12.08.2017,  12:40:50 | 0 comentarii | 5096 vizualizari
Procedură de achiziție TRUCATĂ la Primăria Hunedoara. Una decid consilierii locali, alta scoate la mezat primarul Bobouțanu


de Cătălin DOCEA

În data de 31.03.2017, Consiliul Local al municipiului Hunedoara adopta Hotărârea nr. 142/2017 privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate, și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Extinderea sistemului de iluminat public în Peștișu Mare pe DJ 687, până la limita administrativ teritorială cu Municipiul Deva, Municipiul Hunedoara. Valoarea totală aprobată a investiției, așa cum este menționată în HCL invocat, este 590.062 lei cu TVA, respectiv 495.850 lei fără TVA.

Potrivit prevederilor actuale ale legislației în domeniul achizițiilor publice, valoarea maximă pentru care o lucrare poate fi încredințată direct este de 441.730 de lei fără TVA. Cu alte cuvinte, având în vedere că prin HCL 142/2017 a fost stabilită pentru lucrarea de investiții un nivel de 495.850 de lei plus TVA, iar pragul legal este de 441.730 de lei plus TVA, este evident că, în acest caz, administrația Bobouțanu avea obligația de a aplica PROCEDURĂ SIMPLIFICATĂ pentru desemnarea unei/unor societăți care să deruleze efectiv lucrarea.

Valoarea acestei investiții n-a rezultat din cer, ci este efectul studiului de fezabilitate elaborat, în baza temei de proiectare, de către Luxten Lighting SRL. Cu alte cuvinte, studiul este cel care a determinat un nivel de 590.062 lei cu TVA al investiției.

Ce n-au făcut Bobouțanii

În lumina prevederilor HCL 142/2017, subordonații dl. Bobouțanu ar fi trebuit să publice online, pe e-licitatie.ro, o invitație la rubrica “Cereri de ofertă / Proceduri simplificate”. Orice firmă ar fi putut afla astfel că poate depune o ofertă și, mai presus de toate, legea ar fi fost respectată.

Miracolul de pe SEAP
Dacă specialiștii d-lui Bobouțanu nu s-au grăbit să respecte legea, ori prevederile unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara, adevărați vizionari pot fi considerați angajații societății Electro Stăncălie SRL Hunedoara.

În data de 20.07.2017, la ora 9:41, au publicat detaliat în SEAP o ofertă, în valoare de 391.768,06 lei plus TVA, pentru realizarea lucrării de extindere a iluminatului public. Total întâmplător, detaliile urcate în SEAP de angajații societății private coincid întocmai cu prevederile art. 2 din HCL 142/2017. Ca un făcut, în aceeași zi, la ora 10:29, Primăria municipiului Hunedoara inițiază o cumpărare directă de la Electro Stăncălie SRL, achiziție care se și încheie la ora 11:09.

Noroc orb

Citiți, în recapitulare, și vă minunați: Primăria Hunedoara ignoră prevederile legale și cele ale HCL 142/2017 și nu organizează PROCEDURA SIMPLFICATĂ pentru o investiție a cărei valoare a fost estimată peste pragul prin care putea fi atribuită direct.

În tot acest timp, ca niște adevărați vizionari, angajații unui SRL urcă în catalogul lor din SEAP o ofertă ale cărei detalii sunt identice cu cele ale investiției aprobate prin HCL 142/2017.

Ca un făcut, pe recepție se află cel puțin un angajat vigilent al Primăriei municipiului Hunedoara și, o oră și 38 de minute mai târziu, lucrarea este deja atribuită celor de la Electro Stăncălie SRL.

Interesant de aflat…

….ar fi dacă între procedura de atribuire (îndrăznim să spunem ilegală) la care am făcut referire și Luxten Lighting SRL este vreo legatură. În Raportul care însoțește HCL 142/2017 se menționează că Studiul de fezabilitate a investiției a fost elaborat în baza temei de proiectare de către SC Luxten Lighting SA, operatorul serviciului de iluminat public. Întâmplător sau nu, o altă firmă privată a știut cand la publice în SEAP o ofertă aflată în raport direct cu acest studiu de fezabilitate.

Probabil ca sa îi împace și pe cei de la Luxten, care iată ce studii de fezabilitate cu noroc au putut face,

același primar Bobouțanu a inițiat, în 19.04.2017, HCL 155 prin care se aproba încheierea actului adițional nr. 4 la contractual de concesiune nr. 7422/02.03.2004.

Vom solicita în baza Legii 544 copii după contractului de concesiune încheiat cu SC Luxten Lighting SA, inclusiv copii ale anexelor 1-4, precum și o copie a Studiului de fezabilitate elaborat de Luxten.

Până atunci, avem o certitudine: procedura din 20 iunie, în valoare de peste 85.000 de euro + TVA, a fost trucată.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter