10.07.2017,  20:10:58 | 0 comentarii | 8073 vizualizari
SCRISOARE DESCHISĂ adresată membrilor Consiliului Local Petroşani, domnului Butulescu Valeriu, Ziarului Văii Jiului şi tuturor locuitorilor din Valea Jiului
de Diana Popescu

a) La şedinţa Consiliului Local al Primăriei Petroşani, din data de 28.05.2017 domnul Butulescu Valeriu membru al consiliului a făcut următoarele afirmaţii: „Ranţa Ioan un turnător care în anul 1987 m-a turnat personal la securitate. În urma unei scrisori semnată de dl. Valeriu Cherciu (general SRI în retragere) s-a cerut desfacerea contractului de muncă al lui Butulescu. „În urma unei vizite efectuate în Polonia de o delegaţie mixtă a noastră şi o delegaţie CAER condusă de dl. Ranţa, mâna dreaptă a lui Ceauşescu în domeniul relaţiilor cu Moscova ceea ce a permis să fiu declarat ca un erou, un dizident. Eram trei în delegaţie, eu, Vulpe şi Dogaru şi eram cazaţi toţi trei la acelaşi hotel din Katovice împreună cu cei din delegaţia CAER. Într-o seară am fost în vizită la un coleg polonez şi am înnoptat la acest coleg. Acest lucru era interzis în vremea respectivă, se aprecia acasă că poţi vinde secrete de stat sau să faci şi lucruri împotriva statului. Deoarece în cealaltă delegaţie era un om foarte vigilent, nici nu am ajuns bine în ţară şi deja securitatea sesizase, mi s-a spus îţi desfacem contractul de muncă.
Nu pot să ridic mâna pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare omului care m-a turnat şi m-a dat afară din serviciu acum 40 de ani”.
b) Subsemnatul Ranţa Ioan menţionez: toate „declaraţiile dl. Butulescu” sunt o mare minciună cusută cu aţă plumburie care nu corespund realităţii.
Din anul 1971 Ranţa Ioan nu a mai avut de a face cu Organizaţia şi delegaţiile CAER, iar din anul 1978 nu am mai fost niciunde peste hotare. Afirmaţia că în 1987 aş fi fost în Polonia este o minciună a lui Butulescu.
Refuz să cred că ar fi fost dat afară din serviciu de la URUMP pentru că a dormit o noapte la un particular polonez, probabil că a avut legături cu alte probleme subversive în Polonia unde activa Solidaritatea, Lech Walesa, neagreat în România lui Ceauşescu.
Nu am fost un om al lui Ceauşescu la Moscova cum acuză Butulescu, am fost trimis la CAER, la Varşovia de Statul Român să apăr interesele României, aşa a fost trimis de Statul Român şi Butulescu la studii în Polonia.
La CAER delegaţia română s-a opus Moscovei care încerca să transforme România într-o ţară agrară iar industria s-o facă alte ţări (planul din aprilie 1964 Valev) din aceste motive Ceauşescu nu avea relaţii bune cu Moscova.
Cu respect aş solicita consiliului local să se verifice situaţia de la URUMP de ce a fost dat afară Butulescu, iar dacă celorlalți delegaţi de la URUMP nu li s-a desfăcut contractul de muncă, cu atât mai gravă arată situaţia lui Butulescu.
La fiecare unitate de stat sau zonă era repartizat un ofiţer de securitate, care atunci când era cazul prezenta la conducătorul unităţii problemele deosebite, iar şeful unităţii era cel care hotăra angajarea sau desfacerea contractului de muncă (exemplu, directorul Kelemen de la URUMP în cazul Butulescu), nicidecum organele de securitate nu-i declară împricinatului direct sancţiunea, aşa cum a declarat Butulescu.
Scrisoarea dată de dl. general Cherciu, întrebarea este cui i-a fost adresată dlui Butulescu sau la URUMP? De la cine a primit Butulescu această scrisoare? Această scrisoare nu poate fi considerată ca o recomandare de bună purtare pentru un om care a încălcat legea. Solicit ca această aşa zisă scrisoare semnată de dl. Cherciu cu ştampila unităţii şi antetul SRI să fie prezentată la Consiliu. Dl. general Valeriu Cherciu este un om de înaltă principialitate, cu conduită morală deosebită şi nu trebuie amestecat în problemele ilegale ale lui Butulescu.
Am dubii că dl. Cherciu cu funcţia şi atribuţiile sale ar fi dat o astfel de scrisoare. 
Subsemnatul am călătorit în multe ţări ale lumii, în diverse delegaţii, am respectat normele statului nostru privind deplasarea peste hotare precum şi legile statelor unde am fost în delegaţie. Au fost şi cazuri când nu am putut dormi la hotel, dar la înapoiere din delegaţie am returnat partea de diurnă pentru cazare, nu am rămas dator cu niciun cent, nu am avut niciodată reclamaţii sau probleme cu organele de securitate româneşti sau ale celorlalte state unde am fost delegat. În delegaţii aveam posibilitatea să rămân în ţări capitaliste transfug, dar am revenit în ţară, am iubit România, Valea Jiului şi satul meu Jieţ.
Mă întreb ce ilegalităţi a făcut domnul Butulescu de a fost dat afară din serviciu la înapoierea în ţară, dânsul ascunde adevăratul motiv şi pune vina pe turnătorul Ranţa. Mai mult decât atât, domnul Butulescu se autotransformă în dizident şi erou. Dizidenți au fost diplomatul Răceanu şi Doina Cornea care au semnat scrisoarea celor 6 adresată lui Ceauşescu în 1989. Eroi au fost cei care au luptat cu arma în mână în munţi împotriva comunismului şi a colectivizării şi nu alegaţiile domnului Butulescu.
Cer în mod deschis domnului Butulescu să prezinte dovezi concrete privind acuzaţiile pe care mi le aduce că sunt turnător şi că l-am turnat la securitate.
Informez pe membrii consiliului local şi publicul Văii Jiului că nu am dat niciodată vreo informaţie împotriva vreunei persoane la Securitate.
c) Aşa cum am menţionat la început, repet, în anul 1971 am încheiat activitatea la secretariatul CAER şi am revenit în ţară şi nu am mai avut nicio legătură cu CAER, iar din anul 1978 nu am mai fost în nicio delegaţie peste hotare (Cartea „Un momârlan pe meridianele globului” - pag. 165). În continuare am fost delegat de conducerea M.M.P.G. cu probleme de producţie şi securitatea muncii în Valea Jiului şi la Minele de lignit Oltenia. În Valea Jiului am participat la ancheta privind explozia de la Mina Livezeni din noiembrie 1980, iar în luna mai 1988 am finalizat ancheta condusă de Ministrul Huidu Iuliu privind explozia minieră cu victime la Mina Vulcan (sector 1 spre Lupeni). De asemenea, împreună cu dl. ministru Huidu am reuşit să respingem proiectul deschiderea unei microcariere la Androneşti Jieţ Cap de linie Petrila. În toată activitatea mea am colaborat cu personalităţi din investiţii, producţie NTS de la Câmpu Lui Neag până la Lonea (…), dar nu cu dl. Butulescu. Nu m-am interferat niciodată în activitate cu dl. Butulescu, nu ştiu unde a activat. 
În anii 1987-1989 am condus ancheta guvernamentală privind proiectul C.M.V.J. de demolare a satului Jieţ pentru deschiderea unei microcariere de cărbune, proiectul a fost respins şi satul salvat. În această anchetă am avut şi sprijinul dl. Cherciu Valeriu. 
Revoluţia din 1989 m-a prins în Valea Jiului la analiza privind încheierea activităţii miniere pe 1989.
Deci, iată că în toată această perioadă am fost în ţară şi nicidecum în aşa zisele delegaţii pe care le invocă dl. Butulescu.
În final îi cer domnului Butulescu Valeriu să retracteze invectivele lansate la adresa mea şi sper că va avea un dram de conştiinţă civică de cetăţean pentru a face acest lucru. Oricum cu invective nu poate fi considerat nici dizident şi nici erou.
Pe această cale mulţumesc domnilor consilieri de la toate partidele că la şedinţa Consiliului din data de 28.05.2017 au avut răbdarea şi au acceptat propunerea organizaţiei PSD Petroşani pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Petroşani veteranului Ranţa Ioan la 92 de ani.
Momârlan veteran din Valea Jiului 
Dr.ing. Ranţa Ioan

07.07.2017
N.R. Redacția ZVJ pune punct acestui subiect până când CNSAS va lămuri dacă dl. Ranța a colaborat sau nu cu Securitatea.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter