25.04.2017,  15:22:21 | 2 comentarii | 2866 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cu Emil Părău despre / Preocupările oamenilor de afaceri din Straja pentru turismul de vară şi pregătirea viitorului sezon de schi
de Corneliu BRAN
Încet, dar sigur, de vreo câţiva ani încoace există în staţiunea Straja o preocupare activă privind şi turismul de vară. Proprietarii de cabane sunt convinşi că viitorul staţiunii îl reprezintă dezvoltarea armonioasă şi a posibilităţilor de recreere şi atragere a turiştilor pe timp de vară. Fireşte, nu sunt uitate nici problemele legate de dezvoltarea în continuare a infrastructurii pentru sezonul rece, pârtiile de schi, instalaţiile pe cablu şi toate celelalte.
Marţi am stat de vorbă cu unul dintre cei mai importanţi proprietari de cabane şi pensiuni din staţiune, a cărei firmă deţine şi instalaţii pe cablu şi pârtii, cunoscutul om de afaceri şi filantrop lupenean Emil Părău. 
 
Turismul de vară devine din vis realitate 
Emil Părău ne-a vorbit, în primul rând, de faptul că în această vară sunt pregătite foarte multe acţiuni pentru ca staţiunea să fie vie şi pe perioada anotimpului călduros, dar şi de faptul că împreună cu factorii locali şi judeţeni, cu Guvernul României, alături de cabanieri, trebuie încă întreprinse multe pentru sprijinirea acestui „vis de vară” cum frumos spune poetul.
 
Tabere de vară pentru copii şi noi trasee 
„Deja suntem pregătiţi pentru vară. Avem contracte făcute cu mai multe fundaţii pentru a organiza tabere de copii în Straja. Este un lucru bun şi din ce în ce mai mulţi proprietari de pensiuni au încheiat aceste contracte şi vor avea deschise tabere de vară. Ca să atragem copiii şi să-i convingem pe părinţi să-i lase să vină în Straja, împreună, cu toţii, am făcut un parc de aventură în Straja, cu tot ce trebuie ca să fie cât mai atractiv. Totodată, s-au marcat nişte trasee turistice pentru care există şi personal calificat, astfel încât cei mici să se simtă cât mai bine şi să fie cât mai în siguranţă”. 
 
Flori şi băncuţe noi 
„În paralel, vrem o schimbare la faţă şi a staţiunii pe timp de vară. S-au cumpărat florile ce vor fi plantate peste tot, imediat ce se va topi zăpada acestea vor fi plantate. De asemenea, vom pune bănci şi mese de lemn noi pentru cei care se plimbă prin staţiune să poată avea toate condiţiile de relaxare şi în timpul verii. Încet, staţiunea va fi vie şi vara. Eu am spus, ca şi alţi colegi ai mei, că fără un turism pe toată perioada anului nu putem evolua, nu putem să aducem Straja acolo unde îi e locul”. 
 
Acţiuni intense, concursuri sportive... 
Paşi mari privind acţiunile de vară din Straja, în vederea atragerii turiştilor, se vor vedea şi în această vară, poate mai mult ca niciodată. „Va exista în primul rând o continuare a concursului internaţional de longboard, anul trecut fiind după cum aţi şi scris prima ediţie. Dacă anul trecut au fost peste patruzeci de concurenţi, inclusiv din state precum Japonia, S.U.A., Germania şi aşa mai departe, anul acesta sperăm să vină peste 60 de concurenţi din toată lumea şi din ţară. Anul trecut participanţii la concurs au stat trei zile, anul acesta organizarea va consta în şapte zile petrecute în staţiune. O altă săptămână din această vară va ţine steagul sus pentru iubitorii de mountain bike. Anul trecut am reuşit să facem pentru ei un traseu pe sub telegondolă, în aşa fel încât bicicliştii să coboare cu bicicleta şi să urce apoi cu telegondola, folosind astfel şi această instalaţie pe cablu. Anul acesta iubitorii acestui sport vor mai avea câteva trasee în plus pe care le pregătim de pe acum, încă unul pe Cheile Brăiţei care va ajunge tot la plecarea de la telegondolă şi câteva trasee mai lungi, care vor trece inclusiv pe hotarul Gorjului şi vom cuprinde şi Pasul Vâlcan în aşa fel încât totul să fie cât mai variat şi mai complex, Straja putând ajunge un pol de vară al iubitorilor acestui sport”.
 
Istoria locului şi cinstirea celor peste 5.000 de eroi din Primul Război Mondial
„Anul acesta vom pune un mare accent şi pe istoria locului. Vom pune un mare accent pe ceea ce s-a întâmplat în Primul Război Mondial aici, deoarece, iată, au fost 100 de ani de la luptele eroice din Pasul Vâlcan şi mai este un an şi vom sărbători un secol de la Marea Unire, fapt ce s-a datorat şi celor ce s-au luptat în Straja şi în Pasul Vâlcan. În munţii noştri au murit o serie de eroi, deloc puţini, circa 5.000 şi datorită lor ne putem cu toţii bucura azi faţă de ceea ce avem. Vreau să fac un monument chiar în Vârful Straja în cinstea acestor eroi, alături de cel făcute în cinstea lor anul trecut în Pasul Vâlcan. De asemenea, dacă tot am spus de Pasul Vâlcan, în ultima sâmbătă din luna august va fi acolo, la monument, un spectacol de muzică populară, înainte de asta, la un foc de tabără, din vinerea aceea, va avea loc un concert de muzică folk, lumea urcând acolo cu corturile şi rămânând peste noapte. Sperăm ca vremea să ne ajute şi să vină cât mai mulţi turişti, atât din ţară cât şi din Valea Jiului, evenimentul fiind desigur mediatizat la vremea potrivită pentru ca lumea să ştie”.
 
Nedeia Sânzienelor şi Festivalul Afinelor
„Nu în ultimul rând, şi anul acesta, în Straja, va avea loc Nedeia Sânzienelor, o nedeie ce se aude de ea de sute de ani, pe care noi o continuăm an de an. Va avea loc acel concurs tradiţional, lumea va fi invitată la joc şi petrecere, voia bună va fi la ea acasă şi în acest an de Sânziene pe 24 iunie. Închei calendarul activităţilor prin a spune că anul acesta în august, după Sfântă Maria, vom organiza Festivalul Afinelor. Va fi ceva inedit, turiştii vor gusta şi o afinată, nu înainte de a concura la un inedit concurs de cules afine”.
 
Obiectiv principal: crearea unei săli de sport şi a unui bazin de înot în staţiune
Fireşte că Emil Părău n-a uitat să puncteze în discuţia noastră şi crearea de noi baze sportive în staţiune ce ţin de sporturile de echipă, sau de crearea unui bazin de înot, obiective ce ar încununa tot ce există azi şi ar atrage turişti noi în staţiune şi în Valea Jiului.
„Dacă ne dorim un turism puternic şi de vară, atunci trebuie făcute şi terenuri de sport, bază de înot şi multe altele. Acestea sunt investiţii grele, ce ne depăşesc pe noi, sunt investiţii care trebuie făcute cu sprijinul primăriei, a consiliului judeţean, a guvernului. Bineînţeles că ne gândim în permanenţă la toate acestea, este foarte necesară o sală de sport, dotată cu un bazin de înot, cu o saună şi o sală de recuperare şi de antrenament. În momentul în care această bază sportivă va exista, vom avea mult mai mulţi turişti de vară, de ce nu, pe toată perioada anului, gândindu-mă aici şi la loturi de sportivi ce vor putea face pregătirea de vară şi de iarnă în staţiune, la fel anumite cantonamente de pregătire pentru diverse competiţii şi aşa mai departe. Ce frumos e şi iarna să mergi după ce ai schiat să înoţi puţin, să faci o saună şi să faci o recuperare de efort într-un cadru adecvat!”. 
 
Rezolvarea problemei de către aleşi, pentru ca „satul” Straja să poată atrage fonduri europene!
„Toate staţiunile care se respectă au aşa ceva şi noi asta vrem să facem, dar singuri nu putem! Mă întrebaţi de ce? Pentru că aşa ceva se poate realiza prin fonduri europene, dar în Valea Jiului pentru staţiuni noi nu putem accesa fonduri europene! Asta este o mare problemă şi sperăm că se va rezolva acest lucru prin declararea unor zone, cum e şi staţiunea Straja, sau celelalte staţiuni, zone rurale sau periurbane cum tot aud. Vedeţi, tot timpul ne comparăm cu alte staţiuni, dar este foarte greu să te compari, de exemplu, cu vecinii noştri de peste munte din Gorj, cei din Rânca, o staţiune unde 90% din pensiuni sunt făcute din fonduri europene – asta deoarece jumătate din staţiune se află pe raza comunei Novaci şi jumătate pe raza comunei Baia de Fier, astfel putând fi accesate aceste fonduri europene de care vorbesc. E una să faci o construcţie cu 10% şi alta-i să faci o construcţie cu bani europeni 100%!”.
 
Pregătiri pentru iarna viitoare: un nou telescaun şi un parc pentru snowboardişti!
Şi pentru că la începutul materialului vă spuneam că în paralel cei din Straja se pregătesc încă de pe acum de viitorul sezon de schi, Emil Părău ne-a spus şi ce se va întâmpla în acest sens în perioada imediat următoare: „Nu lăsăm lucrurile la întâmplare. Pentru iarna viitoare pregătim unele îmbunătăţiri, care să-i facă pe turişti şi pe iubitorii de schi şi sporturi de iarnă să urce cu drag în staţiune. În locul teleschiului nr. 2, care e cel mai vechi din Straja, vom monta un telescaun nou. Din păcate acel telemin va dispare... El a fost modernizat cu aparate noi, nu mai era de pe timpuri, dar, totuşi, am considerat că a venit vremea să punem un telescaun. Dacă rămânem pe loc ne-o iau alte staţiuni înainte, iar noi nu vrem să pierdem ce a câştigat Straja în materie de staţiune de iarnă. Din păcate, noi ne luptăm cu staţiuni în care investeşte guvernul şi noi trebuie să ţinem pasul pe banii noştri. Investiţia cu acest telescaun e 100% a firmei Comexim, şi dacă ar fi făcută de guvern ar costa undeva la 5-6 milioane euro, dar dacă o facem noi va costa până undeva la 500.000 euro. Pentru anul acesta am făcut telescaunul de sub Pârtia Constantinescu, acum vom coborî de pe această Pârtie Constantinescu la vechea cabană şi vom urca până la Vârful Mutu de 1.100 metri lungime, după care vom lua celălalt telescaun – o investiţie a primăriei – şi vom ajunge până în Vârful Straja! Deci, tot traseul va fi: urci cu telegondola, iei apoi un telescaun, îl iei după aceea pe al doilea, mergi la al treilea... Şi atunci vom folosi acea pârtie care va răspunde la întrebarea de pe la concursuri: care e cea mai lungă pârtie din ţară şi unde? Răspuns: Pârtia Straja, în lungime de 8,2 kilometri, din Vârful Straja până la zona de Agrement din Lupeni, de unde se poate lua telegondola până în staţiune!
De asemenea lucrăm acum la un parc pentru snowboarderi, cu o pistă specială, aşa cum vedem pe la televizor că au cei de afară. Avem în vedere asta deoarece, în timp, vrem să organizăm şi noi concursuri internaţionale şi naţionale şi pentru acest sport îndrăgit”.

Comentarii articol (2 )

#1 lovin26.04.2017,  07:54:52
Nu am auzit nimica de o parcare adevarata in Straja!...parerea mea este sa fi facut Telegondola pana la varful mutu si scampam de atatea telescaune...spor la treaba...
#2 lupenean27.04.2017,  09:05:16
Lovine, parcarile se fac jos, la baza, nu in varful muntelui. Ca de atatea masini se blocheaza o statiune si apoi tot turistii sunt nemultumiti, mai ales iarna. Acolo, la baza, da, cat mai multe parcari, pazite si iluminate, amenajate ca la carte si fiecare turist sa urce apoi cu telegondola. Asa ar fi corect si civilizat si asa se procedeaza in statiunile de renume de dincolo. Ca daca vrei sa fi turist te mai plimbi si pe jos, nimeni nu s-a nascut cu masina sub fund. In ceea ce priveste o singura telegondola pana in Vf Mutu, da, e o idee buna dar ea costa... or banii nu vin din cer. Oricum ideile sunt impartite in aceasta privinta, dar e o idee buna, n-as zice nu...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter