între programarea computerelor şi jurnalism şi fotografie. Adică, între ceea ce a învăţat la liceu şi chemarea lăuntrică. Fireşte că Alex a ales cu sufletul. Ceea ce demon­strează că, câteodată, e bine să-ţi urmezi latura sensibilă în detrimentul lucrului programat de creier. Acest lucru ni-l dezvăluie chiar Alex: „În 2011 am hotărât să aplic pentru studii în Marea Britanie. După ce am oscilat o vreme între programarea computerelor, jurnalism şi fotografie, am decis, în final, să aleg cea de-a doua opţiune. Poate a contat şi faptul că până atunci, în ţară, lucrasem ca fotograf de presă pentru ziarul online Sport 365 şi aveam în palmares două finale la secţiunea de fotografie a Festivalului Naţional de Arte pentru liceeni LICART, precum şi o primă expoziţie personală realizată cu sprijinul profesorului de desen din liceu, Robert Humel”. 
 
Una din… patru!
Alegând calea studiului în Anglia, Alex a mai avut o dilemă, întrucât nu mai puţin de patru universităţi l-au admis. Cei de la Universitatea Huddersfield s-au dovedit a fi mai iscusiţi în convingerea absolventului de liceu, astfel că tânărul petroşenean a ajuns student al acestei universităţi.
„În baza scrisorii de intenţie şi a portofoliului de lucrări, alături de certificatul de limbă engleză şi diploma de bacalaureat, iniţial am fost admis la patru universităţi. Universitatea din Huddersfield m-a convins să merg acolo, datorită profesorilor şi activităţii lor şi datorită facilităţilor excelente de care dispun studiourile de aici. Nu în ultimul rând a contat faptul că Sir Patrick Stewart preluase recent rolul de Chancellor al Universităţii. A fost o decizie excelentă. Statutul Universităţii din Huddersfield în mediul academic britanic este atestat de titlul de Universitate a Anului acordat de cel mai vechi cotidian britanic The Times, în noiembrie 2013”.
După 2 ani de studii, sistemul educaţional din Marea Britanie oferă posibilitatea studenţilor să se desprindă de universitate pentru un an, perioadă în care aceştia pot lucra efectiv în domeniu. „Astfel, pentru un an de zile, am lucrat în Leeds pentru compania Hylton Photography. Printre clienţii studioului se numără companii precum ASDA, Cadbury’s, GHD, House of Fraser, Land Rover, Nestle, Subaru etc.”, ne spune Alex.
 
Fotografii în „The Times”, „The Telegraph” şi „The Independent!”
Ţinând cont de pasiunea pentru fotografie şi, mai nou, jurnalism, Alex n-a putut să nu se implice şi în alte activităţi, toate venindu-i ca o mănuşă în modelarea lui ca viitor reporter sau fotoreporter la o publicaţie importantă ori la o agenţie de ştiri.  
„Pe lângă acest job am avut diverse colaborări personale cu agenţi şi clienţi din zona Yorkshire, iar de aproximativ trei ani colaborez constant cu Departamentul de Marketing al Universităţii din Huddersfield. Tot în Huddersfield am fost fotograful oficial al HCMF - Festivalul de Muzică Contemporană din Huddersfield, unele dintre fotografiile mele de la acest eveniment fiind publicate de The Times, The Telegraph şi The Independent”, povesteşte cu modestie petroşeneanul.
 
„Ultimul schimb” – un proiect de referinţă
Printre proiectele cele mai însemnate ale tânărului fotoreporter – pentru că Alex a depăşit demult stadiul de simplu fotograf – a existat unul care este legat strâns de Valea Jiului. Îl lăsăm chiar pe Alex să ne povestească: „În primăvara anului 2013 am început proiectul Ultimul schimb, axat pe situaţia minelor Paroşeni, Petrila şi Uricani care urmează a fi închise până în 2018. Am fost interesat să documentez atmosfera ultimelor zile de activitate a acestor trei mine, concentrându-mă mai ales pe mineri în mod individual. După închiderea exploatărilor, aproximativ 2.400 de persoane vor trebui să se retragă din activitate sau să îşi caute un nou loc de muncă. Indirect, toată zona Văii Jiului va fi afectată, aceşti 2.400 de angajaţi reprezentând aproximativ 2% din populaţia zonei. Mai important va fi, poate, deficitul de 2.400 de locuri de muncă, producătoare de venituri pentru societate, în general, şi persoane, în particular, deficit care cu greu va putea fi acoperit în activităţi noi, care se lasă prea de mult timp aşteptate în Valea Jiului. Pe lângă documentarea situaţiei de la cele trei mine, un alt scop al proiectului a fost prezentarea minerilor într-o nouă lumină. Axându-mă pe portrete individuale am încercat să îndepărtez stereotipurile atribuite minerilor în anii ’90 pe parcursul mineriadelor. Am încercat să îi prezint ca oameni, nicidecum ca nişte indivizi violenţi şi needucaţi, sperând să înlătur tendinţa de generalizare”. 
În luna iulie a anului în curs Alexandru a înscris proiectul în cadrul „International Photography Awards”, o competiţie organizată de o echipă de experţi din Los Angeles. După jurizarea celor 27.000 de lucrări înscrise din 104 ţări, în luna octombrie proiectul lui Alex a fost inclus pe lista de menţiuni onorabile („Honorable Mentions”), fiind alături de proiecte precum cel al Sarei Lewkowicz („A Portrait of Domestic Violence”), cea care a fost declarată fotograful anului 2014 de către „Sony Awards”!
Această reuşită a fost reflectată de media britanică şi românească. Mai întâi a apărut, în secţiunea „News” a site-ului Universităţii din Huddersfield, un articol cu titlul „Fotograful condiţiei minerilor din România primeşte laude mondiale”. A urmat apoi un articol în cotidianul local „Examiner”, de unde ştirea a fost preluată de încă două publicaţii on-line britanice, dar şi de agenţia „Agerpres”, prin intermediul căreia a pătruns în ţară în diverse cotidiane, posturi TV sau radio. 
 
Proiecte, proiecte…
Proiectele „Momârlanii – The Last Dacians” (o prezentare a populaţiei autohtone din Valea Jiului”) şi „Sfântu Gheorghe – satul staţiune din Delta Dunării” (un punct de vedere asupra unei zone mirifice unde efectele antropizării, încă, în limite decente) au fost finalizate cu articole publicate pe site-ul Descopera.ro;
Amintim alte proiecte realizate de Alex Beldea: „Archaic Christmas” (despre obiceiurile tradiţionale ale momârlanilor din perioada Crăciunului)” şi „The Yellow Card” (despre modul în care au resimţit studenţii români şi bulgari din Marea Britanie reglementările care i-au făcut, timp de şapte ani, singurii studenţi europeni care, pentru a accesa un job, aveau nevoie să obţină, în urma unor proceduri greoaie şi uneori umilitoare, celebrul document de rezidenţă Yellow Card). Acest din urmă proiect a prilejuit o serie de conferinţe, o expoziţie la Universitatea din Bradford şi publicarea unei cărţi.
Alex ne-a împărtăşit şi la ce lucrează: „În prezent, mă concentrez pe proiectul de licenţă care se axează pe situaţia şi poveştile refugiaţilor sirieni din Marea Britanie. Fiind loviţi de generalizări, indiferenţă uneori şi marginalizare, proiectul are ca scop transformarea numărului de refugiaţi în poveştile unor oameni, care se feresc, pe ei şi pe familiile lor, de ororile unui război pe care nu şi l-au dorit”.
Să sperăm că toate visele lui Alex Mircea Beldea se vor realiza cât de repede, astfel că, după ce va obţine licenţa, petroşeneanul nostru să ajungă acolo unde şi-a dorit. Acest tânăr din Valea Jiului, ca şi alţii ca el, demonstrează, încă o dată, că atunci când îţi doreşti ceva şi eşti ambiţios nu ai cum să nu îţi îndeplineşti visele. Alex este unul dintre tinerii care ne reprezintă comunitatea cu succes, unul dintre cei care repre­zintă România cu brio. Prin exemplul său, Alex le arată şi altor tineri că se poate! Cine îl urmează? Suntem siguri că povestea nu se încheie aici…

Comentarii articol (1 )

#1 petru12.11.2014,  06:45:52
BRAVO ! SUCCES PE MAI DEPARTE ,SI UN GAND BUN.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter