28.05.2017,  11:18:20 | 1 comentariu | 6917 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Exerciţiu civic reuşit în Colonia de Jos din Vulcan / Curăţenie şi sport 
de Ziarul Vaii Jiului

Sâmbătă, 27 mai 2017, în jurul orelor 11, Colonia de Jos din Vulcan a fost scena unui exerciţiu civic care, pentru foarte mulţi, ar putea părea neobişnuit. Aproape cincizeci de membri ai comunităţii de acolo au ieşit la o acţiune de curăţenie pe străzile acestui cartier.

În luna septembrie a anului trecut, municipiul Vulcan a fost invitat să se alăture Programului ROMACT derulat de Consiliul Europei, program ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de trai din zonele cu risc de marginalizare şi de excluziune socială. Colonia de Jos este una dintre zonele cu astfel de risc ale municipiului Vulcan pentru care autoritatea publică alături de partenerii sociali vizează atragerea şi derularea unor consistente finanţări europene. 
Un element esenţial în obţinerea şi derularea acestor finanţări este implicarea şi participarea activă a membrilor comunităţii. În acest sens, în ultimele luni, alături de Jean Gorăcel (facilitator în cadrul programului ROMACT) şi de membrii grupului de iniţiativă din Colonie am purtat mai multe discuţii cu oamenii de aici despre contribuţia pe care ei o pot aduce la reuşita proiectelor viitoare. 
Prin acţiunea de curăţenie de sâmbătă, planificată în urmă cu două săptămâni, la care au participat cca 50 de copii şi adulţi, se poate spune că s-a trecut de la vorbe la fapte. Oamenii au dovedit că le pasă şi că se pot implica cu responsabilitate în problemele comunităţii. Mânuşile şi sacii menajeri au fost primiţi de la SC Pregoterm Vulcan. Într-o atmosferă extraordinară, au fost adunaţi cca 30 de saci menajeri cu deşeuri. 
Copiii au fost chiar entuziasmaţi că pot fi şi ei folositori. Costel Avram, directorul SC Apa Serv Valea Jiului care - la fel ca Toma necredinciosul – a crezut doar după ce a venit personal să vadă „minunea”, a oferit sucuri şi ciocolată micilor gospodari din Colonie în semn de apreciere pentru hărnicia lor.
O acţiune similară a avut loc cu o oră mai devreme şi în Centrul Vechi al Vulcanului. Cei 22 de copii între 8 şi 14 ani care formează cele două echipe de fotbal din Centrul Vechi,  înarmaţi cu saci menajeri şi cu mânuşi de unică folosinţă au adunat toate deşeurile din curtea şi din jurul blocului „careu” EVSN. Şi pentru că unii locatari au fost încântaţi de hărnicia lor, copiii au primit mulţumiri şi sub formă de îngheţată şi bomboane. Totuşi, cei mici s-au hotărât să fie mai atenţi în viitor la cei care aruncă gunoaie pe jos şi nu respectă curăţenia făcută de ei.
După-amiaza, atât copiii din Centrul Vechi, cât şi cei din Colonia de Jos au fost oaspeţii C.S.M. „Mihai Viteazu” Vulcan, care a organizat o recompensă sportivă pe măsura hărniciei lor: ediţia a II-a a competiţiei de fotbal „Turneul Prieteniei”! Au participat 7 echipe grupate, funcţie de vârstă, în două secţiuni. La turneul celor mici, s-au confruntat 3 echipe: Cartier Traian (locul I), Centrul Vechi 1(locul II) şi Colonia de Jos 1 (locul III). 
Celălalt turneu a aliniat la start 4 echipe. Pe primele două locuri s-au clasat echipele din colonie: Colonia de Jos 2 şi Colonia de Jos 3. Au fost urmate în clasament de echipa Centrul Vechi 2 (locul III) şi de formaţia din Crividia (locul IV).
Sub supravegherea lui Daniel Duna (directorul CSM Mihai Viteazu) şi prin grija administratorului Ghiţă Pantilimon, competiţia a fost un succes deplin. Au participat 85 de sportivi şi toţi au primit diplome şi medalii oferite de ROMACT şi de CSM Mihai Viteazu Vulcan. De asemenea, toţi au apreciat arbitrajul asigurat de Dacian Mândreci şi de Doru Mârşava.
Reuşita zilei a fost confirmată şi de faptul că am fost deja contactat de copii şi din alte zone ale municipiului Vulcan interesaţi să se înscrie în ceea ce ar putea deveni un proiect educaţional regulat în care cei mici să fie susţinuţi şi îndrumaţi spre curăţenie şi sport.
Dorel ŞCHIOPU


Comentarii articol (1 )

#1 vas romulus 28.05.2017,  20:16:41
este un lucru bun si foarte de apreciat ca insfarsit ai baga cineva in seama si oameni saraci di cartiere sarace ca egzeplu colonia de jos coreesti sunt copii cu multe calitat si foarte talentati doar ca au nevoie de sprijin si incredere multumim celor care au ajutat sa invete lucruri folositoare multumim cu respect


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter