05.05.2015,  21:55:20 | 9 comentarii | 7255 vizualizari
Primim la redacţie: / CEH-SA între incompetenţă şi încăpăţânare
de Diana Popescu
Situaţia CEH-SA trebuie prezentată cât mai apropiată de adevăr, astfel încât angajaţii acestei societăţi, dar şi populaţia Văii Jiului şi a judeţului Hunedoara, să nu mai fie supuşi sistematic unor dezinformări şi manipulări în interesul unor grupuri de interese. Situaţia economică.
 
Fiecare angajat
sau cetăţean din judeţ care este interesat de starea economică a CEH-SA poate accesa site-ul acestei societăţi unde poate găsi Raportul Administratorilor atât pe anii 2012 sau 2013, cât şi pe anul 2014. Prezentarea acestor rapoarte este obligatorie de către administraţia CEH-SA. În mare, din aceste rapoarte reiese faptul că în anul 2012 CEH-SA avea profit (CEH-SA fiind înfiinţat conform HG 1023/ 2011 a Guvernului Boc). În anul 2013, dar mai ales în anul 2014, avem de a face cu pierderi masive (aprox. 167.460 mil. lei).
 
Cauzele
acestor pierderi nu sunt, aşa cum greşit se spune, neapărat ca rezultat al fuziunii prin absorbţie începând cu data de 1 august 2013 a CEH-SA cu SNH-SA, care era compusă din cele 4 mine (Lupeni, Lonea, Vulcan şi Livezeni), Preparaţia Coroieşti şi Salvamin, cât mai ales datorită faptului că, începând cu data de 1 iunie 2013 CEH-SA a fost nevoit să vândă energie pe o piaţă liberă (PUZ- OPCOM), aşa cum prevede Legea Energiei Electrice şi Gazelor Naturale adoptată în anul 2012.
 
Cei care au condus CEH-SA
de la înfiinţare şi până acum au fost Florin Mârza, Costel Alic, Daniel Andronache, Aurel Nicolescu şi Constantin Jujan. Primul şi ultimul de la PDL (acum noul PNL), iar ceilalţi de la PSD. 
De remarcat că în perioada Florin Mârza şi Costel Alic, CEH-SA a beneficiat de preţ reglementat de vânzare a Mgwh (fiind asigurat într-o perioadă preţ de chiar 400 lei/ Mgwh, iar apoi acest preţ a scăzut la 240 lei/ Mgwh sau chiar la 150 lei Mgw/h).
Logica „Muntelui”: Ponta a dat, numele PSD-ului fie înjurat…
Politicienii din judeţul Hunedoara, dar mai ales Sindicatul „Muntele”, vorbesc despre mixul energetic şi despre faptul că CEH-SA ar trebui să fie considerat de siguranţă naţională. Aceste lucruri există şi ele, fiind consfinţite de Guvernul Ponta prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 138/ 3 aprilie 2013. Aşa-zisa luptă a Sindicatului „Muntele” pentru obţinerea acestor lucruri este o mare minciună. Să vedem de ce:
HG nr.138/ 3 aprilie 2013 prevede la art.1 accesul Termocentralei Mintia cu 200 MW în bandă cu prioritate, adică o cotă asigurată de participare la mixul energetic, compus din producătorii de energie electrică pe gaz, cărbune, atomonucleară, eoliană etc.
La art. 4 din HG nr. 138/ 3 aprilie 2013 este scris cât se poate de clar faptul că CEH-SA este o societate de siguranţă naţională, fapt ce reiese şi din însăşi formularea acestei Hotărâri de Guvern: „Pentru menţinerea nivelului de siguranţă a sistemului electroenergetic naţional, Societatea Complexul Energetic Hunedoara - S.A. are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport şi sistem la o valoare a puterii electrice de cel puţin 500 MW, în condiţiile reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei”.
 
Bani de la guvern pentru CEH
Trebuie să ştim toţi că, în baza acestei HG, CEH-SA beneficiază de importante sume de bani. În cazul CEH-SA, aceste servicii de sistem sunt de trei tipuri: Rezervă de reglaj secundar, rezervă de reglaj terţiar (la minut) şi rezervă terţiară lentă. Suma încasată de CEH-SA pentru aceste servicii se ridică lunar la, atenţie!, aproximativ 17,5 milioane lei (adică, 175 miliarde lei vechi). Care reprezintă peste 45% din salariile angajaţilor CEH-SA. Cu alte cuvinte, guvernul ne plăteşte 45% din salarii, iar noi avem datoria să avem un stoc de cărbune şi cel puţin două grupuri funcţionale.
Ce spune Sindicatul „Muntele”, prin vocea lui Nica Petre, legat de faptul că guvernul nu ne ajută cu nimic, fiind o mare minciună.
 
Legat de Certificatele de CO2
trebuie să spunem clar că era o obligaţie a CEH-SA de care se ştia. Acestea nu au fost vândute aşa cum se spune. Mai exact, aproximativ 900.000 de certificate de CO2, cu valoare unitară de 6 euro, au fost transformate în circa 1.200.000 de certificate de CO2 cu valoare nominală de 4 euro. O tranzacţie bună pentru CEH-SA, care astfel şi-a asigurat 50% din numărul necesar de Certificate de CO2 necesar. Nu spun mai mult decât că Petre Nica susţinea că CEH-SA a cumpărat 20.000 de certificate care reprezintă, atenţie, 10% din numărul necesar. Dacă pentru el 20.000 reprezintă 10% din 3.000.000 (cam câte certificate ar fi trebuit cumpărate), aceasta spune mult despre aritmetica pe care o ştie.
 
Constantin Jujan
a avut un obiectiv principal de când a fost numit: să acceseze un ajutor de stat, ca să evite sancţiunile legate de neînregistrarea la timp în Registrul Unic la nivelul UE a certificatelor necesare pentru anul 2014.
Deşi Guvernul României a avut disponibilitate în aceste sens, administraţia CEH-SA nu a reuşit acest lucru din cauza opoziţiei total nefondate a Sindicatului „Muntele” şi a lui Nica Petre (care nu înţelege nimic din legislaţia europeană şi cea naţională în domeniu). Trebuia făcut un plan de divizare a minelor de termocentrale şi ajutorul se putea accesa. Directivele europene prevăd că ajutorul de stat se poate acorda doar pe partea de energie, fără minerit. 
Şi din punct de vedere politic, Sindicatul „Muntele” şi Jujan Constantin au procedat total greşit în abordarea acestui ajutor de stat prin:
- organizarea la sediul CEH-SA a unei Conferinţe la care au participat membri PNL din judeţul Hunedoara, Bogdan Ţîmpău sau Carmen Hărău. Care au şi promovat o Moţiune Simplă împotriva d-lui Andrei Gerea, ministrul Energiei, cel care l-a înscăunat pe Jujan Constantin, şi, implicit, împotriva Guvernului Ponta, la cine, practic, cereai ajutorul de stat;
- atacurile susţinute ale lui Nica Petre împotriva PSD - partidul care îl are pe Victor Ponta în funcţia de premier şi căruia CEH-SA îi cere ajutor de stat, PSD - partidul care i-a oferit lui Nica Petre salariul exorbitant şi alte beneficii; 
- ruperea totală a legăturilor politice de către Jujan Constantin cu partidul de guvernământ a fost o chestie lipsită de discernământ, care, iată, îşi vede acum rezultatul negativ.
Conducerea CEH-SA prin Jujan Constantin a ales, practic, o subordonare totală faţă de Nica Petre şi a intereselor lui, în detrimentul legăturilor politice care l-ar fi putut sprijinii în demersurile de accesare a ajutorului de stat.
Aceste erori grave au dus, iată, la faptul că CEH-SA nu a putut înregistra la data de 28 aprilie 2015 Certificatele de CO2  în Registrul Unic UE, necesare pentru anul 2014, iar acest fapt reprezintă un dezastru care poate fi foarte greu administrat.
Sindicatul „Noroc Bun” a prezentat în data de 7 aprilie 2015  Ministerului Energie şi Cancelariei Primului Ministru un program, numit „Plan de prevenire a unui posibil dezastru social. Siguranţa locurilor de muncă. Siguranţa zăcămintelor de huilă din Valea Jiului”. 
În acest document am prevăzut faptul că este posibil să ajungem în această situaţie critică, iar în opinia noastră, pentru a evita un dezastru ţinând cont de situaţia economică, CEH-SA trebuia divizat, accesat ajutorul de stat, iar minele trebuia trecute pe un program de închidere până cel puţin în anul 2024, astfel încât angajaţii să poată beneficia de plăţi compensatorii la plecarea din sistem iar societatea să poată primi ajutor de stat pentru închidere.
 
Ce ne rezervă viitorul
depinde doar de decizii politice la cel mai înalt nivel, iar dacă atitudinea noastră se rezumă la atacuri susţinute împotriva celor, culmea, la care cerem ajutor, este greu de crezut că cineva va depune eforturi să fim ajutaţi.
Adrian JURCA
 
N.R. Într-o ediţie viitoare vom prezenta cititorilor „Planul de prevenire a unui posibil dezastru social. Siguranţa locurilor de muncă. Siguranţa zăcămintelor de huilă din Valea Jiului” la care se face referire în acest material de opinie.

Comentarii articol (9 )

#1 NOROC BUN !06.05.2015,  06:42:39
http://www.opcom.ro/tranzactii_produse/part_pi.php?lang=ro http://www.opcom.ro/tranzactii_produse/part_pcsu.php?lang=ro http://www.transelectrica.ro/web/tel/home Raportul Administratorilor este afisat si la APASER SA unde exista nereguli la prima citire, a luat cine masuri, NU.
#2 miner06.05.2015,  17:47:46
E clar,din 2013 au inceput sa fure fara opreliste. Au falimentat minele iar acum fac pe nevinovatii.Oare unde au fost autoritatile de control? Au orbit? Cine sunt autorii morali ai mortii Vaii Jiului?
#3 PRESA06.05.2015,  18:01:38
DUPA CE SAPTAMANA TRECUTA MARELE LIDER VASILE PADURARU A FOST IMPLICAT INTR-UN ACCIDENT DE CIRCULATIE DIN CARE A REZULTAT AVARIEREA GRAVA A UNUI AUTOTURISM CONDUS DE UN AGENT DE LA POLITIA PETRILA SI A AUTOTURISMULUI PROPRIETATE PERSONALA ,PRESA NU A SCRIS NIMIC DE ACCIDEN MOTIVUL FATA LIDERULUI LUCREAZA IN PRESA TOTUL TREBUIE ASCUNS .
#4 NESTIUTOR06.05.2015,  18:24:50
ce nu stiu oameni la ora asta e ca sidicatele si conducerea ceh fac ce vor schimba pe cine vor ,dar nu se uita ca minerii nu au cu ce lucra ,utilajele sunt f vechi, materiale yok,, personalul de la sectoarele auxiliare sunt insuficente desfasurarii activitati in conditi de securitate si sanatate,directorasii numiti la apelul bocancilor habar nu au de nimic ,nu-i intereseaza pe nimeni de nimic,toti au conditiile de pensionare ,dupa ei potopul ,mai fura ce pot ,mai au de finalizat colibutele cu 10 de camere,sunt condusi de liderii de sindicate ,personalul tesa a ajuns la un numar record in raport cu personalul lucrator,cuconitele au procente bune de subteran si noi muncitorii ne chinuim de azi pe maine .cerem ajutor de la guvern dar nu ne uitam in ograda noastra,ce trebuie sa stie conducerea si sidicatele e ca daca guvernarea psd vrea sa ne ajute gasesc o posibilitate ,dar cred ca sindicalistii si conducerea ceh in loc de revolutionari si latratorii la guvern ar trebui sa aplice o tactica de pisoias lingusitori care sa obtina ce e necesar pt ceh,iar daca nu pot face asta ar trebui sa plece si sa lase pe alti,ca vremea mironiadelor a trecut de mult ,suntem in 2015 trezitiva ,diplomatia si arta negocierii fac minuni ,luati exemplul c.e.o.noroc bun!
#5 cozma06.05.2015,  20:02:12
Din cauza lui Paduraru Vasile am ajuns aruncat si prigonit,jujan nu ma place,l- a facut inspector sindical pe vasile,dar eu nu plec fara cativa bani, nu plec nicăieri.
#6 vasile06.05.2015,  21:15:06
Sunt foarte multe epave care nu produc nimic .Unii sefi de sndicat trebuie sa plece ,dar fara ordonanta!Unde s-a mai azut sa daiordonnta si apoi sa angajezi ?Ne furam caciula singuri!Traiasca sindicatul !
#7 mucea07.05.2015,  18:33:32
ce colibute ma?saracu dl.stancu a muncit la trei societati sa-si faca si el ceva la merisor ,a lucrat la CNH,SNIMVJ si acu la CEH poate,poate termina COLIBA
#8 Dolca A. Mihăiță18.01.2016,  13:11:23
Citez: ”În acest document am prevăzut faptul că este posibil să ajungem în această situaţie critică, iar în opinia noastră, pentru a evita un dezastru ţinând cont de situaţia economică, CEH-SA trebuia divizat, accesat ajutorul de stat, iar minele trebuia trecute pe un program de închidere până cel puţin în anul 2024, astfel încât angajaţii să poată beneficia de plăţi compensatorii la plecarea din sistem iar societatea să poată primi ajutor de stat pentru închidere.” Și acum vă întreb, domnule Jurca. După anul 2024 ce se întâmplă? Asta în condițiile în care nu există variante la minerit! Ce variante economice s-au implementat în Valea Jiului ca alternatăvă la minerit? De ce nu gândiți că vitorul nostru este aici? După 2024, în opinia Dvs, ar fi ”După mine, potopul!”? Iar în privința divizării de termocentrale, nu ne vom întoarce la situația când vom sta cu stocurile la poarta minelor? Cine ne garantează că nu se va întâmpla acest lucru, care, știți bine, s-a mai întâmplat! Cu respect!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter