31.08.2017,  20:45:06 | 0 comentarii | 4792 vizualizari
Se-nvăţară oltenii că la CEH este la fel de bine ca la CEO. Și încă nu are managementul CEH o Sarcină pe agendă…
de Alina PIPAN

În luna iulie a acestui an ne minunam că veniseră oltenii și încurcară șmenurile firmelor locale învățate cu contracte babane la Complexul Energetic Hunedoara.

Firmele locale abonate la contractele de transport de persoane, materiale, steril, sau închiriere de utilaje sunt luate cu fărașul de o firmă din Târgu Jiu, care deja cunoaște toate mendrele conducerii unui complex energetic, pentru că a mai încasat și la Complexul Energetic Oltenia. 
În luna iulie a.c. Complexul Energetic Hunedoara scotea la licitație un astfel de contract, de transport de steril la haldă. Au licitat pentru contract două firme locale, Eurogrup ILSM Vulcan şi SC Refraceram SRL, dar contractul a fost câștigat la un preț cu 9.000 de lei mai mic de SC Dogerik Trans SRL din Târgu Jiu. 
Firma gorjeană și-a făcut intrarea cu grație la CEH, și următoarea licitație a luat-o cel mai probabil la pont, pentru că a licitat singură pentru servicii la care de obicei se aruncă vreo doi-trei doritori, și a licitat, bineînțeles, un preț foarte mare. 
Am aflat că firma din Gorj a stat destul de mult timp și la țâța CEO, alături de firme cu greutate, care aveau contracte bune ca sarea în bucate, cea mai bine plătită fiind cea a lui Nicolae Sarcină, același care a concesionat stadionul pentru a-și pregăti echipa, la Petroșani. 
La 21 august, la o lună jumătate de la prima licitație câștigată, CEH atribuie un contract de servicii pentru închiriere buldozer putere motor minim 150 CP cu deservent pentru EM Livezeni - pentru împingerea și nivelarea sterilului la halda de steril de la EM Livezeni - tot către SC Dogerik Trans SRL. De data aceasta firma licitează singură, și câștigă licitația, chiar dacă „întâmplător” licitează prețul maxim cu care a fost scos contractul, adică 49.920 lei, exclusiv TVA. 
SC Dogerik Trans SRL este o societate gorjeană care a făcut profituri din contractele încheiate cu CE Oltenia, pentru lucrări de construcții, transport de persoane etc. În spatele său se spune că s-ar afla Daniel Antonie, la un moment dat directorul general al Diviziei Miniere din cadrul Complexului, acum om politic susținut de PSD și ALDE, fiind chiar membru ALDE.
În 2015, DNA intrase pe fir la CE Oltenia și începuse să deranjeze niște firme susținute politic, cea mai bine plătită din contractele încheiate inclusiv fără licitație cu CE Oltenia fiind Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SRL (TPSUD) condus de Nicolae Sarcină, Transport Public Urban Drobeta SA, Dogerik Trans SRL, Maninter Car SRL și Romferex Import Export SRL. 
Oamenii de afaceri care s-au învățat să facă bani ușor, atunci când sunt deranjați într-un loc, căpușează în altă parte. Dacă ar lucra corect, și ar trebui să practice prețuri concurențiale, să se lupte pentru contractele încheiate și să plătească impozite cum vrea statul român, nu ar câștiga bani grămadă. Iar când ești învățat să pice banii pe tine, cauți soluții. Dogerik Trans SRL a găsit loc la CE Hunedoara, dar ne întrebăm cât de grav o fi dacă Sarcină își face cuib la CEH. 
Aceste simulări de licitații aduc complexului energetic pierderi de bani importante. Am mai dat și mai venim cu exemple care să justifice faptul că o licitație firească scutește instituția de cheltuieli importante. 
Iată alte firme gorjene care licitează pentru a livra produse și servicii pe bani frumoși la CEH, câștigă licit­ând suma maximă pentru contractele scoase la licitație. 
Pentru livrarea de piese de schimb pentru morile de cărbune tip MPS 212 aferente cazanului nr. 4 - articulații pendulare au fost depuse două oferte pentru un contract estimat la valoare de 27.540 lei, fără TVA, contract câștigat pentru suma de 25.860 lei, fără TVA. Câștigător este o firmă din Târgu Jiu, Grupul Reparaţii Industriale și Montaj Excavatoare X SRL. GRIMEX, pe scurt. Acesta este un exemplu rezonabil.
Însă pentru contractul de furnizare piese de schimb pentru morile de cărbune tip MPS-212 aferente cazanului nr. 4 de la Sucursala Electrocentrale Paroşeni – linie de etanșare cu bucșăa de ghidare – 3 seturi, unde GRIMEX a licitat singură, firma a licitat prețul maxim. Contractul a fost scos la licitație pentru 13.326 lei și câștigat la prețul de 13.320 lei.
Contractul de piese de schimb pentru morile de cărbune tip MPS-212 aferente cazanului nr. 4 de la Sucursala Electrocentrale Paroșeni - displacer și segment inel de vânt a fost atribuit tot la cel mai mare preț estimat, 73. 091 lei, fără TVA, contract câștigat de o firmă din Dolj, Craiova, Popeci Utilaj Greu SA.    
Un alt contract de livrare a unor elemente de asamblare (bride) pentru profil de mina tip SG-23 (THN-21), pe 4 loturi,  Lotul nr. 1 – 7000 buc, Lotul nr. 2 – 1800 buc, Lotul nr. 3 – 3000 buc. Valoa­rea totală a celor 4 loturi - 265.500 lei, fără TVA. Câștigătoare au fost  Gamiatricos Com SRL București și SC Deratoinvest 2012 SRL din Târgu Jiu, alese din 4 oferte depuse, la prețul de 238.720 lei. În acest caz, în care au licitat mai multe firme, CEH a reușit să facă o economie de  26.780 lei. 
Iată un alt exemplu pozitiv. Pentru achiziționarea a două motoare electrice necesare pentru acționarea pompelor submersibile tip Caprari MAC 615-8 de la Sucursala Electrocentrale Paroșeni au fost depuse 4 oferte. Contractul fusese scos la licitație pentru suma estimată de 16.181 lei, fără TVA, și a fost atribuit unei firme din Ilfov la prețul de doar 7.100 lei, fără TVA. Economia făcută este de 9.081 lei. 
Însă acestea sunt singurele exemple pozitive din ultimele luni. Pentru servicii de reparație de tip LN3 programate în anul 2017 la turbina nr 4 tip K-160-130-2PR2 din cadrul Complexului Energetic Hunedoara SA - Sucursala Electrocentrale Paroșeni, contractul a fost atribuit la prețul de 244.579 lei, fără TVA, deși a fost scos la licitație la prețul 223.906 lei, fără TVA. Singurul ofertant a fost Energomontaj SA București.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter