06.04.2017,  23:24:37 | 0 comentarii | 3558 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Poate vă interesează… / Statutele Clubului Atletic din Lupeni din 1921
de Marian BOBOC
Adresa
1. Clubul Atletic din Lupeni.
2. Inscripţiunea sigilului este: Clubul Atletic Lupeni 1920.
 
Scopul
3. Dezvoltarea trupului, oţelirea şi exercitarea lui, precum şi cultivarea minţii în toate ramurile sportului.
4. Discutarea chestiilor politice, naţionale, ori confesionale în cadrele Clubului Atletic din loc. nu se tolerează.
 
Membri
5.1. Ordinari
5.2. Părtinitori şi
5.3. Fondatori
 
Drepturile şi datorinţele membrilor
6. Membrii ordinari, părtinitori şi fondatori vor participa, respectiv pot participa la adunările, cari vor fi convocate în fielună la dorinţa membrilor.
7. În adunare fiecare membru are drept de vot.
8. Locuitorii din loc pot cerceta locul de sport ca oaspeţi cel mult de 3 ori, iar oaspeţi străini cel mult o săptămână.
9. Membrii vor solvi Lei 5, adică cinci lei taxă de înscriere şi Lei 3 – adică trei lei lunar taxă de membru.
10. Membrii părtinitori sunt obligaţi a solvi lunar lei 1.50, adică un leu şi 50 bani ca taxă de membru.
11. Membrii fondatori sunt acei membri ordinari sau părtinitori, cari solvesc odată pentru totdeauna o sumă de lei 150 – adică unasutăşicincizeci lei, în favorul Clubului Atletic din Lupeni.
 
Încetarea de-a mai fi membru
12. Motivele încetării de a mai fi membru sunt:
1. Repăşirea.
2. Exchiderea
3. Ştergerea
4. Moartea
13. Repăşirea trebuie anunţată preşedintelui Clubului Atletic din loc.
14. Preşedintele în preziua adunare a comitetului aduce la cunoştinţă repăşirea membrului respectiv.
15. Membrul, care repăseşte benevol, după un an are dreptul să ceară din nou primirea lui de membru.
16. Membrul, care a repăşit a doua oară, mai mult nu şi mai poate cere reprimirea.
17. Exchiderea vreunui membru se va cere prin o rugare subscrisă a 10 membri, care se va înainta preşedintelui Clubului Atletic din Lupeni.
18. Preşedintele e dator a convoca şedinţa comitetului în termen de 14 zile pentru a decide asupra exchiderii membrului respectiv.
19. Comitetul e obligat a decide în cauza …
20. Comitetul Clubului Atletic din Lupeni este îndreptăţit a exchis din oficiu pe oricare membru al Clubului, dacă exchiderea lui provine din vreo cauză aparţinătoare strict de cadrele Clubului.
21. Se va şterge dintre membrii acela care timp de 6 luni n-a solvit taxa de membru şi nici la o lună după ce a fost provocat în scris din partea casierului nu voeşte a o mai solvi. Casierul va raporta cazul comitetului.
22. Comitetul ordonează ştergerea şi notarul îndată o şi sfepteşte.
 
Organizarea Clubului Atletic din Lupeni
23. Afacerile Clubului Atletic le rezolvă:
1. Adunarea generală
2. Comitetul
3. Preşedintele şi vicepreşedintele
4. Secretarul
5. Magazinerul
6. Notarul
7. Casierul
 
Adunarea generală
24. Adunarea generală trebue convocată în fiecare an odată cel mai târziu în luna februarie. Obiectul adunării generale: Activitatea prezidiului din anul trecut, Starea materială a Clubului Atletic din Lupeni, preluarea casei şi a magaziei, scontarea bilanţului din anul trecut. Aprobarea preliminarului înaintat de comitet. Atât adunările generale ordinare, cât şi cele extraordinare vor fi prezidate de preşedintele Clubului Atletic din Lupeni, iar în absenţa acestuia, de vicepreşedinte.
25. Preşedintele conduce mersul consfătuirilor.
26. Membrii, care vor conturba mersul adunării, prin întreruperi, prin expresiuni necuviincioase, sau aceia care cerând cuvânt se vor abate dela obiectul adunării, mai întâi vor fi făcuţi atenţi de preşedinte, a doua oară vor fi admoniaţi protocolar, iar în urma a treia oară preşedintele le retrage cuvântul.
27. Preşedintele după deschiderea adunării generale hotărăşte dreptul de decidere şi designează doi membri pentru verificarea procesului verbal.
28. La cererea alor 1/3 parte din membri se va convoca adunare generală extraordinară.
29. Notarul ceteşte procesul-verbal din şedinţa ultimă şi după observaţiune eventuale oficiali precetesc raporturile.
30. Comitetul este compus din subpreşedinte, secretar, magaziner, notar şi casier, 7 membri ordinari şi 2 supleanţi.
31. Comitetul rezolvă afacerile Clubului, administrează averea lui şi procură obiectele necesare la arangearea Clubului.
Decide în cauză primirea membrilor noi, precum şi în cauza ştergerii dintre membri a acelora care sunt în restanţă cu plata taxelor de membri. Decide în cauza cererilor membrilor acelui Club, în cauza arangerilor de petreceri, de jocuri sportive, de întruniri excursiuni etc. fixarea programului adunării generale şi în caz de lipsă decide dacă trebue convocată o adunare generală extraordinară.
Comitetul pe baza raportului înaintat de casier, compune preliminarul anului viitor.
32. Comitetul e răspunzător de activitatea oficianţilor Clubului Atletic din Lupeni.
33. Toate hotărârile comitetului se pot reclama. Reclamaţia se va înainta în scris din partea oricărui membru, cu 3 zile înainte de adunarea generală, adresându-se către prezidiul Clubului Atletic din Lupeni.
34. Hotărârile comitetului, care sunt de interes general, cu 3 zile înainte de a fi ridicate la putere de drept se vor afişa pe tablă.
35. Şedinţele comitetului le convoacă totdeauna preşedintele Clubului.
36. Comitetul numai atunci poate aduce hotărâri valabile, dacă la şedinţă afară de preşedinte vor fi 7 membri de faţă.
37. În fiecare lună va ţinea comitetul cel puţin câte o şedinţă, când magazinerul, secretarul, notarul şi casierul îşi vor înainta comitetului raporturile lor lunare.
38. Preşedintele în caz de paritate la votare, are vot decisiv, iar în celelalte cazuri n-are drept de vot.
39. În chestii personale votarea va fi secretă totdeauna.
40. La şedinţa comitetului se va dresa câte un proces verbal şi fiecare proces verbal în şedinţa următoare se va subscrie de membri, care au fost prezenţi.
 
Preşedintele
41. Preşedintele reprezintă Clubul Atletic din Lupeni, asemnează bani, convoacă şedinţele comitetului, adunările generale şi le prezidează.
42. Datorinţa de căpătenie a preşedintelui este ca să vegheze la observarea regulelor fundamentale să exercită supravegherea asupra conducerei tuturor afacerilor Clubului Atletic din Lupeni. Facă atenţi pe oficianţii care ar negligea dorinţele. Are drept a controla oricând casa, magazia şi inventarul.
 
Subpreşedintele
43. Subpreşedintele înlocueşte întru toate pe preşedintele, în caz de absenţă, sau în caz de motiv împiedăcător şi exercita toate drepturile acestuia.
 
Secretarul
44. Execută hotărârile adunării generale şi ale comitetului, referitoare la petreceri, jocuri sportive, concerte, întruniri şi excursiuni, fixează modul de decurgere al acelora şi veghează la observarea acelor dispoziţii.
45. Secretarul la aranjarea de petreceri, jocuri sportive este sprijinit de comitet şi întrucât află de necesar îi stă în drept a recurge la ajutorul oricărui membru al Clubului Atletic din Lupeni.
 
Magazinerul
46. Magazinerul e dator a purta grijă de ţinerea în stare bună a localităţilor Clubului şi a locurilor de joc, e dator a ţinea în regulă şi a griji de toate aranjamentele şi de obiectele de inventar, care formează Clubul Atletic din Lupeni.
Are drept a suplini lipsurile obvenite, după cum află de bine.
 
Notarul
47. Notarul conduce procesele verbale din adunările generale şi ale comitetului, rezolvă toată corespondenţa Clubului, precum şi lucrările scripturistice ale aceluia.
48. Conduce cărţile de membri, în care se va induce timpul intrării, timpul de încetări de a mai fi membru, precum şi cauza încetării de a mai fi membru.
49. Notarul e dator ca hotărârile aduse în adunările generale şi în şedinţele comitetului să le inducă în câte-o carte în ordine cronologică. Cărţile acestea notarul e dator a le arăta, pentru a privi în ele oricărui membru.
50. Notarul contrasignează toate epistolele precum şi toate expediţiunile.
 
Casierul
51. Casierul e dator să încaseze la timp taxele de membru şi în alte încurgeri, intratele şi eşitele să le înregistreze regulat. Preliminarul anului viitor să-l înainteze până la 31 decembrie. Să pregătească bilanţul anului pentru adunarea generală. În fine să plătească asignaţiile subscrise de preşedinte şi contrasignate de un membru din comitetul Clubului.
52. Comisiunea pentru examinarea casei constătoare din 3 membri cu 8 zile înainte de adunarea generală, va examina manipularea casei. Despre rezultat vor face raport în adunarea generală anuală.
Membrii comisiunei pentru examinarea casei, întrucât casa o găsesc în regulă, subscriu cu toţii jurnalul de casă, inducând şi data examinării.
53. Casierul pentru banii care ar lipsi din casă este răspunzător comitetului.
 
Despre membrii repăşiţi şi exchişi
54. Membrii repăşiţi şi exchişi nu pot fi invitaţi la petrecerile Clubului Atletic din Lupeni şi nici conduşi în localităţile Clubului.
 
Desfiinţarea Clubului Atletic
55. În cazul când membrii Clubului hotărăsc desfiinţarea lui Club Atletic din Lupeni îşi sistează activitatea şi în cazul acestea averea Clubului Atletic din Lupeni se va întrebuinţa spre scopuri filantropice.
Lupeni, la 16 Martie 1921

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter