13.01.2016,  21:58:13 | 3 comentarii | 5447 vizualizari
Primim la redacţie / Insolvenţă, faliment sau reorganizare?
de Diana Popescu
În miliardele de ani de când s-a format această planetă sau milioanele de ani de când au apărut fauna şi flora s-au produs atâtea transformări, încât ar fi imposibil să nu concluzionăm esenţa vieţii pe această planetă şi transformările din perioada de sălbăticie până în zilele societăţii moderne pe care o trăim.
Din antichitate, respectiv de mii de ani, omul din dorinţa de a îmbunătăţi existenţa traiului de zi cu zi a activat (a muncit) în diferite domenii printre care domeniul mineritului, exemplu activitatea de pe timpul Imperiului Roman în Munţii Apuseni.
În Valea Jiului, Societatea Anonimă Română Petroşani a fost una dintre primele societăţi care au început exploatarea zăcământului de cărbuni, la care acum 70 de ani am fost angajat.
La început dotarea tehnică a fost rudimentară, susţinerea lucrărilor miniere, deschidere, pregătire şi exploatare s-a făcut cu lemn de stejar şi salcâm, respectiv cu lemn de molid (brad) în abataje.
În prezent, depilarea se face cu utilaje moderne, inclusiv combine, şi susţinerea de la stâlpi hidraulici până la cadrele păşitoare. În câteva cuvinte nu se poate reda tot progresul în acest domeniu, nefiind nici mijlocul, nici timpul necesar.
Forma de organizare nu era ca în prezent, EM Lonea, EM Petrila, ci simplu Mina Jieţ, Mina Petrila etc., fiecare cu un aşa-zis birou, nu ca în prezent, multe birouri prin care un document pentru a fi valabil are de parcurs, aşa cum ştim, mai multe semnături.
Cu tot primitivismul, pe care personal l-am trăit, în abataj se lucra cu 2-3 tone pe post, în funcţie de condiţiile de zăcământ şi pe mină productivitatea era de 1 tonă.
Nu se poate concepe ca, în prezent, cu toată dotarea tehnică, productivitatea muncii să fie aceeaşi ca în urmă cu 100 de ani. Nu se poate să mai ascundem asemenea deficienţe, nu se poate să mai permitem dezordinea, nemunca şi hoţia, debandada şi incompetenţa. Atât în mineritul Văii Jiului, cât şi în alte domenii corupţia şi exemplele negative se fac prezente. Din miile de exemple concrete, şi nu abstracte, care s-ar cita, menţionez doar câteva.
Dacă în Parlament, care este forul legislativ al ţării, exemplele negative sunt prezente, de ce să nu fie şi la nivele inferioare? Exemplu, persoane din Parlament dorm în timpul dezbaterilor, de ce în minerit, în mină, nu s-ar putea dormi? Într-adevăr, în mină nu sunt fotolii, dar au fost cazuri când persoane, nu de la frontul de lucru, ci din regie, au fost găsite dormind, în loc de fotoliu în mină sunt scânduri care se pot aşeza la 45 de grade, care pot asigura un oarecare confort.
Dacă în Parlament sunt şi au fost persoane care fură sau au furat, atunci de ce la mină să nu fie persoane care fac acelaşi lucru. Exemplu: printre materialele folosite în scopuri personale, grinzile metalice (waves) şi traversele de cale ferată s-au folosit la stâlpii de gard. Aceste exemple sunt semnificative, dar nu se pot reda în câteva rânduri. Ce fac anumite organe care sunt plătite pentru combaterea hoţiei?
Sunt atâtea exemple de persoane care nu au intrat măcar o dată în mină, dar au fost salariate şi pensionate din grupa I de muncă. În timp ce salvatorilor de la Mina Petrila (cei mai mulţi) care au lucrat la asanarea focurilor de mină şi au intervenit la explozii de metan nu li s-a plătit munca prestată şi nici măcar pensii pentru grupa de muncă respectivă nu au, fiind încadraţi în grupa a II-a de muncă… Exemplu, salvatorii Cepălău, Olteanu, Budoi, Afloarei, Stoicescu etc. În schimb, au fost retribuiţi parlamentarii cu salarii şi pensii suplimentare (speciale).
Doresc ca pentru îmbunătăţirea situaţiei dezastruoase în care se află mineritul din Valea Jiului să propun câteva idei şi măsuri: eliminarea jafului datorită hoţiei, incompetenţei, corupţiei la toate nivelele, risipei sub orice formă. Nominalizez câteva: stoparea consumului nejustificat al energiei electrice şi de toate felurile de la locul de muncă şi până la suprafaţă (contor, tablou, sursă); întocmirea unui cadru (regulament) foarte sever pentru disciplina în câmpul muncii şi acelaşi pentru toţi salariaţii; schimbarea programului de muncă de la patru schimburi la trei schimburi prin care  se va reduce cu cel puţin 25-30% preţul de cost fără a concedia niciun muncitor. În acest fel se va îmbunătăţi deservirea brigăzilor direct productive, reducerea consumului de energie şi, implicit, preţul de cost; consultarea şi folosirea persoanelor cu experienţă: ingineri, tehnicieni şi muncitori profesionişti care în timpul activităţii au dovedit competenţă, nu doctori ingineri şi nici pe bază de carnet de partid; Contractul Colectiv de Muncă al unităţii miniere respective – acelaşi pentru toţi salariaţii, cu drepturi şi îndatoriri precise, cu sancţiuni drastice în cazul nerespectării de ambele părţi; reducerea efectivelor neproductive.
Inginer pensionar I. STOICESCU

Comentarii articol (3 )

#1 vulcanean13.01.2016,  22:16:38
Da domnule,aveti dreptate ce spuneti, DAR e foarte greu de aplicat in acest moment... daca vrea omu ce nu poate spune o zicala , dar , inca o data NU SE VREA , DE NIMENI , nici sindicate nici administratie. Parerea mea.
#2 tera 114.01.2016,  11:05:31
TOV STOICESCU FARA NICIO RAUTATE INDREPTATA IMPOTRIVA DVS, DAR DEZASTRUL MINERITULUI A PLECAT DE LA GENERATIA DVS INAINTE SI INAPOI, IN SENSUL CA CEAUSESCU VA DADEA BANI PENTRU INVESTITII SI RETEHNOLOGIZARE IAR DVS REFUZATI SA FACECI ACEST LUCRU PENTRU CA PIEDEATI POSTURI , MUNCITORI, FUNCTII, IAR BANII II FOLOSEATI LA SALARII MARITE CHELTUIELI PE MATERIALE CE SE DUCEAU LA CABANELE DIN PARANG. TOV STOICESCU, TOV BLAJ SI ALTI VECHI SPECIALISTI PRTIN RISIPA FACUTA DE DVS ATUNCI CAND AU FOST BANI, MINERITUL A INCEPUT SA DECADA SI A AJUNS AICI UNDE SE AFLKA. NU ESTE DE IERTAT NICI CE AU FACUT SPECIALISTII DIN CONDUCEREA MINERITULUI DUPA ANUL 1989, DAR ESTE MAI BINE CA FIECARE SA NE VEDEM GUNOIUL DIN OCHIUL NOSTRU... EU PERSONAL NU AM NICI O LEGATURA CU MINERITUL , DAR CAND VAD SPECIALISTII BLAJ,, SI ALTI CA DAU INDICATII SI MAI SUNT SI LA CONDUCERE IMI VINE O GREATA ... DE CE CREDETI CA SPECIALISTII STOICESCU , BLAJ SI ALTI ERAU RECUNOSCUTI CA SPECIALISTI IN MINERIT PENTRU CA II PUNEA PCR DIRECTOR LA O MINA SI ERAU UITATI ACOLO SAU ERAU SI PROMOVATI LA COMBINAT TOT CA SPECIALISTI DAR CU O INALTA CALIFICARE... DOMNILOR SPECIALIST AM O RUGAMINTE PENTRU CA TOT DATI LECTII , VENITI LA TV SI NE ARATATI CU CAT SCOTEATI DVS CARBUNELE PE TONA MARFA, CATA SUBVENTIE PRIMEATI DE LA STAT SI FOARTE IMPORTANT CE SALARII AVEATI. VESNICA RECUNOSTINTA SPECIALISILOR DIN TRECUTUL SI PREZENTUL MINERITULUI DAR TOTI PRIN CE ATI FACUT ATI PRAPADIT MINERITUL DIN VALEA JIULUI... ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU
#3 dan meza 14.01.2016,  19:33:37
Hai, bai frate ca e cam tarziu cu lamentatiile chiar daca au o unda poetica . Finalul e cunoscut de catre toti care vor sa inteleaga : adio , minerit . S-a furat ca la balamuc , de la portar , militian , profesor , medic , mester pana la director , maresal si ministri . Toata lumea a crezut ca va dura o vesnicie . S-a terminat .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter