09.02.2016,  20:08:36 | 47 comentarii | 11078 vizualizari
Cum este pus Palesică, un băiat cu muşchi, de lacăt turismului şubred din Vale. Câteva consideraţii personale
de Cătălin DOCEA
Habar n-aveam cine-i Palesică, băiatul cu muşchi care, de câteva zile, face furori online şi pe mai toate posturile naţionale de televiziune. Scăparea mea, am alte cercuri… N-am avut vreodată o temere în raport cu acesta şi, devreme ce este deja la răcoare, cu atât mai puţin voi avea. Sunt însă câteva aspecte pe care simt nevoia ca, din respect, să le analizez şi justific în ochii cititorilor noştri.
 
Cotidianul nostru a evitat, absolut intenţionat, să mediatizeze intensiv nefericitul eveniment din Straja. Din mai multe motive. Primul aspect ar fi acela că, în fiecare colţişor din această ţară, există câte un Palesică. Da. Acel Palesică poate fi adus de ceasul rău faţă în faţă cu Miruna. O Miruna care, din nou da!, poate fi fata, prietena ori soţia oricăruia dintre noi.
De aici însă şi până la a transforma, online şi pe posturile naţionale, Valea Jiului în Vestul Sălbatic, într-o zonă cu un grad ridicat de nesiguranţă, este o mare distanţă.
Povestea prescurtată, din ceva inconştienţă şi pură dorinţă de senzaţional, a fost aşa: interlopul Palesică bea alături de un jandarm, agresează o fată şi un DJ, iar jandarmul asistă nepăsător. Asezonată cu videoclipul - pe care niciun om cu scaun la cap nu trebuia să îl distribuie online din simplul motiv că prezintă scene explicite de violenţă, care nu ar trebui să fie accesibile minorilor, subiectul a devenit viral pe internet şi nu numai. 
Povestea reală este cu totul alta. În toiul nopţii, după ora 02:30, un jandarm aflat în timpul liber consuma alcool într-un pub din Straja. Defectul lui? Este un om, cu bune şi rele, ca fiecare dintre noi. În pub a ajuns, sub influenţa alcoolului, şi Palesică. A ales să se aşeze la masa jandarmului. Nu cred că ar fi îndrăznit careva să-i contrazică decizia. A agresat o salvamontistă care l-a întrebat de vorbă (ba chiar, după unele variante, l-a luat la rost). Primul aspect: din pur instinct, acea fată nu ar fi trebuit să îl ia la rost. De ce? 1. Nu avea calitatea necesară. 2. Nu avea avantajul fizic necesar şi, foarte important, 3. Orice om din această ţară, guvernată de legi, trebuie să priceapă că datoria de a menţine ordinea şi liniştea publică o au entităţi precum Poliţia Română, Poliţia Locală şi Jandarmeria. Dacă la sosirea lui Palesică în club (plecând de la ipoteza clară că acesta reprezenta un pericol pentru cei din jur) s-ar fi reacţionat raţional, prin apelarea discretă a Poliţiei ori Jandarmeriei, poate că, astăzi, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Te îmbraci în roşu, intri în arenă cu taurul şi te mai întrebi de ce te-a tăvălit? În lipsa organelor statului, orice cetăţean trebuie să intervină pentru a evita un scandal ori intensificarea acestuia, însă numai în măsura în care, într-un caz similar celui din Straja, are şi siguranţa fizică necesară.
Al doilea aspect: observ tot felul de pricepuţi călcând în picioare munca de ani de zile a unui jandarm. Ca om al legii, desigur, avea obligaţia morală de a interveni. Să gândim însă lucrurile în profunzime. Omul se afla în timpul liber. Nu ştim cât de mult a băut şi, mai ales, în ce măsură capacitatea sa de reacţie era afectată. Cum trebuia să reacţioneze? Să se bată cu Palesică, riscând propria viaţă ori să provoace o încăierare generală în pub, adică noi victime? Nu cred. Cine poate contrazice ipoteza că, în fapt, jandarmul a fost chiar inspirat şi a considerat că poate păstra situaţia sub control ţinându-l de vorbă pe Palesică până la sosirea forţelor de ordine? Din faţa monitorului, toţi ne pricepem la sfaturi. La faţa locului însă, poate am fi reacţionat la fel.
Nimeni nu vorbeşte şi despre responsabilitatea deţinătorilor de localuri cu privire la securitatea fizică a clienţilor. Dacă ai un bar (la Straja, la Iaşi ori la Constanţa), ai şi datoria de a asigura un climat de siguranţă în interiorul acestuia. Cu agenţi de pază angajaţi direct, ori prin contract cu societatea de pază autorizată, care să intervină rapid atunci când există altercaţii între clienţi, iar viaţa le este pusă în pericol. Greşeală copilărească a patronului de la „Taho”, un om pe care îl cunosc personal şi îl apreciez. Filmarea nu ar fi trebuit să ajungă online, ci la Parchet. Are deţinătorul localului impresia că, după ce au văzut ce fain se împart pumni la „Taho”, turiştii din întreaga ţară vor da buzna în pub-ul său, să cunoască un nou Palesică?
Personal, cel mai tare mă deranjează afirmaţia publicată de evz.ro, citez: „zona este un fel de vestul sălbatic al României, unde interlopii îşi fac de cap ştiind că nu are ce să li se întâmple”. Zău? Dacă vorbele ar fi fost spuse de un ziarist de Capitală, care ştie el precis că Valea Jiului este în judeţul Gorj, iar Straja în judeţul Hunedoara, mi-aş fi văzut de treabă. Cum însă vorbele aparţin unui presar din Vale, cred că ele trebuie direct şi aspru contrazise.
Unu: Valea Jiului nu este sub controlul interlopilor! Acţiunile Poliţiei Române, ale Jandarmeriei, ale DIICOT şi SRI menţin sub control acest fenomen. Cei ce fac pe deştepţii, să fie măcar pentru o zi în pielea comandantului de poliţie de la Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni sau Uricani şi să simtă, pe direct, ce impact are, asupra siguranţei publice în primul rând, declinul economic al zonei. Să fie clar: niciun poliţist, jandarm, ofiţer DIICOT ori SRI nu poate să prevadă faptul că, peste 10 minute, trei, zece sau o sută trei dilăi, inclusiv vreun Palesică, se vor lua la harţă într-un birt sau într-o parcare. 
Se reclamă, mai mult sau mai puţin fundamentat, lacune în activitatea poliţiştilor şi a jandarmilor. Organele statului au însă, vă asigur de asta, şi instrumente de control intern. Mai devreme sau mai târziu, orice abuz grav este sancţionat. Cine crede, spre exemplu, că SRI doarme, se înşeală amarnic. 99,99% din cazurile foarte grave din această ţară au la bază informaţii şi sprijin operativ din partea Serviciului Român de Informaţii, a Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Organele statului luptă cu corupţia, evaziunea, criminalitatea organizată şi actele de violenţă pe toate planurile. Zilnic, abundă ecranele televiziunilor de ştiri de imagini cu infractori dovediţi, urmare a muncii acestor profesionişti. Ce să fi făcut organele statului cu Palesică? Să-l fi arestat în avans sub argumentul că, atunci când se îmbată, face pe ninjalăul? Să fim serioşi.
În situaţia de facto, a vorbi despre Valea Jiului ca despre Vestul Sălbatic este un act de pură iresponsabilitate socială. De ce? În Straja, Pasul Vâlcan şi Parâng, ca în orice alt loc din această ţară, poate izbucni oricând un incident similar. Asta nu înseamnă că, în Valea Jiului, asemenea incidente nedorite reprezintă un fenomen. Aş paria că, statistic vorbind, media agresiunilor similare din Bucureşti este, în raport direct cu numărul locuitorilor, mai mare decât cea a agresiunilor din Valea Jiului, Lupeni ori Straja. Cei care, atunci când se îmbată, se şi cred Zorro pot avea buletin de Lupeni, de Bacău sau de Craiova.
Straja a cunoscut o ascensiune fulminantă. Se munceşte pentru promovarea staţiunilor din Vale, fie că vorbim de Parâng, Pasul Vâlcan ori de Straja. Cele mai frumoase tabere de vară din această ţară sunt găzduite de Straja şi Pasul Vâlcan. Straja există inclusiv pe harta turismului ecumenic. Sute de oameni au investit bani grei, adesea din credite bancare aflate încă în perioada de returnare, pentru a dezvolta capacităţi de cazare turistică. Iar răspunsul (izolat, dar intens mediatizat!) la toate acestea este, citez din nou, „zona este un fel de vestul sălbatic al României, unde interlopii îşi fac de cap ştiind că nu are ce să li se întâmple”.
Vorbesc despre iresponsabilitate socială pentru că orice rând, orice exagerare, ţine potenţialii turişti (la dispoziţia cărora se află variante infinite) departe de o Vale a Jiului a cărei unică şansă pentru viitorul apropiat este dezvoltarea turismului. 
Te implor, drag presar, prieten ori duşman: nu vorbi urât de Valea mea, a ta, a noastră. E ca şi cum am construi împreună, cu greu, o casă frumoasă. Iar tu te-ai căca în faţa uşii...

Comentarii articol (47 )

#1 Fane09.02.2016,  22:14:16
Lucrurile nu stau tocmai bine in vale, dar asta n-o face vest salbatic. Invit domnii la deva sa cunoasca vestul salbatic
#2 The Dragon09.02.2016,  22:45:06
Felicitări pentru articol, ma înclin! Păcat însă că Raul făcut nu se mai poate repara niciodată.
#3 Mentalitate09.02.2016,  22:53:00
Dar nici sa ascundem gunoiul sub pres, dle ziarist. Ca de aia vj a ajuns unde a ajuns.
#4 Mdan09.02.2016,  23:17:38
Foarte frumos articol! Tare l-am injurat pe Dl Docea, dar acest aricol, din punctul meu de vedere, indreapta multe... Cate despre Mentalitate: Cine zice, ala este, TU probabil obisnuiest sa faci ceea ce spui ... cu presul.
#5 un cetatean09.02.2016,  23:18:50
Nu a-ti mediatizat cazul pentru ca exclusivitatea de la Vocea strazii nu v-a convenit...este adevarat ca nu face reclama buna statiunii, dar din pacate doar cu mediatizare se rezolva asfel de cazuri. Nu putem sa ne prefacem ca este ceva normal ce s-a intamplat acolo chiar daca se intampla poate in fiecare noapte astfel de cazuri in toata tara.Cu ocazia mediatizarii acel animal isi v-a primii pedeapsa pe care altfel nu ar fi primit-o pentru ca organele abilitate cu siguranta ar fi inchis ochii ca de fiecare data. Cat despre jandarmul care era in timpul liber....ce sa mai zic....ghinion....Poate ca ar fi trebuit sa isi aleaga alta meserie, ca multi sunt in sistem doar ca e un loc de munca....
#6 Flodea09.02.2016,  23:23:42
Nu prea ai punctat bine poliția lupeni nu isi face treaba mai deloc e plătită din bani nostri si dorm o sector sau prin masini.am avut o pro la la fel in decembrie ani trecut in care la barul chil din lupeni si poliția nici nu ma beget în seama . Nu isi fac meseria .rusine sa le fie E
#7 Catalin Docea09.02.2016,  23:41:42
Pentru #5 - Cetatean. Ai impresia ca daca am fi cerut imaginile, nu le primeam? Cand subsemnatul scria la ziar, cunostinta fiind cu patronul de la Taho, vocea strazii se auzea cam pe la gradinita. Cand scrii la ziar de 15 ani, chiar nu te mai ia valul la exclusivitati cretine.
#8 Florin10.02.2016,  00:26:15
Felicitari pentru articol!!!Totusi cred ca, jandarmul S.M nu a stiut cum sa gestioneze situatia.In primul rand in momentul in care agresorul s-a asezat cu el la masa, trebuia sa-l evite,dar dupa imagini cred ca se cunosteau din alte circumstante.In momentul in care a izbucnit scandalul avea obligatia sa intevina,daca i-a fost frica dupa cum a declarat sa-si caute alta meserie.
#9 Zoli10.02.2016,  00:33:58
Credeti ca daca ascundeti adevarul acesta nu iese la iveala pana la urma? este aiuritor faptul ca autorul articolului ataca mai mult victima decat pe agresor.De asemenea nu se mentioneaza ca acest Palesica era liber ca pasarea cerului dupa intamplare ,asta pana sa ajunga in presa nationala imaginile.De ce a ales patronul localului sa faca publice imaginile pentru o tara intreaga? probabil pentru ca avea prea multa incredere in autoritatile locale si o buna parte a presei locale.
#10 Catalin Docea10.02.2016,  00:41:42
Zoli... adevarul nu mai poate fi ascuns. Palesica a fost atacat de creierul sau mic. Victima... de catre Palesica si un nefericit impuls de moment. Treci la next level. Apreciaza, te rog, esenta articolului: nu te caca pe pres.
#11 Catalin Docea10.02.2016,  00:45:48
Jandarmul nu a stiut sa gestioneze situatia... o fi. Hai, cand iese de la bulau, sa il imbatam pe Palesica. Si gestionati dvs. situatia...
#12 ionut m.10.02.2016,  00:46:53
Felicitări pentru articol, am comentat una din postările, domnului Sorin Sanda și am fost criticat de diferiți postaci ca țin cu infractorul și nu cu victima, încercam să explic ca victima, nu avea calitatea necesară să ceară socoteală unui golan aflat sub influența băuturilor alcoolice, pentru acest lucru sunt oameni special pregătiți. Păcat de unele minciuni spuse de dragul senzaționalului, Valea Jiului are nevoie de reclama bună. Mult respect pentru articol.
#13 Deva politie 10.02.2016,  00:50:21
Lucrurile nu stau chiar așa cum credem uneori.nu cunosc personal pe nimeni,nu țin partea nimănui,ziariștii își fac treaba fiecare cum stiu ei,dar acest articol ar trebui sa ridice un semn de întrebare.este,cu siguranță,cel mai interesant scris pana acum.lucrez in politie de 35 de ani,si nu intotdeauna lucrurile stau așa cum sunt exprimate la tv sau in presa.uite si la Deva cate se întâmpla,dar asta nu înseamnă ca suntem in vestul sălbatic.Valea Jiului este o zona extraordinara,cu un potențial mare,păcat ca la conducere mai sunt si oameni care își duc in cap orașele.fiți uniti cetățeni ai văii jiului,ca e păcat sa va dați in cap.la pușcărie cu brutele,daca nu intra azi,mâine cu siguranță vor intra.acest domn știe ce vorbește.stați liniștiți ca încet încet se curata de interlopi cam peste tot.aveți doar incredere .Doamne Ajuta
#14 Cosmina S10.02.2016,  01:03:56
Felicitari pt aticol....vad si eu un om cu "capu pe umeri" si care gandeste corect..Noi nu suntem in masura sa judecam pe nimeni si mai ales sa vorbim prostii daca nu stim concret ce s-a intamplat....
#15 Anonim10.02.2016,  01:11:01
Așa este.de acasă știm toți sa comentam.dar daca am fi la fata locului ce am face?? Fata a vrut sa fie si ea dura,si poate chiar este,dar uite ca nu trebuia sa își puna mintea cu un asemenea nenorocit. Jandarmul cred,ca,daca intervenea nu făcea decât sa enerveze agresorul,si sa riște sa provoace un scandal si mai mare.Dl ziarist are dreptate perfecta.de ce nu a punctat nimeni asta? N am auzit la tv ,unde era paza acelui pub??unde??? Este un pub populat in straja,paza nu o asigura nimeni? Normal ca nu,ca doar nu mai dam un câteva milioane in plus,las ca aparem la tv sa ne face reclama.negativa din păcate.rușine patronului ca se pretează la așa ceva Respect si felicitări pt articol.cu siguranță va ridica semne de intrebare
#16 pt cetateanu #510.02.2016,  01:29:22
esti tare naiv sa crezi gogoasa cu exclusivitatea.... patronul bodegii a dat imaginile si la altii ! vocea trece repede, stai linistit, cum au mai trecut si alte tentative.
#17 Alina10.02.2016,  01:45:07
Spui ca “datoria de a menţine ordinea şi liniştea publică o au entităţi precum Poliţia Română, Poliţia Locală şi Jandarmeria”, iar apoi spui ca jandarmul care era chiar langa nu avea datoria asta, ca doar era “un om, cu bune şi rele, ca fiecare dintre noi”, aflat in timpul liber. Ordinea publica trebuie asigurata deci de entitati, nu de cei care compun entitatile, adica inclusiv de jandarm. Si in calitate de om, jandarm sau ne-jandarm, ar fi trebuit sa intervina. Si, in ceea ce priveste replica asta “Te îmbraci în roşu, intri în arenă cu taurul şi te mai întrebi de ce te-a tăvălit?”… e taman replica de Vestul Salbatic, comparatie la care ai sarit in sus. Ca s-a dus la idiot sa-i spuna (poata sa-l roage, ca tot sustii ca nu ne dam seama noi ce s-a intamplat) inseamna ca s-a imbracat in rosu sa-l faca pe asta s-o loveasca? Ar trebui sa pornesti de la principiu ca e gresit sa lovesti, nu ca e gresit sa provoci. Unul care loveste o sa gaseasca provocare in orice.
#18 plecat din tara10.02.2016,  03:00:39
Cataline, nu crezi ca, daca nu s-ar fi mediatizat, Ala (numele nu merita mentionat) ar fi fost liber? Simplu, in tarile civilizate ar primi 10 ani de bulau, toti de genul ar disparea si in Romania
#19 pro zvj10.02.2016,  06:21:14
Un articol excellent. Felicitări.
#20 tsunami10.02.2016,  08:14:39
Daca organele abilitate si ar fi facut datoria din timp nu ar fi existat interlopi sau mafie .Dar la coruptie stam super de bine la ce ne asteptam ??Cand un oarecare rade in fata organelor de politie si umbla cu amenintari si culmea asupra celui care are legea in spate si nu ia masuri la ce sa ne asteptam in viitor.la dezbateri televizate ca vom face si drege si realitatea e cu totul alta..sunt atat de speriati unii aparatori ai legii incat cu arma in dotare si sa nu mai zicem de aspectul fizic lasa de dorit.Unde e linistea de odinioara a cetateanului ??? Politia nu a auzit de linistea publica ?? canta muzica de deranjeaja un cartier intreg iar ei nu au nici o treaba .Traiasca democratia ...Viata bate filmul trist dar adevarat ..
#21 Andrei10.02.2016,  08:28:51
Foarte bun articol, va felicit! Acea domnisoara a mers cu atata curaj la el pentru ca stia ca tatal ei are influenta si nu va pati ea nimic plus ca, domnisoara Miruna este prietena apropiata cu doamna Sanda, cred ca stiti despre ce vorbesc. Iata de ce s-a mediatizat atat cazul. Ca intra tiganii peste noi in casa de ce nu spune nimeni nimic? Ca vor veni refugiatii la Sadu de ce nu se vorbeste? A devenit cunoscuta fata asta datorita inconstientei ei si probabil sub influenta alcoolului si a altor substante se credea Femeia Fantastica... Dintr-o greseala ajungi sa faci puscarie ani buni. Pacat ca datorita unei inconstiente Valea noastra o sa ajunga Valea Plangerii, nu va mai veni nici dracu in statiuni.
#22 Pentru Hunedoara10.02.2016,  08:37:44
Catalin, pentru mine datorita acestui articol si nu numai esti unul dintre cei mai buni ziaristi din Vale! Felicitari!
#23 Ivo10.02.2016,  08:52:48
Este exact vestul salbatic... D-le Docea, asta-i realitatea din pacate, iar ce scrieti dvs. este departe de ea... Atata timp cat in orasele Vaii sunt smecheri din astia, tinuti in brate de politie, jandarmi, primari etc., va fi ca in vestul salbatic... sunt mai mult ca sigur ca-l cunoasteti si pe palesica, si pe simota, si pe litera, si grecu, si pe changali, si pe plescan jr., si multi altii (care nu merita nici cea mai mica importanta), inclusiv sindicalisti minieri... fata aia, saraca, a intervenit crezand ca are de partea ei multimea (si mai ales pe jandarmul ala speriat), dar s-a inselat... sa te faci ca nu vezi realitatea este visare, sa mai si scrii despre asta mi se pare ipocrizie... traim in vestul salbatic si din pacate trebuie sa ne aparam singuri (chiar si cu arma daca este nevoie). Articolul asta enu reflecta nici 1% din realitate...
#24 lupu10.02.2016,  09:35:24
o cunoasteti pe fata. mergeti in statiune si cereti relatii depre ea
#25 grassu10.02.2016,  10:06:31
jandarmul trebuia sa sara imediat de pe scaun si sa ia masuri dar ii era frica ca primeste si el una??? halal jandarm
#26 rusu10.02.2016,  10:06:49
Cea mai buna gluma este cea cu...SRI-ul...lui peste prajit.Care SRI ? ...
#27 Avram Iancu10.02.2016,  10:34:25
Felicitări pentru articol! Aceasta este viziunea normală și legitimă a celor care iubesc Valea.
#28 Cosmin10.02.2016,  11:00:08
Jandarm nu este egal cu bodyguard personal,Cum sa te trezești sa faci tu orice o tânără fără minte când vezi un om deja recalcitrant și la care nu poți sa te aștepți sa Îți ofere o mângâiere părintească, toate astea în momentul când colegii acestui jandarm erau pe cât locație deja,acum toți care se trezesc sa facă pe furii trebuie sa aibă câte un polițist sau un jandarm lângă ei sa îi apere??? Sa fim serioși oameni buni,nu judecam după câteva secunde de filmare și titluri atrăgătoare. Da oameni buni poate acest agresor a crescut în același oraș cu jandarmul,poate au fost colegi de joaca,da fiecare a ajuns pe alte cai,toți se lauda cu comentarii ca dacă eram eu îl distrugem, altul îi făceam buzunare ca el e cutitar, acestora va spun ceva ,mergeți și razbunati-o pe Miruna poate individul ca fi liber în curând, fiți voi eroi,sa va fimeze cineva când faceți ăsta .....ați uitat car we de fapt vinovatul în poveste aruncați cu pietre în cine nu trebuie.
#29 Rusine10.02.2016,  11:08:26
Bullshit în părerea mea... 1. Jandarmul ala, nenea Moldovan sau cum îl cheamă, din cat știu eu în momentul în care și-a început minunata cariera a depus un jurământ, jurământ care ar trebuii sa ramana întipărit în orice conștiința normala, dar la el nu putem vorbii de conștiința, rușine tuturor care au asistat la acele scene dar în acest caz Jandarmul este primul de condamnat, ca sa șters la cur la propriu cu jurământul lui, sunt bucuros ca nu plătesc taxe în tara ca sa susțin astfel de gunoaie... 2 Valea Jiului, Hunedoara, și România nu reprezinta imaginea lui Palesica, fiecare pădure cu uscăciunile ei, dar acest caz trebuie mediatizat și tote ca acestea, doar ca sa ridice conștiința civica ca astfel sa cazuri sa fie evitate, oamenii trebuie atenționați ca exista bovine, trebuie educați ca aceste bovine reacționează instinctiv și ca exista metode de a evita reacțiile bovinelor... 3 cat despre Valea Jiului, rușine vouă, rușine mie și rușine tuturor, deschideți ochii și vedeți cum totul e distrus, cum niște vite corupte au distrus un potențial viitor pentru generațiile care vin, nimic nu este făcut cu cap, ci doar din dorința de îmbogățire peste noapte, lucrări de 2 lei, proasta organizare etc etc deschideți ochii oameni buni... Aaaa și cât ca faci jurnalism de 15 ani nu pot sa zic decât ca iti simnt regretul ca ai pierdut bucățica de pâine, ai fost cu o secunda mai slab, asta nu îți oferă nici o calitate...ba chiar nu mas mândrii cu asta.... Multi știu cum se fac multe lucruri la noi....nu o sa se mai ascundă lumea la nesfârșit după deget. Din nou RUSINE ȚIE, MIE, VOUĂ....
#30 CORECTITUDINE10.02.2016,  11:21:23
MR.DOCEA,CA ZIARIST CU RENUME NU AR TREBUI SA INCURAJEZI CIRCUMSTANTELE...EX:FIIND INVITAT LA VOI IN TELEVIZIUNE DACA MA AGRESEZI VERBAL,SA TE *IMPUSC*?VEDETI VOI COMENTATORI DE ASTA SUNTEM UNDE SUNTEM....NU MA MIR DACA NU AFISATI COMENTARIUL DEOARECE TRAIM IN ROMANIA....
#31 Barna10.02.2016,  11:56:48
Felicitari pentru articol domnule Docea,imi place cum ai punctat evenimentul!
#32 Vox populi10.02.2016,  12:04:55
Dl. Docea, daca ati dorit sa faceti un sondaj de opine, scorul este urmatorul:aveti 9 comentarii pro, 19 contra si 3 interventii personale.Deci cititorii v-au transmis in mod direct dorinta lor de a fi informati corect despre evenimentele (anti)sociale care se deruleaza in Vale. Faptul ca dvs. v-ati impus o autocenzura a fost o alegere gresita. Va intelegem, ati pus in antiteza aspectul economic (salvarea turismului) si pe cel social (violenta faptei comise), dar ati decis in mod gresit sa salvati aparentele prin autocenzura. Daca un oficial v-ar fi cerut sa treceti incidentul sub tacere, l-ati fi acuzat de cenzura si comunism. Va multumim ca, prin acest articol, ne-ati dat posibilitatea de a ne exprima in mod direct optiunea noastra pentru o informare prompta, corecta si completa. Turismul nu poate fi salvat in mod arbitrar, trecand sub tacere faptele reprobabile petrecute in zonele montane. Acest turism va lua amploare atunci cand vom asana muntele de infractori, cand vom crea mediul social curat, sigur si decent, in care turistii sa se simta in siguranta. Rolul dvs. trebuie sa fie unul obiectiv, de informare, iar rolul nostru, al cititorilor, este de a alege daca vizitam sau nu barurile din Straja la miezul noptii, conform cu realitatea oglindita in articolele dvs.Concluzie: Noi, cititorii, care suntem primul si ultimul dvs. judecator, va rugam sa renuntati la autocenzura si sa ne informati atat despre cele bune, cat si despre cele rele, asa cum o faceti de atata amar de vreme. Nu ne dezamagiti! Va multumim!
#33 EU10.02.2016,  12:14:52
Daca mai punem si ca d-ra era fosta iubita asa cum au spus pe un post tv.se complica situatia. La mijloc sunt mai multe este clar.Cand iti faci iubit un tip cu multa masa musculara,multe tatuaje,ceva cazier si putina scoala iti meriti tratamentul.
#34 Palesica10.02.2016,  12:18:20
Solidaritatea de care da dovada acum "o anumita parte a presei" in improscarea cu laturi spre ziarista de la Vocea Strazii (care si-a permis sa fie mai "pe faza" in acest week-end) este demna de o cauza mai buna...Felul in care se incearca sa i se "dea somn", ca sa-l parafrazez pe vajnicul Palesica, de catre toti "formatorii de opinie" din Vale, este cel putin ipocrit, ca sa nu spun lamentabil...Ok, poate sunt si exagerari si mici arogante, dar problema de fond ramane - Valea Jiului este o zona cu probleme de infractionalitate, istoric vorbind politia a pactizat adeseori cu infractorii, subiecte despre care scriati inclusiv aici, din pacate doar in functie de context si interese mai mult sai mai putin obscure...Sintagma Vestul Salbatic a fost folosita adeseori de ziaristii din Vale, de ce ce acum nu mai da bine? Pentru ca o spune altcineva si nu voi? Daca era un interes legat de felul in care politia isi face treaba in Vale, poate aveam titlul cu evenimentul din week-end pe prima pagina in ZVJ, acum se pare ca totul e roz din punctul asta de vedere...Iar legat de imaginea Vaii Jiului si promovarea turismului, vinovatii de "turismul subred din Vale" nu sunt ziaristii ci primarii si politicienii laudati adeseori in presa locala, la fel, in functie de cum bate vantul...In ultima instanta, se uita ca tocmai mediatizarea excesiva a cazului a dus la o actiune concreta, in alte conditii, cazul era bagatelizat sau chiar musamalizat...Presa locala putea ,si in parte o face,sa se canalizeze pe valul de emotie creat, tocmai pentru e pune presiune pe autoritati si vinovati, astfel incat asemenea evenimente sa fie cat mai rare in viitor ...Pe termen mediu si lung amploarea data subiectului, care e drept, se putea petrece oriunde, poate sa fie un pas spre o societatea mai normala, in care cetateanul sa simta ca este aparat si protejat de institutiile statului, iar cei care lucreaza in aceste structuri sa stie ca au putere si sunt protejati in lupta cu infractorii, inclusiv de presa...
#35 spotlight10.02.2016,  13:12:23
parti din articolul asta dor la fel ca si pumnii incasati de fata...
#36 Anonymous10.02.2016,  13:15:09
Rusine-ești o mizerie de om,crezi că dacă nu plătești taxe în această țară ai mai multe drepturi decât noi cei care le plătim?Cumva faci și tu parte din generația care își vrea țara înapoi cu orice preț?Dacă tot nu plătești taxe aici de ce vă mai dă statul și dreptul la vot doar ca să îmi decideți voi viitorul mie și celor care trăim aici așa cu bune cu rele?Ai făcut armata de tot vorbești așa cu ardoare de jurământul militar?Crezi că tu,eu,noi toți ca cetățeni ai acestei țări avem numai drepturi nu și obligații?E regretabil ce sa întâmplat acolo,e regretabil că din toate persoanele aflate în cabană nu sa găsit nimeni în stare să intervină probabil de frică,de consecințe.Valea Jiului nu e vestul sălbatic așa cum un neam prost de ziarist a scris un articol despre acest incident,astfel de fapte se întâmplă peste tot dar e regretabil că noi ceilalți din jur nu facem nimic,nu intervenim,nu anunțăm organele abilitate atunci când trebuie,pur și simplu închidem ochii atâta timp cât nu ne afectează pe noi.Sper ca din greșeli să învățăm fiecare dintre noi și astfel de cazuri să numai apară în viitor.Vă doresc o zi minunată la toată lumea și să fiți sănătoși.
#37 dan meza 10.02.2016,  16:09:26
Catalin , consider ca e normal ca acest caz - socant , dat fiind violenta salbatica - sa fie mediatizat , indiferent de repercusiunile asupra asa-zisului turism din Vale ; stim cu totii ca nu turismul de doua parale va salva Valea muribunda . Spun ca trebuie mediatizat fiindca stim iarasi ca autoritatile locale nu prea sunt dornice sa impuna legea in cazul unor domni ce stiu sa produca; nu e rezonabil sa-ti distrugi sursele de venituri doar pentru unele principii ieftine , cum ar fi cinstea , dreptatea si justitia . Asa ca , precum in cazul celebrilor violatori de la Vaslui , autoritatile vor proceda corect , sub presiunea opiniei publice si a mediei .
#38 Lupeni10.02.2016,  17:58:24
Felicitari....! si rusine celor care sustin prostia altor scriitori de c.......t. .
#39 Socrate 10.02.2016,  20:26:34
'' Greşeală copilărească a patronului de la „Taho”, un om pe care îl cunosc personal şi îl apreciez. '' Serios ? Daca il cunoasteti personal pe patronul de la Taho, si spuneti ca il apreciati, in mod cert nu il cunoasteti absolut deloc.Va asigur ca 95% din persoanele care-l cunosc, cred exact contrariul.Te invit sa-ti trimiti copilul, nepotul, ginerele sau orice ruda de-a ta, sa lucreze pentru ''distinsul patron '' Renato, si te asigur ca in mai putin de-o luna, o sa retractezi fiecare cuvintel de apreciere la adresa lui.Daca vrei informatii suplimentare in legatura cu ''somitatea'' in cauza, iti stau orican la dispozitie.Dovezile sunt ire***abile !!! :D O viata frumoasa sa ai,d-nule Docea ! Părerea despre un om, ca despre aproape orice creatură, depinde de distanţa de la care îl priveşti. ( Ben Jonson )
#40 Agudã Ion10.02.2016,  20:41:36
Poate cã Vest Sãlbatic,e o comparație prea durã!Totuşi cred cã e bine ca lumea sã fie informatã de orice evenimente,fie bune fie rele.
#41 Jupiter Popesku10.02.2016,  20:41:40
Vest Sălbatic nu o fi, dă-o'ncolo, dar Mordor tot e. Iar cântărețul Palesică, e și ăsta vreun ,,jmecher"?
#42 ANAIRAM10.02.2016,  22:51:05
FOARTE FRUMOS , POT SPUNE CHIAR FELICITARI PT ARTICOL MAI PUTIN PT ITALIAN
#43 Greu 11.02.2016,  05:34:24
Vrem sa promovam ceva ce nu exista - Straja ii statiune? Hai sa fim seriosi! Putem promova zona Vaii Jiului care-I deosebita, dar "statiunea Straja" e ceva de domeniul fantasticului.
#44 Sergiu 11.02.2016,  10:25:29
Sunt Hunedorean nu din Vale (desi unii spun ca, Calanul e tot Vale) cu tot respectul pentru oamenii Vaii Jiului, Straja NU e si nu va fi niciodata o Statiune ci doar un conglomerat de baraci lipite una de cealalta, iar referitor la scandaluri de acolo va pot spune sigur ca incidente asemanatoare sunt in fiecare seara de week-end (asa ca de aici pleaca asemanarea cu vestul salbatic) doar acolo fiecare construia cum vroia si impusca pe cine vroia.
#45 Haihui21.02.2016,  00:29:03
Straja NU este Vestul Salbatici si nici macar statiune. Cine a vazut macar un singur film cu orasul Rio de Janeiro ( Brazilia), va recunoaste instant ca "statiunea straja" este copie la idigo cu numitele "FAVELAS", acele grajduri si baraci pentru oameni, care sunt deja subspecie umana (...) Straja este o ingramadeala de baraci si cotete construite clandestin cu materiale furate de la mina Lupeni, curentul elecrtic furat tot de acolo si apoi, de curand, cica a"au intrat in legalitate". Proiect urbanistic, planuri de dezvoltare a zonei..n'ai sa vezi ! Un italian in Romania, "patron" de pub :)))) Sa fim seriosi !:)) Politia din Lupeni ? Pai imi aduc aminte ca in sediul politiei Lupeniului un tanar ofiter de politie era batut de seful sau si vreo doi colegi, tot politisti... Cazul Invanciuc sau ceva de genul asta, parca... Puteti renunta la "nationalismul autohton romantic" ??? Ca plesica si-a pleznit fosta iubita nu face ca fapta lui sa fie trecuta la "violenta domestica". Ca duduia, fara nicio calitate, l-a acostat, abordat, provocat si insistat...nu o scuteste sa spunem ca pe undeva a cautat-o cu lumanarea. Ca era si prietena cu ziarista care a scris vrute si nevrute...arata adevaratele increngaturi din Vale. Si hai sa recunoastem : pana acum doar Catalin Docea a fost echidistant. Pana si eu sunt partinic si partizan, dar Catalin da dovada de luciditate si echidistanta ( exact cum sta bine unui jurnalist adevarat), cu atat mai mult cu cat evenimentele sunt in derulare ( procedura judiciara ).
#46 Dan05.03.2016,  05:27:26
Ar trebui ca politia sa patruleze mai des pe strazi si ca asfel deoameni periculosi sa fie mai usor de gasit si pedepsit atata timp ca fac a elasi lucru,nu trebuie sa stea nimeni cu frica intr-un stat de drept si European.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter