02.11.2016,  18:29:40 | 14 comentarii | 5625 vizualizari
Povestea unui interviu uitat / Liderul legendar al Solidarităţii, Lech Walesa, vorbind despre minerii Văii Jiului (I)
de Ziarul Vaii Jiului
La 3 ani de la prima mişcare muncitorească anti-comunistă din România, greva minerilor de la Lupeni condusă de Constantin Dobre, la 10 octombrie 1980, în plin comunism, în Polonia ia fiinţă sindicatul liber SOLIDARITATEA – structură care a strâns repede 7 milioane de membri, declanşând lupta cu regimul comunist. Luptă care s-a extins şi în celelalte ţări ale Blocului Răsăritean şi a determinat democratizarea Estului european. Un sfert de veac mai târziu, Polonia era deja în NATO şi în Uniunea Europeană. Cu ocazia acestui jubileu, la Gdansk şi Varşovia s-au organizat ample acţiuni aniversare, la care au fost invitate numeroase personalităţi din întreaga lume. 
Bun vorbitor de poloneză, format intelectual în Polonia în perioada de incubaţie a Solidarităţii, Valeriu Butulescu era cunoscut în mediile culturale poloneze pentru scrierile sale în favoarea Solidarităţii, publicate în anii ’80 în Polonia, Franţa şi Statele Unite. Nu e de mirare că Valeriu Butulescu a fost invitat să participe la manifestări, fiind primit chiar de liderul legendar al Solidarităţii, fostul Preşedinte al Poloniei, Lech Walesa. Acesta a acceptat chiar să-i acorde scriitorului un interviu pentru televiziunea română. O eroare tehnică a operatorului a compromis înregistrarea profesională a materialului. S-a salvat doar varianta VHS care n-a putut fi valorificată de televiziune. Textul interviului s-a publicat un an mai târziu în revista „Observatorul” din Toronto, cu ocazia vizitei lui Valeriu Butulescu în Canada. Aşadar, în premieră în România, reproducem acest interviu unsprezece ani după ce a fost consemnat! De menţionat că unele afirmaţii s-au dovedit a fi premoniţiale. (ZVJ)
 
Comunismul trebuia schimbat
Valeriu BUTULESCU: Domnule Preşedinte! De la bun început aş dori să reproduc un fragment scris de mine în presa românească. Citez: „Doi polonezi au influenţat mişcarea corpurilor cereşti. Primul a fost Kopernik, care a oprit Soarele şi a pus în mişcare Pământul. Al doilea, cel care a imobilizat Planeta Roşie şi a pus în mişcare Steaua Libertăţii a fost Lech Walesa! De aici aş dori să pornesc acest interviu cu D-voastră, adresându-vă o întrebare ciudată. Şi în România, euforia libertăţii a început să se estompeze. A venit vremea unor dificile transformări economice. În prezent, mulţi români aproape că şi-au pierdut încrederea în acel „drum al speranţei”, au rămas ţintuiţi în aşteptare. Aveţi cumva un sfat, o reţetă împotriva acestui pesimism postrevoluţionar?
Lech WALESA: Vă mulţumesc că m-aţi plasat atât de sus! Eu totuşi împart această poziţie cu Sfântul Părinte (Papa Ioan Paul al II-lea, n.a.), mulţumindu-mă cu locul doi! Sanctităţii Sale îi sunt profund dator, atât eu cât şi toate aceste revoluţii. În schimb, dacă revenim la prezent, condiţia societăţii româneşti, situaţia generală a lumii postcomuniste mă îndreptăţeşte să spun: Am repurtat cu toţii o victorie prea mare! Pur şi simplu, n-am ştiut ce să facem cu această victorie! Numeroşi oameni care ne-au observat atent, printre care multe creiere inteligente, n-au crezut că o asemenea victorie este posibilă. De aceea unii afirmă că am fost manipulaţi politic, că în spatele nostru s-ar fi aflat KGB, CIA, Mosadul! Ei inventează asemenea prostii pentru că nu sunt în stare să înţeleagă această victorie. Aşa cum am spus, victoria noastră a fost atât de mare, încât a trebuit să schimbăm aproape totul. Comunismul a răsturnat ordinea firească a lucrurilor, a construit mult, şi bune şi rele, a construit atât de mult, încât astăzi noi trebuie să reconstruim totul. Au fost întrerupte numeroase cooperări şi colaborări pentru că altfel nu s-a putut. Acestea au ridicat mult costurile tranziţiei. Dar tuturor celor care astăzi au nemulţumiri, fie ele şi întemeiate, le spun: gândiţi-vă, dragii mei, că dacă nu făceam noi acest pas trebuiau să-l facă copiii sau nepoţii noştri. Noi eram mult mai pregătiţi pentru această schimbare. Şi dacă polonezilor le este astăzi greu, dacă românilor le este greu, copiilor şi nepoţilor noştri le-ar fi fost şi mai greu. Comunismul trebuia schimbat. El nu se mai potrivea cu secolul XXI, însemna asuprire, n-are rost să mai discutăm. De aceea, dacă voi, românii, suferiţi acum, să ştiţi că suferiţi pentru copiii voştri. Voi aţi făcut revoluţia pentru ei! Generaţia noastră a plătit de două ori. Dar vom trăi în normalitate, vom trăi în libertate. Toate acestea vor avea efecte pozitive. Eu sunt convins de acest lucru. 
 
Cinicul Occident
Valeriu BUTULESCU: Domnule Preşedinte! Polonia a fost în bună măsură un model pentru România în ce priveşte tranziţia la economia de piaţă, trecerea la pluralism politic. Având în vedere bogata D-voastră experienţă puteţi spune care sunt capcanele ce ne 
aşteaptă în viitor pentru ca nu cumva, ferească Dumnezeu, să repetăm aceleaşi greşeli?
Lech WALESA: Eu am propus la noi întărirea sistemului prezidenţial, eu am propus o privatizare mult mai largă, pentru a împroprietări poporul, am propus chiar Occidentului un fel de plan Marshall pentru noua generaţie. Occidentul a avut o atitudine cinică faţă de noi. Occidentul ne-a îndemnat la luptă, nu ne-a propus soluţii. A venit pe piaţa noastră şi s-a apucat de afaceri. Occidentul nu s-a schimbat. Ne-a încurajat, dar nu a fost solidar cu noi. De aceea nu ne descurcăm cu această mare victorie: ne-am pierdut economia, ne-am pierdut schimburile reciproce. Occidentul trebuia să abordeze altfel problema. Să folosească potenţialul tehnic şi uman, al nostru şi al vostru! Era nevoie de un „plan Marshal”! Vă dau un exemplu: în Polonia astăzi avem prea multe asistente medicale... În Germania, în Scandinavia, în SUA sunt prea puţine... Oare nu se putea face un schimb organizat, ca să câştige şi fetele astea un ban, să investească şi ele în ceva? Există şi alte meserii, avem numeroşi specialişti pe care Occidentul nu i-a avut şi nu îi are. Dar Occidentul nu a folosit această şansă. A preferat să câştige în mod simplu, cumpărând economia noastră şi distrugând-o, fie că era bună sau rea, pentru a-şi aduce aici propriile sale produse. Practic, problemele noastre vin de la lipsa de solidaritate a Occidentului. Poate că acum, când ţările noastre au intrat în NATO, când se vor regăsi în UE, lucrurile vor porni altfel! Desigur se putea lucra mai inteligent, mai uşor. Dar Occidentul nu a vrut. Occidentul este autorul nenorocirilor noastre. Însă noi vrem să fim cu orice preţ în Occident, să achităm nota de plată... Sistemul acesta trebuie puţin schimbat, pentru că nu cadrează cu secolul XXI. E puţin atractiv, nu are perspectivă.
 
Minerii Văii
Valeriu BUTULESCU: Ceea ce în Polonia au realizat muncitorii de la şantierele navale, în România anului 1977 au încercat să realizeze minerii din Valea Jiului. S-a dovedit în final că lupta lor a dus la o situaţie anormală. Astăzi în România minele se închid una după alta. Minerii sunt dezorientaţi şi se întreabă dacă lupta lor a avut sens. Noi nu avem replică la acest pesimism, mai ales că vine din partea unor oameni care au făcut parte din avangarda schimbărilor politice din România. Ce credeţi că trebuie să facem?
Lech WALESA: Aşa cum am spus, comunismul nu se mai putea salva. Comunismul era terminat. Cred că pe minerii Văii Jiului i-a frământat aceeaşi întrebare, ca şi pe mine: Cum părăsim comunismul? Ne împuşcăm între noi, omorâm jumătate, iar cealaltă jumătate va trăi mai bine? Sau încercăm o reformă paşnică? Cu costuri ridicate, dar pe cale paşnică. A venit şi progresul tehnic, în urma căruia cărbunele nu mai are căutare. Şi noi a trebuit să închidem unele mine. Trebuia să o facem, nu mai aveam unde vinde cărbunele. Totuşi, trebuie procedat astfel încât lumea să primească de lucru în mod echitabil. Chiar dacă s-a computerizat totul, trebuie să găsim loc, şi pentru români, şi pentru polonezi. Dar, v-am spus. Victoria a fost prea mare, că nu mai ştim ce să facem cu structurile, cu programele. Trebuie să suportăm echitabil costurile Reformei. Cu siguranţă, minerii despre care vorbeaţi, văd că reprezentanţii lor, bunăoară miniştrii, câştigă sume uriaşe, dar pentru minerit nu mai sunt bani! Eu mă uit la miniştrii noştri. Ei câştigă sume colosale! Au salarii de mii de ori mai mari ca muncitorii! Aşa ceva nu se poate! Ar trebui căutată o cale de mijloc. Din nefericire, nu putem schimba prea multe în acest domeniu.
(va urma)

Comentarii articol (14 )

#1 Constantin Dobre03.11.2016,  12:44:25
"La 3 ani de la prima mişcare muncitorească anti-comunistă din România, greva minerilor de la Lupeni condusă de Constantin Dobre, la 10 octombrie 1980, în plin comunism, în Polonia ia fiinţă sindicatul liber SOLIDARITATEA" IATA O 'PALMA' ZDRAVANA SI GREA APLICATA DE OBRAJII NERUSINATILOR CARE AU CONTESTAT SI INCA CONTESTA CARACTERUL ANTICOMUNIST AL MISCARII MUNCITORESTI DIN AUGUST 1977 SI O BINEMERITATA PUNERE LA PUNCT A MISCARII SOLIDARITATEA, IMPLICIT A 'LEGENDARULUI' LECH WALESA, CARE INTR-ADEVAR A APARUT 3 ANI MAI TARZIU, "IN PLIN COMUNISM, IN POLONIA"!!!!! Nimic mai mult de comentat! Doar profund RESPECT SI ADMIRATIE! FELICITARI Ziarului Vaii Jiului! FELICITARI stimate Domnule Redactor-sef, Marian BOBOC! FELICITARI stimate Domnule Director, Catalin DOCEA!
#2 Golopenţa03.11.2016,  21:10:59
Alo! Alo! Tovarăşu anticomunist de la Ştefan Gheorghiţă! Solidaritatea o fi apărut ea trei ani mai târziu decât greva lu matale. Dar s-a transformat într-un curent politic care a măturat comunismul, mai întâi în Polonia, apoi în toată Europa de Est. Că matale n-ai mai luptat, te-ai făcut activist pcr. Lech Walesa a cu care te tot compari a primit Premiul Nobel, în timp ce matale nici Cetăţean de Onoare la Vulcan nu te face Ile. Pe vremea când Walesa făcea închisoare matale, anticomunistul, memorai cursurile ceauşiste şi marxiste de la Ştefan Gheorghiu. Walesa a ajuns Preşedintele Poloniei, matale, taximetrist. Şi tot matale faci gât. Neruşinarea asta de la Ştefan Gheorghiu ţi se trage.
#3 Constantin Dobre04.11.2016,  13:24:58
@ #2 Golopenţa Da "matale" cu cine visezi ca 'polemizezi'? "Matale este" destul de "ametit" rau, de prea multa spalare pe creier cand afirmi c-am devenit "activist pcr"! "Are matale" habar ce-nseamna activist PCR? "Are matale" ceva probe ca eu am "fostara" vreodata activist PCR sau doar "latreste matale" la Luna? Dar de "agentul Bolek" (Lech Walessa) ai auzit "matale"? Hai, nu mai face "matale gât", ca de la halucinogene propagandistice "ţi se trage"! Zi mercy ca te-am bagat doar odata in "zeama" si cand te vei "trezi" sa-ti zici doar atat: Fuck my mind! sau "am fost un dobitoc!"
#4 Golopenţa05.11.2016,  02:16:20
Dobre! Păi la Academia Ştefan Gheorghiţă, ce-ai studit, tovarăşe? Teologie? Economie de piaţă? Liberalism? Anticomunisim? Nu era aia şcoala superioară de activişti, puicusorule? Auzi la el! Ce-a învăţat el din limba lui Shakespeare? " Fuck my mind"! Înjură, bre, cu poola lui Dumnezeu, cu peezda mă-si, ca la EM Paroşeni, nu te mai da limbist! Vorba lui Eminescu. Ce a scos din tine-Apusul, când nimic nu e de scos! Norok boon!
#5 Constantin Dobre05.11.2016,  12:48:33
Lech Walesa a afirmat: "Occidentul este autorul nenorocirilor noastre"! Daca este asa, de ce Lech Walesa n-a returnat Premil Nobel acelui Occident "cinic"??? Ipocrizie pe fata!
#6 Constantin Dobre05.11.2016,  13:17:30
In "dialogul" cu Lech Walesa, Butulescu "gavarit" si despre minerii grevisti din Valea Jiului! Ce "stima", ce "onoare"! Numai ca Butulescu a "uitat strategic" sa precizeze ca Greva minerilor din 1977 a aparut cu 3 ani de zile inaintea Solidaritatii si o compara cu, citez "Ceea ce în Polonia au realizat muncitorii de la şantierele navale", din anii '50 la Gdansk! Ce "dragut" din partea Butulescului!!! Si-a mai 'uitat" ceva Butulescu: sa-l intrebe pe Walesa si despre "agentul BOLEK"!? HALAL interviu "istoric"! Numai Bunul Dumnezeu, Facatorul de Minuni, a aranjat ca acest 'interviu' sa nu apara si la televiziune romana, provocand acea "eroare tehnica a operatorului care a compromis înregistrarea profesională a materialului"! Multumesc, Dumnezeule Mare!
#7 Golopenţa05.11.2016,  22:24:30
#6 Constantin Dobre. Solidarizarea anticomunistă a muncitorilor de la şantierele navale Gdansk a avut loc în anii '80, nu '50. Ce istorie aţi învăţat voi la Ştefan Gheorghiu, tovarăşe Dobre? Chiar nu realizezi cât eşti de penibil?
#8 Constantin Dobre06.11.2016,  12:46:24
RECTIFICARE la comentariul 6! A SE CITI "Ceea ce in Polonia au realizat protestatarii de la Poznan din anii '50" in loc de "Ceea ce în Polonia au realizat muncitorii de la şantierele navale", din anii '50 la Gdansk"
#9 Golopenţa07.11.2016,  01:07:01
Rectificarea ta ,Constantin Dobre, face comentariul 6 inutil şi ridicol. În articol se face referire la muncitorii de la Gdansk, din anii '80, deci ulterioare Grevei de la Lupeni. Dacă citeai cu amândoi ochii, vedeai că nu-ţi lua nimeni diploma de premiant european la disciplina greve anticomuniste! Rămâi obsedat de ideea că tu eşti un Columb al anticomunismului! După mintea ta, şi protestele de la Poznan (din anii '50), de care văd că ai auzit, au avut loc DUPĂ greva ta din 1977. Ba şi Revoluţia Anticomunistă din Ungaria (1956), şi Primăvara de la Praga (1968) au avut loc tot după Lupeni 77. Aceasta este cronologia ta tălâmbă , câtă vreme spui că tu eşti primul est-european care a strigat (probabil noaptea în somn!) "Jos comunismul!" Bolek este alintul securist al lui Walesa, aşa cum ţie îţi spuneau securiştii Dodu. Walesa a câştigat în instanţă hotărâre definitivă, că n-a fost nici informator, nici colaborator al securităţii poloneze, iar calomniatorii săi suportă consecinţele. Te-ai putea afla printre ei, dacă te-ar lua cineva în seamă.
#10 Golopenţa07.11.2016,  12:21:55
Dobre Constantin (Dodu)! Societatea poloneză, în urma unui amplu sondaj de opinie efectuat la nivel naţional, a stabilit: cele mai mari personalităţi poloneze ale SECOLULUI XX au fost, în ordine: Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Walesa şi mareşalul Pilsudski. Şi vii tu să-l dai jos pe Walesa, tu, un maţ umplut cu rahat bolşevic la şcoala de activişti bolşevici Ştefan Gheorghiu...
#11 Constantin Dobre07.11.2016,  17:46:57
"Dodu", cod inventat si folosit de Securitate pentru numele meu, A FOST exclusiv de URMARIT INFORMATIV si NU de agent, informator si/sau colaborator al Securitatii! Cine nu crede poate contacta CNSAS-ul cerand sa vada dosarele mele - sunt publice si pot fi consultate de oricine doreste! Sau sa-l intrebe pe domnul Marian Boboc care a avut acces la acele dosare publice, fiind informat chiar de mine la inceputul anului 2007, si pe baza carora a publicat cartea documentara "STRICT SECRET! LUPENI '77! FILAJUL CONTINUA!" chiar la aniversarea a 30 de ani de la Greva minerilor din Valea Jiului, Lupeni 1977 - carte scrisa fara niciun amestec din partea mea si in care se sustine caracterul anticomunist al Grevei minerilor Vaii Jiului din august 1977! De-atunci au trecut aproape 10 ani - ani in care Ziarul Vaii Jiului a fost unica entitate media din Romania care a continuat sa sustina acelasi lucru, iar in ultimul an si jumatate a fost port-drapelul si ecoul public al tuturor actiunilor mele publice si in Parlamentul Romaniei pana la legiferarea Legii Recunostintei si pentru minerii revoltati ai Vaii Jiului din august 1977 care au suferit inchisori si stramutari si in numele carora adresez inca odata multumiri si vesnica recunostinta Ziarului Vaii Jiului si managementului acestuia!
#12 Golopenţa09.11.2016,  00:06:47
Bolek", cod inventat si folosit de Securitatea poloneză pentru numele lui Walesa. A FOST exclusiv de URMARIT INFORMATIV si NU de agent, informator si/sau colaborator al Securitatii poloneze, fapt dovedit în instanţă! Cine nu crede poate contacta CNSAS-ul polonez, cerand sa vada dosarele lui Walesa - sunt publice si pot fi consultate de oricine doreste! Abia după aceea să ceară părerea numitului Dobre, domiciliat la Londra, comunist anticomunist de profesie.
#13 Golopenţa09.11.2016,  02:36:22
#5 Constantin Dobre05.11.2016, 12:48:33 Lech Walesa a afirmat: "Occidentul este autorul nenorocirilor noastre"! Daca este asa, de ce Lech Walesa n-a returnat Premil Nobel acelui Occident "cinic"??? Ipocrizie pe fata! Constantin Dobre a afirmat "Comunismul este autorul nenorocirilor noastre"! Dacă este aşa, de ce Constantin Dobre n-a returnat acelui comunism "cinic" carnetul său de membru al partidului comunist timp de zece ani după greva de la Lupeni? Ba a mai terminat şi şcoala de activişti comunişti! Ipocrizie pe faţă!
#14 Marian Boboc10.11.2016,  10:41:41
Domnule Butulescu e clar că Dvs. nu puteaţi să luptaţi nici cu şoimii patriei, d-apoi cu comuniştii aşa cum a făcut cu demnitate dl. Dobre, din moment ce nu aveţi curaj să vă daţi numele real, ci vă ascundeţi greţos sub pseudonimul Galopenţa. Dl. Dobre nu joacă şi nu a jucat niciodată "sub acoperire". Măcar această lecţie aţi putea să o învăţaţi de la domnia sa. Domnule Butulescu, gândiţi-vă că deja v-aţi făcut de râs cu poziţia asta pro-comunisto-securisto în privinţa grevei din 1977 de la Lupeni. Sau, poate nu vi se dă voie să spuneţi altceva...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter