20.04.2017, 11:22:39 | 0 comentarii | 5101 vizualizari
GALERIE:
FOTO
La simpozionul aniversar al SUP / Medicii din Petroşani şi-au lăsat stetoscoapele şi bisturiele pe secţie şi au format un auditoriu de excepţie
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Joi, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, Sala de marmură a Primăriei Petroşani a găzduit deschiderea Simpozionului medical aniversar „40 de ani de existenţă a Spitalului de Urgenţă Petroşani”.
În discursul de deschidere s-a amintit momentul în care a fost inaugurat spitalul şi a fost deschis publicului. Curiozitatea aduna atunci la porţile spitalului nou zeci de persoane, care au făcut un tur pe la secţiile deschise, sub pretextul vizitării unui pacient.
La Petroşani istoria medicală este lungă. Se împlinesc anul acesta şi 145 de ani de la înfiinţarea primului spital la Petroşani, 105 ani de la înfiinţarea Spitalului Orăşenesc, 95 de ani de la înfiinţarea Spitalului Principele Mircea şi, iată, transformarea în 1977 a spitalului în Spital de Urgenţă Petroşani.
Dacă în primul rând ne bucurăm de o aniversare, în al doilea rând spitalul derulează un simpozion cu lucrări medicale, menit să permită schimbul de experienţă în diferite domenii de activitate medicală, şi acumularea de credite pentru medicii participanţi. Simpozionul este acreditat de coordonatorul de lucrări prof. dr. Dan Lucaciu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj. Vor fi prezentate 31 de lucrări semnate de medici din Petroşani, Timişoara, Cluj, Târgu Jiu pe parcursul celor trei zile.
Atât primarul Tiberiu Iacob-Ridzi,
cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, au luat cuvântul. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a vorbit despre importanţa crucială a acestui spital în viaţa comunităţii din Valea Jiului: „În ceea ce priveşte relaţia noastră (administraţia publică locală - n.r.) cu spitalul din Petroşani, pot să vă spun că este foarte greu de lucrat cu dumneavoastră, administrativ vorbind, dar nu pot spune acelaşi lucru în ceea ce priveşte actul medical”. Primarul Petroşaniului a trebuit să înveţe pe cont propriu că, spre deosebire de orice alte comunităţi profesionale, în mediile universitar şi sanitar, care sunt alcătuite în baza cunoştinţelor şi abilităţilor, inclusiv raportarea la lider se face similar. În niciun spital nu vei întâlni medici obedienţi administrativ, pur şi simplu pentru că ei se raportează unui alt set de valori decât funcţionarii publici, ori alte categorii profesionale.
Primarul a mai vorbit şi despre angajamentul faţă de modernizarea acestei instituţii: „Dacă se împlinesc 40 de ani de la construcţia acestui spital, am început şi reconstrucţia spitalului Petroşani. Este un lucru pe care de câţiva ani îl desfăşurăm. Dorinţa mea şi a celor care au condus spitalul nu a fost alta, decât aceea de a îmbunătăţii condiţiile în care vă desfăşuraţi activitatea medicală. Este cel mai important spital din judeţ, pentru că are şi responsabilitatea faţă de provocările industriei, lupta cu viaţa în cazul accidentelor miniere. Vom încerca să oferim condiţii şi de mai bună calitate pe viitor”, a specificat Tiberiu Iacob-Ridzi.
Mircea Bobora - „în audienţă” cu doctor Petronela Şodolescu
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, ar fi avut un program de audienţe la biroul local din Valea Jiului, dar a poposit un pic şi la simpozion. Ca orice oficialitate a stat în primul rând, alături de primar, dar a nimerit şi lângă dr. Petronela Şodolescu, fost director al spitalului, deci un medic care ştie şi cu ce se mănâncă managementul unui spital, şi cu care a intrat în „audienţă”, vrând, nevrând. Nu au trebuit decât câteva minute de conversaţie pentru ca preşedintele CJH să afle cam care este rolul consiliului judeţean pentru ca actul medical să aibă un curs firesc în Valea Jiului, iar dumnealui a lăsat de înţeles că ar fi mai util ca toate problemele să ajungă în plenul consiliului prin intermediul consilierilor judeţeni.
Plachete aniversare
Chinuit de o laringită, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, dr. Alin Vasilescu, a ţinut un discurs bine structurat, atingând punctual toate subiectele fireşti ale unui simpozion aniversar.
Punctul central al acestui discurs a fost corpul viu al SUP, angajaţii care au slujit, slujesc şi cei care au condus această instituţie, pentru care şi-a manifestat respectul în mai multe rânduri.
SUP are 135 angajaţi, 98 medici de o calitate şi competenţă deosebite, cum spunea managerul, care au amprentat calitatea medicală din Valea Jiului.
Managerul a acordat fiecărui fost manager al Spitalului de Urgenţă Petroşani câte o plachetă aniversară, amintind şi ţinând un moment de reculegere şi pentru medicii care au trecut în nefiinţă.
Alin Vasilescu a oferit şi o retrospectivă administrativă a instituţiei. În anul 2010 avea loc procesul de descentralizare în sistemul de sănătate. Spitalul trece în subordinea Primăriei Petroşani şi apare consiliul de administraţie. În 7 ani consiliul a avut 3 preşedinţi, şi ei primind câte o plachetă aniversară. În anul 2011 SUP a preluat personalul de la Petrila, s-a înfiinţat centrul multifuncţional de sănătate. În intervalul scurs de la inaugurarea acestui sediu, a devenit spital de categorie III, asemenea spitalelor din Deva şi Hunedoara. În anul 1997 a obţinut statutul de spital de urgenţă, iar în 2016 a primit acreditare pentru perioada 2016-2021, acest lucru însemnând situarea lui în prima treime între spitalele de România, şi a facilitat atragerea de finanţări, recunoaşterea calităţii muncii oferite.
Relaţiile bune de colaborare cu DSP, CAS şi primăria au permis o activitate medicală optimă. În 2011 au început demersurile pentru procesul de reparaţie a ambulatoriului, dotarea acestuia, o investiţie de 3 milioane euro, încheiată în 2013. Tot în 2013 s-a semnat şi contractul de reparaţii capitale şi dotare a spitalului în valoare de 40 milioane euro. Ar trebui ca după finalizarea investiţiei spitalul să fie unul din cele mai moderne din România.
Începând din 20 aprilie şi până în 22 aprilie se vor prezenta lucrări de specialitate, astăzi, vineri, 21 aprilie, fiind programate prezentările care tratează teme inovative ale medicinii moderne, susţinute de medici de renume din Timişoara şi Cluj.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|