17.07.2016,  19:45:30 | 3 comentarii | 6185 vizualizari
Exclusivitate ZVJ. / „Am venit într-o misiune de explorare, vreau să văd eu cu ochii mei ce a mai rămas în Valea Jiului”
de Corneliu BRAN
Vineri, 15 iulie, dimineaţa, după vizita fulger de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, acolo unde a predat în tinereţe, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, totodată şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a efectuat o vizită de informare şi de lucru şi în Dealul Institutului, la Universitatea din Petroşani.
 
Din partea gazdelor, 
comitetul de întâmpinare a viceprim-ministrului Guvernului României a fost format din: prof.univ.dr.ing. Radu Sorin (rectorul Universităţii Petroşani), prof.univ.habil. dr.ing. Roland Moraru (prorector cu cercetarea ştiinţifică), conf.univ.dr.ec. Codruţa Dura (prorector cu probleme de învăţământ) şi prof.univ.habil. dr.ing. Eduard Edelhauser (prorector cu Management universitar, Proiecte europene și internaționale). Delegaţia celor care au ajuns la universitate împreună cu înaltul oficial au făcut parte, printre alţii: primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, şi Costel Avram, directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A.
Deşi vreo 15 oameni din sfera politicului şi învăţământului aşteptau să vorbească cu ministrul, Vasile Dîncu s-a oprit şi preţ de 5 minute i-a lăsat pe toţi să aştepte ca să răspundă la cele câteva întrebări pe care i le-am pus pentru dumneavoastră cititorii cotidianului nostru.
Înainte de a vă prezenta întrebările şi răspunsurile, mai subliniem faptul că după intrarea în universitate şi înainte de a ajunge în biroul rectorului, unde au avut loc discuţiile, Vasile Dîncu s-a oprit şi a studiat atent holul de la parterul instituţiei, unde i-a sărit în ochi macheta cu clădirile, terenurile sportive şi campusul universitar, rectorul Radu Sorin prezentându-i totul cu amănunte. „Cred că-i unic ce aveţi voi pe-aici, dar mai ales aşezarea, situarea universităţii şi clădirilor, un loc minunat”, a subliniat la un moment dat ministrul clujean.
 
Amintirile îl răscolesc…
- Aţi fost la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida. Cum v-aţi simţit acolo?
- Foarte greu de descris în cuvinte, pentru că eu, într-adevăr, sunt foarte legat de Valea Jiului. A doua mea naştere s-a produs aici şi mă emoţionez de fiecare dată când vorbesc de Valea Jiului ori când vin pe-aici. Liceul industrial din Petroşani este prima mea instituţie, locul în care am cunoscut oamenii cu adevărat. Pentru mine, timpul petrecut la acest liceu rămâne în mintea şi inima mea. Am trăit câteva momente la care întotdeauna mă gândesc cu nostalgie.
 
Valea - zonă specială?
- Poate deveni şi Valea Jiului o zonă specială, ca şi Delta Dunării de exemplu? Ştim că vi s-a propus de către primarii noştri la o şedinţă AOR, că aţi spus, ca şi premierul că veţi analiza...
- Va trebui să gândim bine treaba asta, dar vă spun sincer nu ştiu în ce măsură mai putem constitui acum zonele speciale funcţionale... Dar oricum Valea Jiului este o zonă specială, şi nu trebuie să faci nimic administrativ pentru o zonă specială, ci trebuie să construim nişte mecanisme prin care să sprijinim statul, dar mai ales pentru a activa comunitatea locală din Valea Jiului, astfel încât ea să fie sprijinită din toate punctele de vedere. Este nevoie de resurse ca să se declanşeze un proces de dezvoltare a Văii Jiului. Asta cred că-i important, declanşarea dezvoltării zonei acesteia, iar pentru asta trebuie identificate resurse şi apoi sprijinit totul după un plan bine pus la punct.
 
Prostiile politicienilor
- Când s-a dat verdictul şi s-au împărţit minele în viabile şi neviabile – o prostie fără margini pentru mineritul de huilă românesc –, guvernul de-atunci a semnat un memorandum şi a făcut o promisiune, spunându-se: „Oameni buni, nu vă faceţi griji, închidem ceva, dar vă sprijinim să deschideţi altceva în loc”. Mai e valabil acest lucru acum, că de închis se tot închide, dar sprijinul guvernamental, măcar de atragere de investitori, nu se prea vede, investiţiile lipsind aproape cu desăvârşire?
- Sunt tot felul de prostii pe care le fac politicienii. Noi am fost puşi în faţa faptului împlinit, dar trebuie, într-adevăr, să facem câteva lucruri esenţiale pentru Valea Jiului. Cred că aceste lucruri se pot face. În momentul acesta este nevoie de programe guvernamentale pentru asta şi noi o să lucrăm anul acesta la un proiect guvernamental legat de fonduri europene prin care să integrăm mai multe tipuri de proiecte şi să încercăm să constituim un efect pozitiv prin acest lucru. Va trebui să găsim în acest sens idei şi soluţii din teritoriu, pentru că ideile şi proiectul vor trebui pornite şi făcute de-aici. Ideile trebuie să fie clare, concrete, realiste, pentru că nici Uniunea Europeană, nici guvernul nu pot finanţa vise. Asta e cel mai important şi asta sper să înţeleagă prietenii mei din Valea Jiului.
 
Drumul spre Herculane
- Ce se mai aude de drumul spre Herculane?
- O să vorbesc cu primarii despre asta. O să iau de la ei şi o listă pe care mi-au pregătit-o, cam aşa de un kilogram... Şi merg cu lista la guvern, unde împreună cu un consilier al Premierului o să mă uit pe ce mi-au punctat dumnealor şi vom analiza ce se poate face. Dacă ar fi să vă spun legat de acest drum, nu ştiu de ce nu a fost terminat până acum...
 
Un proiect ratat: proiectul spre Parâng?
- O penultimă întrebare ar fi legată de proiectul din Parâng. Care la momentul demarării ar fi trebuit să fie cel mai mare proiect de gen din ţară, care să dezvolte turismul şi Petroşaniul... Au fost oprite de guvernul Ponta orice investiţii la acel moment, iar lucrurile continuă. Nu se mai spune nimic, nu se mai vorbeşte nimic. Nu se poate continua sau eventual redimensiona proiectul, astfel încât să se găsească finanţare în continuare?
- Cred că este un proiect ratat şi din cauza administraţiei din Valea Jiului, în combinaţie cu administraţiile de la Bucureşti. 
- Nu puteţi totuşi să sprijiniţi acest proiect măcar acum, în al treisprezecelea ceas? E păcat de banii care s-au dat până acum, de turismul Văii, de frământarea comunităţii locale. Mulţi văd ca şi una din soluţiile ieşirii din întuneric, dezvoltarea turismului...
- O să reluăm ideea... Am venit şi pentru asta. În septembrie vreau să vin cu premierul şi să venim cu soluţii. Acum am venit într-o misiune de explorare, vreau să văd eu cu ochii mei ce a mai rămas în Valea Jiului şi să vedem împreună cu cei din administraţii ce putem face. Vreau să iau cererile şi să le procesăm până în septembrie, ca apoi să discutăm la modul concret. 
- O ultimă întrebare. Cum aţi revăzut Valea Jiului?
- E foarte frumoasă Valea Jiului şi indiferent ce se întâmplă, zona aceasta a fost şi va rămâne cu totul specială pentru mine. Vin oricând cu mare drag aici, pentru că e o zonă unde am prieteni şi unde mă simt bine oricând.
Interviu realizat de Corneliu BRAN

Comentarii articol (3 )

#1 jecky18.07.2016,  16:55:31
Ca asta au mai venit cateva zeci de smecheri de la Bucuresti si noi am ramas tot ca "in tren'.au venit, au vazut ,au papat si s-au carat.Santem satui de promisiuni.In atare conditii trebuie sa fi imbecil sa-i mai crezi.Toti sunt o apa si un pamant.Ma poate contrazice cineva???
#2 Eurociocoiu27.07.2016,  11:33:45
Şi ce-ai descoperit, domnule Dâncu, în urma acestei tardive "explorări"? Ce s-a schimbat de pe vremea când primeai şi dumneata o leafă de om cinstit, ca dascăl în Valea Jiului. Pe vremea când scriai la Matinal şi n-aveai girofar. Ai constatat că marii angajatori ai Văii, CEH şi UMIROM (mi-e ruşine să-i spun GEROM) au intrat în insolvenţă, că Dâlja, Lonea Pilier, Petrila Sud, Iscroni, Aninoasa, Bărbăteni, Câmpu lui Neag au dispărut complet de pe harta economică! Şi acum sunt pe făraj Petrila, Uricani, Lupeni şi Lonea! Cu contribuţia directă şi decisivă a partidului pe care îl conduci. Aşa s-a încheiat "explorarea" dumneata, domnule Dâncu. După care ţi-ai pus girofarul pe pălărie şi ai zburat spre Capitală, că acolo stau oamenii serioşi. O să revii în campanie, suntem siguri. Să ne mai faci o explorare.
#3 jokero08.09.2016,  16:21:40
Speranta a mai ramas din pacate!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter