31.08.2017, 20:47:01 | 2 comentarii | 2811 vizualizari
Adrian David / Prima zi de concediu, întâia de război
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Un proiect de hotărâre adoptat în Consiliul Judeţean Hunedoara la şedinţa de miercuri, 30 august, l-a făcut pe liberalul Adrian David să pună „tunurile” pe conducerea județului într-o conferinţă de presă organizată joi la sediul PNL Petroşani.
Drumurile județului - praf pesedist în ochii liberalilor
Aflat în prima zi de concediu de odihnă, David s-a „odihnit” făcând praf şi pulbere un proiect legat de drumurile judeţene care „e făcut doar să fie” şi care e „praf în ochii hunedorenilor” şi pentru care „nu s-a spus de unde şi când va veni puhoiul de bani, deoarece vorbim de o sumă foarte mare, de 230 de milioane lei, şi pe care judeţul nu-i are anul acesta şi nu-i va avea probabil nici pe viitor”.
Dar să vedem împreună toate argumentele aduse de liberal şi toate „săgeţile” trimise spre „duetul” social-democrat Mircea Bobora-Sorin Vasilescu (din Valea Jiului, fost şi prefect de tristă amintire) de la vârful conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara.
„E ultima zi de vară şi cred că putem spune că s-au încheiat şi vacanţele politicienilor. S-a încheiat şi vacanţa PSD de la Consiliul Judeţean Hunedoara, şi am văzut că după un an şi două luni avem primul proiect de investiţii adoptat în plenul şedinţei de consiliu judeţean. Cred că aţi remarcat faptul că în şedinţa ordinară de ieri (miercuri – nota red.) a existat un proiect ce viza nu modernizarea, ci îmbunătăţirea infrastructurii rutiere pe zece drumuri judeţene. E vorba de zece drumuri din zona Haţegului care fac legătura între oraşele şi satele din nordul judeţului, dintre Haţeg şi câteva comune înconjurătoare, între Călan şi câteva comune înconjurătoare şi aşa mai departe. În general, e vorba despre drumuri care au sau pot avea un potenţial turistic mai ridicat, în zonele respective existând anumite obiective turistice cu însemnătate pentru judeţul Hunedoara”, şi-a început Adrian David discursul, prezentând oarecum în mare proiectul.
Apoi au început criticile, liberalul prezentând patru motive care stau la baza acestor nemulţumiri legate de acest proiect.
„Am să aduc o critică cu caracter general cu privire la câteva aspecte pe care oamenii din Valea Jiului şi judeţul Hunedoara ar trebui să le ştie raportat la acest proiect.
În primul rând, dacă e să discutăm strict pe ce s-a votat ieri, s-a votat doar o notă conceptuală şi o temă de proiectare. Adică nimic despre sursa de finanţare, care ar trebui să fie consistentă, respectiv 230 de milioane de lei! Judeţul Hunedoara nu are o astfel de resursă financiară în acest moment! Deci putem să spunem că s-a votat o intenţie a Executivului judeţean de a moderniza cândva, undeva, aceste zece drumuri... Există o discuţie cu caracter de bârfă, că ar exista un PNDL3, undeva în viitorul apropiat, repet, fără un orizont previzibil, din care să fie alocaţi bani pentru aceste drumuri. Asta am aflat ieri la o emisiune televizată la care a participat preşedintele consiliului judeţean, domnul Bobora. Ne-a spus, citez, că a fost certat de la partid că a avut prea puţine proiecte pe PNDL2, şi atunci să mai facă altele şi pe PNDL3. Şi atunci a mai făcut câteva... Dar, astăzi, în 31 august 2017, nu există sursă de finanţare pentru aceste drumuri. Practic, grandiosul şi proiectul de excepţie care a fost anunţat după 14 luni de conducerea PSD a judeţului Hunedoara este doar un vis frumos al unor oameni care nu ştiu cum se mănâncă şi cum se conduce acest consiliu judeţean.
O altă critică pe care vreau să o aduc acestui proiect este subsegment discuţiei anterioare, adică, dacă există o sursă de finanţare, ar fi trebuit să ştim şi noi, ar fi trebuit să ştie şi primarii judeţului Hunedoara, viceprimarii, consilierii judeţeni şi consilierii locali, presa. Pentru că 230 de milioane lei intraţi în judeţul Hunedoara e mai mult decât putem spera noi şi ar fi trebuit ca să existe înainte o întreagă dezbatere. Cel puţin o corespondenţă între reprezentanţii administraţiilor publice locale ar fi trebuit să existe! Ar fi trebuit să existe o corelare a acestor investiţii cu planurile locale şi regionale până în 2020. Nu am văzut o corelare a acestor planuri cu ceea ce s-a propus de la consiliul judeţean! Astfel, putem afirma că cei de la consiliul judeţean au lucrat cu ferestrele şi cu uşile închise, într-un regim de tip central cooperatist şi după modul în care au anunţat acest proiect şi cu ce surle şi trâmbiţe au făcut-o se pot compara cu cei care anunţau producţiile record la hectar de pe vremea comuniştilor, când fără să se ţină cont de realitate oamenii erau minţiţi că lucrurile stau foarte bine. Aşa şi azi, hunedorenii sunt minţiţi că avem 230 de milioane de lei pe care să-i cheltuim pe drumuri spre diferite vestigii istorice sau spre obiective de importanţă economică, dar banii de fapt nu există.
O altă critică la acest proiect este că pe lista acestor investiţii nu se regăseşte niciun obiectiv de la Haţeg în josul judeţului, deci aici nu vorbesc doar de Valea Jiului! Practic, de la Bretea Română în jos nu există niciun obiectiv de investiţii care să lase măcar câţiva bani în Valea Jiului! Nu-mi permit să politizez în jurul voturilor şi în jurul încrederii pe care oamenii au acordat-o PSD şi în 2014 şi în iunie şi în decembrie 2016, dar cred că cei din conducerea consiliului judeţean ar fi trebuit să se gândească măcar puţin şi la un număr de obiective de modernizat din Valea Jiului. Nu s-au gândit, deci ZERO investiţii în Valea Jiului, ZERO bani de la consiliul judeţean aici!
O altă critică pe care o am este legată de modul prin care s-a decis ca aceste obiective să fie modernizate.
Şi întreb pentru că am această libertate: de ce drumuri, şi nu şcoli, de ce drumuri şi nu grădiniţe, de ce drumuri şi nu hale industriale? Cum s-a luat această decizie? Care au fost criteriile obiective care au stat la baza deciziei? Unde este un regulament?
De ce nu s-a spus care au fost paşii? (...).
Noi, grupul PNL din consiliul judeţean, am făcut miercuri la şedinţă un amendament la acest proiect care s-a respins! El privea completarea acestor drumuri, dacă tot se ia decizia, cu încă alte cinci drumuri. Altceva n-am avut ce să facem, timpul a fost foarte scurt şi am fost puşi practic în faţa faptului împlinit, primind materialele doar cu două-trei zile înainte de şedinţă. Atunci a trebuit să cârpim pe ultima sută de metri un proiect propus, găunos, al Consiliului Judeţean Hunedoara. Cu permisiunea dumneavoastră o să vă indic care sunt propunerile noastre. Din Valea Jiului două drumuri ar trebui să necesite atenţie şi îmbunătăţiri, nu vorbesc de drumul din Parâng, că el este prins în PNDL2): DN 66A – Valea de Brazi - Câmpu lui Neag și drumul de la Petroşani spre Cabana Rusu, mai exact pe tronsonul de la telescaunul vechi şi această cabană.
Niciun contract semnat
O ultimă critică a mea astăzi se îndreaptă către PNDL2. În urmă cu o lună de zile, conducerea PSD, între artificii, şampanie şi alte acareturi pe care ni le-au prezentat ostentativ în faţă, au menţionat câteva obiective de investiţii care au fost aprobate de Guvernul României pentru finanţare. În Uricani mai multe, în Lupeni mai multe, în Petroşani mai puţine... Practic, în tot judeţul Hunedoara au fost alocaţi bani pentru acele proiecte. Au fost alocaţi bani într-o conferinţă de presă, în realitate, de o lună de zile, nu s-a semnat niciun contract! Toată lumea stă cu documentele pregătite pentru a fi semnate şi așteaptă ca aceste proiecte să fie finanţate. Însă, într-o lună de zile nu s-a întâmplat nimic! Eu nu zic, poate mai durează două-trei zile şi se vor semna. Dar nu asta va mai fi important! Important este că s-a pierdut anul 2017 de la finanţare! Ştiţi foarte bine care este stufărişul legislativ care urmează - organizarea licitaţiilor, valul de contestaţii, multe detalii tehnice de pus la punct. Aceasta va face ca în 2017 nicio lucrare să nu fie nici măcar începută! Atunci cum să vorbim de PNDL3 şi de proiecte grandioase în judeţul Hunedoara, când noi n-am început nici PNDL2?! PNDL2 va dura între trei ani şi patru ani de zile pentru implementare! Putem trage concluzia că la Consiliul Judeţean Hunedoara se lucrează samavolnic, autocratic şi cu o politică total netransparentă şi mai nou mincinoasă, încercând să arunce praf în ochii noştri! (...)”.
Drumul spre Parâng
Au urmat câteva întrebări adresate de jurnalişti.
L-am întrebat pe fostul preşedinte de drumul din Parâng, spunându-i că la plecarea dumnealui din funcţie erau bani pentru lucrare şi în toamna ce urma se punea problema să înceapă lucrările, astfel încât la finele lui 2017 drumul să fie aproape gata. „Acum auzim de la dumneavoastră că prin PNDL ar mai dura 3-4 ani, ceea ce înseamnă iar aşteptare pentru staţiune şi turişti! Cum comentaţi?”.
„Cel puţin 5 ani... Eu cred că e o chestiune de priorităţi. Pentru mine drumul spre Parâng a fost prioritate zero. De asta am şi forţat actualizarea studiului de fezabilitate, de asta am şi forţat un proiect tehnic actualizat şi modern şi de asta am forţat şi o alocare de bani împotriva tuturor celor care vorbeau despre drumul acesta ca şi cum ar fi o piatră de moară la gâtul consiliului judeţean. Am forţat alocarea a unui milion de euro, aproximativ, patru milioane de lei, pentru prima fază a lucrărilor. Am propus alocarea acestei sume din dorinţa de a arăta oamenilor din Valea Jiului că e o chestiune serioasă pe care mi-o doresc ca şi prioritate zero. După ce s-a schimbat conducerea consiliului judeţean, suma aceasta a fost realocată imediat, şi s-a încercat – şi s-a reuşit – o alocare financiară pe PNDL2. Ceea ce nu e rău, dar împinge execuţia lucrării dincolo de un termen previzibil. Şi îmi mai este teamă şi de calitatea lucrărilor efective... De ce? Pentru că una este să te apuci de lucrări şi să le termini peste 6-7 luni, să lucrezi încontinuu şi să torni straturile de asfalt aşa cum scrie în cărţile inginereşti, şi alta e să faci azi un pic, mâine un pic, în funcţie de banii pe care ţi-i acordă guvernul. Eu cred că asemenea lucrări de tipul PNDL sunt foarte bune pentru investiţii cu prioritate secundară. Gen drumul spre Dâlva, aşa cum a reuşit să pună acest drum pe PNDL primarul din Petroşani. Un drum de 5,2 km. Chiar dacă banii vin treptat, măcar oamenii de-acolo văd în fiecare zi o îmbunătăţire a infrastructurii şi în doi-trei ani o să aibă asfalt pe toată lungimea drumului. Dar dacă vorbim de un obiectiv turistic nu ne putem bate joc, nu putem să amânăm trei-patru ani de zile o asemenea investiţie (...).
Groapa de gunoi
„Ritmul în care se eliberează groapa de gunoi de la Dâlja Mare este unul nu foarte rapid, dar nici foarte încet. Înţeleg că Pregoterm-ul are dificultăţi în a găsi resurse şi materiale de transport într-un ritm intens. Probabil că undeva la finalul acestui an groapa va fi golită de cele 15.000 de tone de deşeuri. Domnul Bobora promitea acest lucru la finalul lui august... Dar domnul Bobora ne-a mai spus că dacă nu rezolvă problema deşeurilor la 1 martie anul acesta îşi dă demisia. Din păcate, domnul Bobora ne-a obişnuit cu minciuni! Eu, unul, nu mai pot să-l cred! Nu pot să cred că în fruntea consiliului judeţean este un om care preferă eschiva în faţa adevărului, care preferă amânarea şi minciuna în faţa argumentelor clare şi concise. Dacă vorbim de situaţia deşeurilor la general, există un contract în vigoare între consiliul judeţean şi o firmă care administrează deponeul de la Bârcea Mare. În baza unei situaţii de urgenţă, acest contract a fost încheiat prin negociere directă, toate UAT-urile din judeţul Hunedoara ar fi trebuit să ducă deşeurile la acel deponeu. Dar, deocamdată, nu toată lumea face acest lucru, dar înţeleg că se fac paşi în acest sens. Ieri, pe ordinea de zi a şedinţei de la Deva a fost un proiect care reglementează o cantitate de 70.000 tone de deşeuri depozitate temporar pe o platformă din Deva. Aceste deşeuri au fost depozitate începând cu anul 2015 la Deva, exact în luna în care eu am fost ales preşedinte al consiliului judeţean. Ne-am găsit în situaţia în care Deva şi Orăştie nu mai aveau groapă de gunoi, cele două gropi fiind închise pe baza unui plan anterior stabilit. Exista acest operator privat ce aduna gunoiul în 11-12 UAT-uri din zona Devei şi municipiul Deva, operator care avea posibilitatea să depoziteze temporar pe depozitul său privat. Am făcut o analiză la momentul respectiv, pe noi, sau pe ADI ne costa circa 2 milioane de euro să facem acest deponeu şi ar fi durat un an de zile să-l facem. Aşa, am preferat să încheiem un acord cu operatorul privat şi să depozităm acolo, după care gunoiul respectiv să fie transportat pe platforma de la Bârcea Mare. Noi ne-am dorit atunci să introducem în caietul de sarcini ca operatorul pentru deponeu să preia gratuit aceste deşeuri. Deci, UAT-urile să nu mai plătească în plus pentru ele. Însă Comisia Europeană, la un moment dat, ne-a respins acest amendament şi astăzi e nevoie de o plată pentru aceste deşeuri. O plată ce va fi suportată de către consiliul judeţean, nu direct de către cetăţeni. Sigur, chiar dacă nu scoatem mai mulţi bani din buzunar pentru plata facturii gunoiului, faptul că din taxele noastre se duc mai mulţi bani către deşeuri, tot un deficit pentru noi este. Dar cel puţin s-a găsit această soluţie cu operatorul actual de pe deponeu, ca să preia aceste deşeuri. O situaţie foarte complexă la care s-a ajuns datorită lipsei de preocupare a celor care ar trebui să conducă ADI-ul şi consiliul judeţean în perioada 2009-2015, când s-a scăpat din vedere faptul că noi ne întindem cu proiectul dincolo de data când se închid gropile neconforme din judeţul Hunedoara. Nu s-au întrebat atunci ce facem cu deşeurile? Oameni care au fost atenţi la neatenţia consiliului judeţean au avut de profitat de pe urma aceasta. Asta este realitatea necoafată pe care v-o prezint şi v-am prezentat-o încă de când am ajuns preşedinte la consiliul judeţean, imediat ce am înţeles ce problemă mare va exista în perioada imediat următoare. Iată că s-a adeverit, din păcate, ce spuneam atunci”.
Comentarii articol (2 )
#1
radu201.09.2017, 09:00:53
Este un exemplu ori de rea intentie ori de necunoastere. Intr-un fisier Pdf am gasit portofoliul de lucrari al CJ Hunedoara ...Citez "Drumurile Vîlcan – modernizare şi transformare în rute turistice a DJ 664, DJ 664A, DJ 709F sau DJ 672C:
Modernizare DJ 709F: DN 7A-Cabana Rusu-Masivul Parâng, km 6+600 – 10+325. CJ Hunedoara 5.900.000 Buget propriu 2018 " E drept ca in acel fisier sunt mai multe drumuri din tinutul padurenilor, de pe la Geoagiu s.a. Deocamdata eu sunt foarte multumit ca s-a reusit asfaltarea drumului pana la Pasul Vulcan. Cred ca fiind in concediou dl. David nu a apucat sa mearga sa il vada...
#2
Tudose Gr.01.09.2017, 18:41:33
Da d-le David,trebuie luata pozitie fata de acesfe aspecte,dar aveti de mult o minge ridicata la fileu de actuala putere si nu aveti nicio reactie;mai exact,nu ati reactionat in vreun fel la imensa nedreptate facuta de catre actuala petere-psd scotand acea hg 291/2017 care produce discriminare intre pensionarii mineri!Daca va informati,e imposibil sa nu reactionati,parerea mea!!
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
