25.05.2017,  14:53:06 | 0 comentarii | 4652 vizualizari
La aniversarea scriitorului Ion Scorobete
de Ziarul Vaii Jiului

Personalităţile hunedorene din toate domeniile se află în permanenţă în atenţia Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, biobibliografiile dedicate acestora fiind un incontestabil semn al preţuirii noastre faţă de acestea.

În ziua de 24 mai 2017, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, a fost organizat un eveniment cultural special dedicat celei de-a 70-a aniversări a poetului, prozatorului şi eseistului Ion SCOROBETE. Am avut, prin urmare, bucuria de a oferi scriitorului de la Meria, cel legat cu mii de fire de ţinutul său natal, o veritabilă carte de vizită, o biobibliografie care oglindeşte viaţa, creaţia literară, aprecierile criticilor literari şi ale confraţilor de breaslă. Darul nostru a fost oferit cu câteva zile înainte ca Ion Scorobete să împlinească 70 de ani, o vârstă a maturităţii marcate de experienţă şi înţelepciune.

 Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm şi să-i cântăm „La mulţi ani” împreună cu Corala „Sargeţia”, sub bagheta dirijorului Nicolae Icobescu, care la finalul evenimentului a susţinut un moment muzical.

În semn de preţuire şi recunoştinţă, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat scriitorului Ion Scorobete o Diplomă de Excelenţă pentru întreaga creaţie şi activitate literară.

Autor a peste 20 de volume de versuri, proză scurtă, romane, eseuri, Ion Scorobete este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat la cele mai importante reviste de cultură din ţară: Orizont, Luceafărul, Tribuna, Familia, Convorbiri literare, Dacia literară, Argeş, Steaua, ProSaeculum, Poezia, Scrisul românesc, Banat etc. Bine primite de critica literară şi de confraţii de breaslă, scrierile lui Ion Scorobete s-au bucurat de aprecierea unor nume importante ale literaturii române actuale: Lucian Vasiliu, Cornel Ungureanu, Radu Ciobanu, Luminiţa Marcu, Lucian Alexiu, Dumitru Hurubă etc.

Scriitor plurivalent, poet, prozator şi eseist, avocat în viaţa de zi cu zi, Ion Scorobete şi-a primit botezul artistic în peisajul plin de frumuseţe al Ţinutului Pădurenilor, unde îşi are rădăcinile. Aici, în îndrăgitul sat Meria, pe care îl poartă în inimă pentru totdeauna, în aerul tare al înălţimilor, printre pădurenii ce par să pogoare direct din daci, în satele care izvodesc eternitatea, Ion Scorobete a simţit de foarte tânăr dragostea pentru literatură, întâi prin lectură, apoi prin creaţia literară proprie. Tot ceea ce a creat de-a lungul anilor, tot ceea ce a oferit cititorilor săi poartă amprenta anilor petrecuţi în mirifice spaţii hunedorene încărcate de istorie: Ţara Haţegului, Densuş, Hunedoara. Aşa cum afirmă unii dintre comentatorii scriitorului, „cele dintâi versuri se nasc sub auspiciile unor lecturi, deşi conturul emoţional al parabolelor sale se va creiona şi dezvolta cu precădere sub impresia fascinantă a frumuseţilor imagistice ale ţinutului copilăriei şi adolescenţei”. Cu timpul, această credinţă în scrisul său apare ca o izbăvire, o mântuire, o retragere în meditaţie.

Două sunt toposurile care au influenţat creaţia lui Ion Scorobete: ţinuturile natale, ale adolescenţei, şi Banatul în care a muncit ani de zile ca avocat pledant şi unde a avut prilejul de a se documenta detaliat în legătură cu personalitatea lui Traian Vuia, pionierul aviaţiei româneşti.

Afirmat de foarte tânăr în „republica literelor”, beneficiind de aprecierea scriitorilor hunedoreni şi a unor critici literari de renume de la nivel naţional, Ion Scorobete devine un nume important al literaturii române de la sfârşitul secolului XX. Poezie sau proză, eseu sau pagini de critică literară, toate poartă la Ion Scorobete semnul harului, al rigorii şi al măsurii ce îi sunt inspirate de clasicii greci pe care îi admiră şi de la a căror gândire se revendică. O caracterizare mai mult decât sugestivă i-o face confratele într-ale scrisului, poetul Eugen Evu: „Ion Scorobete-Merianu plasticizează discursul cu dezinvoltura cu care ai culege afine cu degetele răşchirate, sau zmeură de pe marginea râului cot la cot cu ecoul pădurii, dar şi complice cu meandrele suprarealismului.”

La împlinirea a 70 de ani de viaţă, o viaţă dăruită literaturii, împreună cu prietenii săi prezenţi la festivitate, i-am dorit scriitorului de la Meria să ne dăruiască încă multe volume scrise cu acelaşi talent şi cu aceeaşi dragoste faţă de cititorii care îi împărtăşesc această iubire.

La mulţi ani, Ion Scorobete!

Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter