03.04.2017,  18:25:48 | 3 comentarii | 2976 vizualizari
Contribuţii la elucidarea termenului de barabă şi momârlan (I)
de Ziarul Vaii Jiului
* Text în formă definitivă
 
Vechii jieni
Vechii locuitori de baştină ai Văii Jiului, crescători de animale din moşi strămoşi au purtat numele de jieni. Până la apariţia termenului de momârlan, prin definiţia de jieni se includeau acei locuitori de vatră din vecinătatea albiilor celor două Jiuri, de Est şi de Vest din Ţara Jiurilor. Ocupaţia de căpetenie a acestora a fost creşterea animalelor, cu predilecţie a ovinelor. Denumirea de jieni se pare că a fost statornicită de către locuitorii oieri din Ţara Haţegului, de către oierii din Mărginimea Sibiului şi de oierii novăceni care, venind frecvent în contact cu păstorii din Valea Jiului, vara în munţii Parâng, Lotru şi Şureanu precum şi pe perioada transhumanţelor, au dorit individualizarea acestora.
Prezenţa oierilor petrileni, alături de cei din Mărginimea Sibiului în munţii 
Şureanu este atestată documentar încă de la începutul secolului al XV-lea când Mihai I, fiul lui Mircea cel Bătrân, confirma la 5 iunie 1418 privilegiul pe care-l dăduse părintele său (care a domnit în perioada 23 septembrie 1386 – 31 ianuarie 1418) cu privire la drepturile românilor de peste munte să-şi pască turmele în munţii şi câmpiile Ţării Româneşti. Aceşti vechi români de peste munte sunt urmaşii dacilor redaţi cu turmele lor de oi pe Columna lui Traian.
 
Începutul exploatării cărbunelui în Valea Jiulu
Traiul liniştit al jienilor, dus după perceptele strămoşeşti moştenite de la daci, acelaşi timp de secole, a fost zdruncinat odată cu prospectarea şi exploatarea cărbunelui în jurul anilor 1840-1850, exploatare făcută iniţial la Petrila printr-o „carieră” la suprafaţă în Dealul Negri. Odată cu începutul exploatării cărbunelui au fost aduşi, după cum se ştie, lucrători din întreg Imperiul Austro-Ungar, mai ales dintre cei care aveau experienţă în domeniul mineritului.
Valea Jiului a devenit un adevărat furnicar, un Turn Babel al limbilor vorbite şi al religiilor precum şi al etniilor. Nou veniţii nu mai erau oameni de vatră, nu se mai ocupau cu creşterea animalelor, fiind etichetaţi de către băştinaşi ca şi venetici. Termenul de jian nu-i mai definea şi pe aceştia. Numele de jian (locuitor din Ţara Jiurilor) nu s-a pierdut pentru autohtoni niciodată. Tot timpul ei s-au numit jieni, au purtat acele straie albe, pitoreşti, ţărăneşti şi şi-au văzut de animalele lor.
Fără un scop anume, ci legat doar de o pură coincidenţă în acea perioadă au apărut termeni noi care au definit cele două categorii de locuitori de atunci barabe (pentru nou veniţi) şi momârlani (pentru oamenii de vatră).
 
Barabele
Localnicii le-au spus celor nou veniţi, adică muncitorilor din minerit: barabe. Prin barabe, localnicii înţelegeau un străin, un venetic, un om sărac, după gândirea de atunci, adică un om care nu avea animale, nu producea nimic în gospodăria proprie, cumpărând tot ceea ce era necesar traiului său şi al familiei, de la magazine. Prin natura muncii lor, aceştia le tulburau liniştea localnicilor, ba chiar mai mult, le luau terenurile pentru exploatarea cărbunelui, le tăiau pădurile pentru a folosi lemnul în industria minieră. Într-un cuvânt, atentau la avutul jienilor.
Originea termenului de barabă a fost explicată în mai multe feluri:
- S-a presupus că ar fi derivat din cel de ban-arbaiter, lucrător la căile ferate;
- Numele inginerului silezian care a proiectat şi construit calea ferată Simeria – Petroşani ar fi fost Walter Barabek. Tronsonul Simeria – Petroşani a fost dat în folosinţă în anul 1870, iar cel Petroşani – Lupeni în anul 1899;
- Întrucât numele unui antreprenor al întreprinderilor miniere şi de construcţii se numea Barabaş, s-a presupus că angajaţilor acestuia localnicii le-ar fi spus barabe;
- Nu au lipsit nici ipotezele hazlii, cum că numele le-ar veni de la mâncători de barabule (cartofi).
Preotul Jura Păun Marcu a susţinut o ipoteză interesantă şi mai puţin cunoscută privind originea termenului de barabă pe care o prezentăm în rezumat.
Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ
(va urma)

Comentarii articol (3 )

#1 nicusor04.04.2017,  02:15:31
Felicfitari domnului Dumitru Galatan-Jiet pentru efortul de documentare depus si pentru buna sa credinta. In sfarsit putem avea un reper in lamurirea unor notiuni privind istoricul si viata momarlanilor. Se ajunsese la situatia absurda in care, pana de curand, ca un moldovean oarecare, pripasit in Valea Jiului venit la munca in Valea Jiului cu "trenul foamei" si ajuns la mina Livezeni ca mana de lucru ieftina, sa ajunga sa se creada mare scriitor si sa explice el....moldoveanul din Botosani, ce si cum cu momarlanii :))) Era pe jos de ras la aberatiile astuia Angela Stoica, momarlanca autentica din Dealul Babii. Asa , deacum incolo, macar am terminat cu aberatiile lui Ioan Dan Balan, care nici cu momarlanii nu le are si cu atat mai putin cu engleza ce o "vorbeste" mai mult prin semne. Dar are...diploma ! :))) Cu momarlanii e ceva mai complicat. A fost nevoie de efortul domnului Dumitru Galatan-Jiet. Felicitari domnule doctor !
#2 dan meza 04.04.2017,  12:47:31
Parerea mea este ca termenul " baraba " nu este decat o derivatie lingvistica a termenului latin " barbar " prin care locuitorii imperiului roman defineau strainii .
#3 Boboc Marian07.04.2017,  15:51:29
Nicuşor:Dacă îl jigneşti pe oan Dan Bălan nu îi creşte cota lui Dumitru Gălăţan Jieţ. Dacă nu îţi dai numele real, dar jignşeti cu spor, eşti ori un laş, ori un delator de duzină, ori un om fără frică de Dumnezeu. Voi afla cine se ascunde în spatele acestui "Nicuşor" şi voi face public aceasta. Oricum, e o tâmpenie ce susţii. Ca să explici un termen trebuie să fi dintr-o anumită localitate, zonă, să fi îmbrăcat cumva? Exclus. În privinţa originii termenilor "momârlan" şi "barabaă", puţintică răbdare... Definitiv e textul lui Dumitru Gălăţan, nu şi explicaţia sa.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter