09.07.2017,  12:05:25 | 2 comentarii | 5892 vizualizari
Într-un răspuns legat de veşnica situaţie dezastruoasă a termoficării, / Viceprim-ministrul Shhaideh îl acuză de incompetenţă şi delăsare pe Doru Vişan, ex-PDL, actualmente secretar de stat susţinut de către PSD Hunedoara
de Cătălin DOCEA

• De la apariţia programului „Termoficare 2006-2020 - căldură şi confort”, fenomenalul specialist Vişan şi primarii din Valea Jiului au tăiat frunze la câini. Nici SE Paroşeni nu a promovat investiţii, nici administraţiile locale nu au accesat fonduri • Viceprim-ministrul Shhaideh va rezolva problema termoficării plecând de la părerile d-lui Vişan, cel care a pus-o la pământ în 25 de ani de domnie

Chestionat pe tema termoficării la nivelul Văii Jiului, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, arată negru pe alb că motivele (cauzele) funcţionării necorespunzătoare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a localităţilor din Valea Jiului, precum şi ale sistării furnizării serviciului către majoritatea covârşitoare a populaţiei, trebuie căutate fix în Valea Jiului.
Deşi prezentat mai mereu drept un fel de guru al termoficării, Doru Vişan (ex-PDL), actualmente secretar de stat în Ministerul Energiei, este co-autorul de facto, nu doar moral, al prăbuşirii sistemului de termoficare.
Până la cocoţarea sa de către PSD în funcţia de secretar de stat, Doru Vişan s-a ocupat în mod direct, timp de peste 25 de ani, din 29 septembrie 1991 până în 11 ianuarie 2017, de activitatea SE Paroşeni. Ca director tehnic între 1991 şi 1999, ca director de sucursală ori director general până în ianuarie anul acesta. Doar în perioada aprilie 2008 – martie 2009, Vişan a ocupat funcţia de director adjunct tehnic. În rest, după cum arătam, butoanele termoficării au stat exclusiv la mâna specialistului menţionat.
Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh enumeră, în răspunsul dat senatorului hunedorean Eleonora-Carmen Hărău, cauzele dezastrului de astăzi: starea tehnică a instalaţiilor şi echipamentelor, costurile mari pentru producerea, transportul şi distribuţia energiei termice, datoriile mari ale operatorilor de distribuţie, dar şi lipsa lucrărilor de investiţii.
Sigur că, în răspunsul său, viceprim-ministrul Shhaideh nici nu îl invocă pe Doru Vişan, nici nu foloseşte cuvintele „incompetenţă” şi „delăsare”. Descrie doar situaţia dezastruoasă a unui sistem de termoficare în fruntea căruia a tronat, timp de 25 de ani, fix Doru Vişan. Cu o relativă întrerupere de un an de zile (timp în care personajul nostru a fost director adjunct tehnic, deci tot la butoane). Dacă sistemul este, după 25 de ani cu Vişan la cârmă, în colaps, oare dumnealui a fost competent şi preocupat?
De departe însă, cea mai gravă cauză identificată de viceprim-ministrul Shhaideh este următoarea:
- lipsa lucrărilor de investiţii promovate de Sucursala Electrocentrale Paroşeni pentru reabilitarea reţelelor de transport dar şi de autorităţile administraţiei publice locale pentru modernizarea infrastructurii de distribuţie energie termică (puncte termice, reţele termice). De asemenea, precizăm că nicio localitate din Valea Jiului nu a solicitat fonduri pentru reabilitarea sistemului centralizat alocate de la bugetul de stat prin Programul „Termoficare 2006-2020 – căldură şi confort”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 462/2006, republicată.
Cu alte cuvinte, de la apariţia programului „Termoficare 2006-2020 – căldură şi confort”, Vişan şi primarii din Vale şi-au dat mâna şi au privit cum sistemul regional de termoficare se prăbuşeşte. Nici lucrări de investiţii, nici cereri de finanţare pentru reabilitare.
Cu privire la asigurarea energiei termice pentru populaţie în sezonul rece 2017–2018, viceprim-ministrul Shhaideh spune că, mai întâi, aşteaptă un punct de vedere de la Ministerul Energiei. Iar mai apoi, împreună cu Primăria municipiului Petroşani, va identifica măsurile care se impun.
Vă puteţi opri din râs. Da, aţi citit bine! Viceprim-ministrul Shhaideh va rezolva problema termoficării plecând de la părerile d-lui Vişan, cel care a pus-o la pământ după 25 de ani de domnie.
Dincolo de situaţia tristă, anterior descrisă, stă un alt crunt adevăr: rezerva de cadre cu care PSD Hunedoara a avansat spre deconcentrate ori Bucureşti abundă de incompetenţă. Oamenii deştepţi n-au loc în funcţii: acestea fie sunt deja ocupate de către interpuşii trio-ului Nistor – Bobora - Intotero, cu anexa Barb, ori IQ-ul prea mare al doritorilor de funcţii din PSD îl deranjează pe Nistor. Actualul preşedinte al PSD Hunedoara ştie că performanţele sale de tractorist devenit economist la 53 de ani îi pot oricând pune în pericol fotoliul de preşedinte de filială. De aceea, inteligenţa îi repugnă precum o măsea stricată.

N.R. În ediţia de mâine ne vom ocupa de un alt pedelist recuperat de PSD (cum se face că PSD-ul lucrează la CEH doar cu inginerii PDL, proverbiali pentru incompetenţa lor, asta e o altă poveste)... şi azvârlit în fruntea Consiliului de Administraţie al CEH: Ion Stamin Purcaru. A cărui demisie „Ziarul Văii Jiului” o cere în continuare.  

Documentul poate fi consultat integral aici:
https://www.senat.ro/PDFIntrebari
/R%20LA%206%2006%20HARAU%20C%20459%20A.pdf


Comentarii articol (2 )

#1 Ionescu09.07.2017,  23:13:47
Speram ca se va moderniza termoficarea in toata valea jiului .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter