15.05.2017,  15:39:10 | 1 comentariu | 5540 vizualizari
Cât de diferit este potenţialul spitalelor din Valea Jiului raportat la venituri şi cheltuieli
de Alina PIPAN

În Valea Jiului funcţionează 3 spitale, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Municipal Lupeni şi Spitalul Municipal Vulcan. Cele trei spitale au clasificări diferite şi proporţii diferite, iar benefic pentru comunitatea Văii este că acoperă mare parte din nevoile medicale cu care se confruntă populaţia. Între spitalul de la Vulcan şi cel de la Petroşani sunt diferenţe însemnate şi din punctul de vedere al ofertei medicale, dar şi în ceea ce priveşte bugetele de venituri şi cheltuieli. Responsabilităţile mai mici înseamnă şi un buget mai mic. Dar un buget mic forţează, de asemenea, managementul să jongleze cu banii pentru a acoperi toate nevoile spitalului. Când vorbim de management nu ne referim doar la manageri, ci şi la directorii economici, directorii medicali sau directorii de îngrijiri, fiecare cu responsabilităţile sale. 
Spitalul Municipal Vulcan este un spital cu clasificarea IV, are 6 secţii şi 11 cabinete în ambulatoriu. Compartimentele cu paturi sunt de Medicină Internă, Pediatrie, Obstetrică - Ginecologie (Neonatologie), Boli Infecţioase (inclusiv compartiment HIV/SIDA), RMFB (Recuperare) şi Urgenţa. Are, dintre cele trei spitale, cel mai mic buget de venituri, firesc, pentru că are şi cele mai puţine secţii. Totalul veniturilor este de 15.296.000 lei, iar totalul cheltuielilor este preconizat pentru acest an la 15.439.600 lei. Primeşte subvenţii de 3.700.000 lei, marea majoritate de la Fondul Naţional Unic de Asigurare, iar casele de asigurări de sănătate plătesc pentru serviciile medicale 10.650.000 lei, veniturile şi servicii fiind de 150.000 lei. 
Cheltuielile de capital sunt estimate la 891.000 lei anul acesta. Investiţiile se referă la achiziţia de maşini, echipamente şi mijloace de transport, pentru care au fost alocaţi 584.600 lei. Nevoile de achiziţie vor fi stabilite la nivelul conducerii. Pentru birotică şi mobilier s-au locat 43.000 lei. 
Spital Municipal Lupeni, tot cu clasificarea IV, funcţionează cu următoarele secţii: ATI, Urgenţă, Chirurgie Generală, Medicină Internă, Obstetrică - Ginecologie, Pediatrie, Compartiment RMFB, blocul operator şi 12 cabinete în ambulatoriu. Veniturile totale ale spitalului sunt mult mai mari decât cele de la Vulcan, de 24.961.390 lei. Cheltuielile sunt estimate la 24.988.440 lei. Subvenţiile pe care le primeşte anual sunt de 5.800.000 lei, iar contractele cu casele de asigurări însumează 14.329.170 lei şi are prestări servicii de 184.370 lei.
Cheltuielile de capital cu investiţiile sunt preconizate la suma de 325.990 lei, mai mici decât ale spitalului din Vulcan. Cei mai mulţi bani vor fi direcţionaţi către dotări, 186.990 lei. Este nevoie de achiziţia unui monitor de funcţii vitale, a unui aparat de ventilaţie, a unui defibrilator, a unui aparat de developat, unei seroteci şi a unui Shaver Karl Stortz. Restul banilor vor merge la construcţii. 
Spital de Urgenţă Petroşani are clasificare de categoria III. Spitalul are un bloc operator, Centru sanguin, Centrul de dializă, Centrul de sănătate mintală, Compartiment prevenire şi control al infecţiilor nozocomiale, Neonatologie, ORL, Oftalmologie, Urologie, Dietetică, HIV-SIDA, Paliative Petrila, ATI, Cardiologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Plastică - Microchirurgie Reconstructivă, Cronici - Petrila, Medicină Internă, Neurologie, Obstetrică - Ginecologie, Oncologie, Ortopedie - Traumatologie, Pediatrie, Pneumoftiziologie, Psihiatrie, RMFB, UPU, sterilizare, plus alte 21 de cabinete în ambulatoriu. 
Spitalul de Urgenţă Petroşani înregistrează venituri totale de 107.901.000 lei, incomparabil cu cele ale celorlalte spitale, şi are cheltuieli preconizate de 108.134.000 lei. Casele de asigurări aduc în bugetul spitalului 69.105.900 lei. DSP–ul are contracte de 15.209.000 lei şi prestează servicii de 2.180.970 lei. Are inclusiv donaţii şi sponsorizări de 150.000 lei, iar bugetele locale acordă subvenţii de 707.000 lei. Cheltuielile de capital, deci cele pentru dotări, separat de proiectele cu finanţare externă, sunt estimate anul acesta la 1.918.000 lei. Bugetul de investiţii al SUP este de cinci ori mai mare decât al spitalului din Lupeni şi de trei ori mai mari decât ale spitalului din Vulcan. Din această sumă 49.000 lei vin de la bugetul de stat pentru achiziţia de aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii în urgenţă.


Comentarii articol (1 )

#1 Ghe 16.05.2017,  06:41:27
Cine are curaj sa se trateze la spitalul din Vulcan????


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter