02.08.2017,  16:51:51 | 0 comentarii | 8729 vizualizari
O experienţă transformatoare unică!
de Ziarul Vaii Jiului

Cred cu tărie, că din tot ce ni se întâmplă în viață, nimic nu este întâmplător! Chiar dacă uneori ni s-ar părea că facem unele lucruri doar dintr-o pornire spontană, așa cum am făcut eu când m-am înscris împreună cu fiul meu, Darius, la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” din Petroșani...

Au trecut cei trei ani „ca gândul și ca vântul...” și pot spune cu mâna pe inimă că această școală a deschis în viața mea un portal existențial formidabil, care m-a îmbogățit, m-a transformat, mi-a atins toate dimensiunile sufletului, pe care l-a unit într-un fel magic cu cele ale spiritului și minții mele, rezultanta fiind o RODA nouă și mult diferită, mai altruistă, mai plină de compasiune, mai înțelegătoare și mai empatică, cu mult mai umană și mai plină de compasiune pentru semeni...!

Încununarea anilor de studiu despre ființa umană și îngrijirea sa a fost faptul că mi-am dorit să particip la Proiectul de Mobilitate ERASMUS+, nr.2016-1-RO01-KA01-024355 pe care școală sanitară îl desfășoară în fiecare an, ca un stagiu de practică profesională și perfecționare a abilităților de nursing, în Portugalia. A fost cea mai intensă experiență pe care am trăit-o vreodată, în care tot ceea ce am văzut, am înțeles, am experimentat și am practicat în acel Centru de Îngrijire și Reabilitare a Persoanelor Vârstnice m-a marcat pentru totdeauna, m-a învățat realmente ce înseamnă un zâmbet, o mângâiere, o privire caldă adresată unei ființe umane aflată în suferință..., o mână strânsă, un ajutor dat la nevoie... și am simțit în sufletul meu ceea ce voia să spună Domnul ISUS prin sintagma „MILĂ VOIESC, NU ALTĂ JERTFĂ”!... Am avut ocazia, astfel, să fiu mână pentru cei aflați în neputință, să fiu ochi și gură și picioare, să ajut și să ofer confort și grijă acelor oameni care nu mai aveau un loc într-o familie, dar care aveau acum un alt fel de familie, ce le oferea îngrijire, cu profesionalism și dăruire ceas de ceas...

M-a impresionat profund goana vertiginoasă înspre un inevitabil existențial încărcat de dramatism și am înțeles atunci că ar trebui să ne trăim viața mai frumos,mai creștinește și mai responsabil, pentru a nu provoca „Implacabilul Bolii”...

Și ca un premiu pentru dăruirea noastră, Portugalia ne-a oferit încântare, peisaje uimitoare, locuri unice în splendoarea lor, obiective culturale încărcate de istorie și artă absolut fabuloase, am fost dăruită cu atâta frumusețe, că toate cuvintele pe care le-aș putea spune aici, nu ar putea descrie intensitatea bucuriei pe care am trăit-o când m-am contopit cu apele Oceanului Atlantic, când am simțit adierea vântului prin plete la cel mai vestic punct al Europei continentale, când am admirat, mută de uimire, frumusețea aproape bizară a stâncilor sculptate de valurile oceanului, în forme care au făcut să primească denumirea de Boca del Inferno... sau ce am simțit imaginându-mi viața privată a regelui și reginei care au locuit în Palatul Pena...!

Și revin prin a afirma încă o dată că nimic nu este întâmplător și sunt recunoscătoare destinului meu că mi-a oferit această experiență unică și atât de deosebită... Acum mă cuprinde regretul că se termină cei trei ani de Școală Sanitară ce mi-au dăruit atât de multe cunoștințe profesionale și transformatoare pentru viață și profesie, mă cuprinde nostalgia că un vis frumos se încheie și mai-mai că-mi vine să mă înscriu încă o dată la această minunată Școală Postliceală „Carol Davila” din Petroșani, unde am avut directori, cadre didactice extraordinare și colegi absolut minunați!

Faptul că m-am înscris acum trei ani, dintr-o ambiție și un pariu cu fiul meu, pentru a învăța împreună cu el această profesie, cea mai nobilă și mai umanistă din câte există, m-a propulsat în cea mai provocatoare latură a vieții și a condiției umane, pe care acum - trecuți fiind cei trei ani - o prețuiesc din tot sufletul și consider că am făcut cea mai bună alegere!

Roda BOȘCA-POP

Psihoterapeut integrativ, psiholog, psiho-oncolog


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter