24.07.2017,  20:10:37 | 0 comentarii | 3108 vizualizari
PNDL 2, bani cu dedicaţie, alocări surpriză / De ce unele administraţii locale au depus câte un proiect, dacă la Hunedoara au fost aprobate 35?
de Alina PIPAN

Înainte ca Sevil Shhaideh să anunţe lista alocărilor bugetare prin PNDL2, la minister au avut loc discuţii elaborate cu edilii din judeţe, cu şefii de consilii judeţene. S-au purtat discuţii şi au avut loc negocieri, pentru că nevoile sunt mari şi banii puţini.

Fiecărui primar i s-a transmis să depună câte un proiect, care să fie eligibil, pentru că oricum finanţările vor fi limitate. Urmând aceste indicaţii preţioase, unele primării au depus câte un proiect amplu, pentru a nu cheltui inutil în vederea realizării documentaţiei pentru proiecte neeligibile. Tocmai de aceea în Valea Jiului, Petroşaniul, Lupeniul şi Aninoasa au depus pentru finanţare câte un proiect de infrastructură rutieră. Până la urmă, fiecare dintre aceşti primari ar fi putut (?) depune un braţ de proiecte şi să primească în schimb refuzuri. 
La Petroşani au mai fost alocate 6.467.828,50 lei pentru realizarea DC 66A: Petroşani-Dâlja Mică-Dâlja Mare, lung de 5.245 m. 
Primăria Lupeni a primit bani gră­madă pentru lucrările de moderni­zare străzi, drumuri și trotuare, în valoare de 6.526.034 lei.
La Aninoasa alocarea se face tot pentru toate drumurile din localitate, urmând ca administraţia locală să împartă banii pe loturi, după cum consideră. Proiectul „Modernizare străzi de interes local pe raza oraşului Aninoasa” a primit o sumă consistentă 5.795.016 lei.
La Uricani şi Petrila s-au depus mai multe proiecte, şi acestea au fost finanţate. La fel şi la Vulcan. Dar apare problema sustenabilităţii. Este aproape sigur că doar jumătate dintre aceste proiecte vor fi finanţa­te. În plus, anul acesta primăriile nu vor primi niciun ban, pentru că documentaţiile se depun până la finele lunii noiembrie, urmând ca în decembrie abia să se semneze contractele. 
Fiecare dintre administraţiile locale a primit în mare parte ce a cerut, dar alte administraţii locale mai cu capul pe umeri, cum ar fi Hunedoara, au depus proiecte cu carul şi au primit la fel. Hunedoara a primit finanţări în valoare de 45.984.995 lei. În toată Valea Jiului, în cele 6 oraşe, au fost alocate fonduri în valoare de 59.319.183 lei. Hunedoara a primit finanţări chiar şi pentru proiecte finanţabile din bugetul local, sau proiecte eligibile pentru absorbţia de fonduri europene, la care suntem codaşi. Problema este că multe dintre administraţiile locale nu au funcţionari competenţi pentru atragerea de fonduri europene, în plus, banii guvernamentali sunt mai alunecoşi decât cei europeni. 
Inclusiv senatorul Carmen Hărău a observat inechităţile crase în alocarea acestor fonduri. În acest sens deputatul a cerut următoarele clarificări: 
„– care este motivul pentru care nu aţi realizat, în vederea transparentizării implementării proiectelor finanţate prin PNDL (etapa 2) o platformă electronică, în care să fie prezentate contribuabililor români toate detaliile tehnice şi financiare ale proiectelor, pornind de la valoarea reală proiectelor vs. valoarea aprobată, termenele de plată, plăţile efectuate, plăţi în aşteptare, stadii de execuţie, câştigătorii licitaţiilor sau abonaţii la aceste proiecte etc., date care să fie furnizate şi încărcate în platformă, obligatoriu, de către beneficiarii PNDL?
– care sunt argumentele pentru care prin PNDL (etapa 2) se finanţează din bugetul naţional proiecte care ar putea fi susţinute financiar din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, în condiţiile în care România nu a atras niciun euro din aceşti bani, iar bugetul de stat se va rectifica negativ în această vară?
– când veţi prezenta opiniei publice toate detaliile care au stat la baza selecţiei de obiective de investiţii în anul 2017, criteriile care au stat la baza acestei selecţii, precum şi etapele de implementare/ finanţare, în condiţiile în care programul se bazează în cea mai mare parte pe credite de angajament?”.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter