24.05.2016,  19:15:51 | 0 comentarii | 2996 vizualizari
Prefaţa la „Ecouri din Aninoasa” (vol. I) de Marian Boboc / Farmecul patriarhal al Aninoasei interbelice
de Ziarul Vaii Jiului
Participând la câteva lansări ale unor cărţi-document despre istoria Văii Jiului ale lui Marian Boboc, mi-a încolţit în minte ideea unei cărţi despre Aninoasa, adresată nu unui cerc restrâns de specialişti, ci tuturor iubitorilor de istorie, dar mai ales elevilor aninoseni. După o astfel de lansare, l-am abordat pe Marian Boboc, lansându-i această provocare. A spus că o carte despre istoria Aninoasei reprezintă, într-adevăr, o provocare inedită pentru documentaristul care este. A ridicat mănuşa şi… s-a apucat de lucru. Sporadic, mă informa asupra demersurilor sale, comentând cu entuziasm un document sau altul scos la lumină din colbul arhivelor.
Ca intelectual al locului, am cunoştinţă că despre istoria Aninoasei ştim relativ puţine. De aceea aceste goluri ale istoriei locale trebuie umplute. Asta şi face Marian Boboc.
În acest prim volum intitulat „Ecouri din Aninoasa”, după titlul unei rubrici din ziarul „Avântul”, Marian Boboc a adunat, cu destulă trudă, din biblioteci şi arhive, documente neştiute sau puţin cunoscute despre Aninoasa noastră. A descoperit cine sunt autorii primei monografii a localităţii şi şcolii din Aninoasa, l-a urmărit, în acelaşi stil „detectivistic”, pe Mihai Bogza (exemplar dascăl de colonie minieră, reconfigurându-i biografia prin prezenţa acestuia în „cetate”), a intrat cu curaj în Castelul Maderspach (aici a dat de un fioros complot), a extras  din cărţi rare lucruri neştiute despre mina Aninoasa, s-a bucurat alături de elevii aninoseni la prima lor excursie în ţară, s-a revoltat contra jandarmilor dintr-o poveste bizară de iarnă.
Ca şi în celelalte 25 de volume-document ale sale, Marian Boboc lasă documentele să vorbească, intervenind doar atunci când e cazul cu lămuriri pertinente. De aceea, cartea are un farmec aparte. Este impresionant efortul pe care Marian Boboc l-a făcut în capitolul „Vederi din presă/ Aninoasa interbelică”, cercetând filă cu filă toată presa interbelică, care a apărut în Valea Jiului, decupând din aceasta orice referinţă, cât de mică, despre Aninoasa. Astfel, prin faţa ochilor noştri defilează vizite de episcopi, mitropoliţi, prefecţi, miniştri într-o Aninoasă patriarhală, dar destul de nervoasă, când şi când auzul ne este mângâiat de muzica seratelor de altădată. Spectacolul interbelic al Aninoasei şi Iscroniului, care atunci erau separate administrativ, rulează incitant pe ecranul presei într-un film în care spectatorii nu mănâncă seminţe sau pop-corn, ci, frumos îmbrăcaţi, nu se mai lasă ieşiţi din vraja filmului.
Mărturisesc că am terminat de citit dactilograma acestui prim volum din „Ecouri din Aninoasa” şi că deja îl aştept cu mult interes pe al doilea. 
Sper din toată inima ca această carte să ajungă în mâinile cât mai multor elevi din Aninoasa, iar lectura ei să dezvolte în fiecare patriotismul local, adică mândria de a fi aninosean.
 
Un aninosean… Adrian DAVID,
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter