27.09.2017, 00:13:33 | 0 comentarii | 1422 vizualizari
Şedinţa de îndată a Consiliului Local Petroșani / Din nouă proiecte de hotărâre, şapte - votate şi două - amânate
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a convocat pentru ziua de marţi, 26 septembrie, o şedinţă de îndată a Consiliului Local Petroşani.
Început de şedinţă greoi...
La ora stabilită, 13:00, în sală se aflau doar 10 consilieri, astfel că timp de un sfert de ceas startul şedinţei s-a amânat deoarece nu exista cvorumul necesar adoptării proiectelor. Cum au apărut doi consilieri, s-a dat drumul şedinţei de către preşedintele de şedinţă Ioan Rus, cu specificaţia că proiectele 3 şi 4 de pe ordinea de zi vor fi amânate pentru o nouă şedinţă, când va exista cvorumul necesar, la aceste proiecte fiind nevoie de votul a 13 consilieri. Astfel, ordinea de zi a fost votată fără aceste proiecte, fiind discutate 7 proiecte de hotărâre, toate adoptate în urma votului, în general în unanimitate.
Rectificare de buget
Proiectul 1 a vizat o rectificare de buget. Doamna director executiv Daniela Popa din cadrul Direcţiei Economice din primărie a explicat pe scurt care e modificarea: „Avem încasări în vânzări de spaţii de 35,6 mii lei şi aşa după cum ştiţi această sumă trebuie să fie repartizată pe secţiunea de Dezvoltare, fapt pentru care am propus majorarea investiţiei de reabilitare stradă 1 Decembrie 1918 (nota red.: este vorba de lucrările de reabilitare a centurii municipiului) (...) Totodată, dintr-o analiză făcută de şeful Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Hunedoara, ni s-a comunicat că se vor diminua sumele alocate pentru plata stimulentelor educaţionale acordate copiilor din familiile defavorizate cu suma de 9 mii lei. În consecinţă majorarea la buget este de 26,60 mii lei (...)”.
Trebuie menţionat că această diminuare de sume alocate pentru plata stimulentelor educaţionale nu s-a făcut pentru că cineva de la finanţe de la judeţ a vrut să taie din ele neapărat, ci pentru simplu fapt că Petroşaniul, în funcţie de graficul cu prezenţa copiilor la grădiniţă, are actualmente banii suficienţi, existând în momentul de faţă un surplus de bani pe acest capitol. Astfel, acei bani în plus vor fi realocaţi altor primării care nu au în prezent banii suficienţi. Cel puţin aşa ne-a spus după şedinţă doamna director executiv Popa.
Proiectul a trecut în unanimitate de voturi, devenind hotărâre de consiliu local.
„Undă verde” pentru contractul de asociere cu ACS Şirineasa
Dacă la punctul 2 a fost adoptat un proiect de hotărâre care a vizat aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale SUP, la punctul 5 consilierii au aprobat cu trei amendamente proiectul ce prevedea „aprobarea încheierii unui contract de asociere cu Asociaţia Clubul Sportiv Şirineasa.
Este vorba de proiectul mult discutat la ultima şedinţă, când consilierii şi-au dat acordul de principiu să se realizeze acest contract, după lungi discuţii. De aceea, nici nu vom mai face azi referire la discuţiile care, inevitabil, au mai fost, dar vom spune că unul dintre amendamente a venit din partea consilierului Claudiu Cornea, care a susținut introducerea următorului paragraf: „La acordul de asociere, la punctul 4, la obligaţiile Asociaţiei CS Şirineasa, să adăugăm o liniuţă care să sune aşa: să obţină acordul scris prea-labil al asociatului municipiul Petroşani pentru executarea oricăror lucrări de investiţii la bunurile abordate, sau pentru orice îmbunătăţiri aduse acestora, iar la încetarea prezentului acord nu va putea solicita contravaloarea acestor investiţii şi îmbunătăţiri. Un al doilea amendament a fost propus de consilierul Mihai Barbu, care a cerut să se specifice în contract că dacă clubul nu achită obligaţiile contractuale în 30 de zile, se vor pune în practică penalităţi de 0,1/zi (iniţial, consilierul ceruse penalităţi de 1%/zi, dar i s-a explicat că codul fiscal prevede clar valoarea penalităţilor, de 0,1%/zi). În fine, tot consilierul Barbu a cerut ca acest club să plătească o taxă lunară modică, prin care să fie plătită măcar simbolic folosinţa vestiarelor şi a altor dotări pentru care Şirineasa nu plăteşte. Suma a fost propusă ulterior de consilierul Valeriu Butulescu, „cred că 500 de lei pe lună e o taxă modică şi propun această sumă”. Toate cele trei amendamente au trecut şi proiectul a fost adoptat. Vom reveni mâine cu câteva discuţii pe marginea acestui proiect, când vom relata şi ce a susţinut un consilier local vizavi de cultura locală şi de oamenii de cultură, „prea mulţi prin Petroşani”.
Alocări de bani de la bugetul local pentru diverse acţiuni
Proiectele 6, 7, 8 şi 9 au vizat aprobări de alocări de bani de la buget pentru diverse acţiuni ce se vor desfăşura în perioada următoare, dar şi pentru o acţiune caritabilă.
Astfel, prin proiectul 6 s-a stabilit, în unanimitate de voturi, ca de la bugetul local să fie alocată suma de 19.000 lei în vederea organizării în perioada 13-15 octombrie a celei de-a VII-a ediţii a „Târgului de Produse Tradiţionale” în municipiu, locul de desfăşurare fiind ca şi anul trecut tot în Petroşani Nord, pe platoul din zona fântânii arteziene.
Printr-un alt proiect, s-au alocat 500 lei pentru Zilele Culturale Maghiare Hunedorene din perioada 23 septembrie-01 octombrie, CL Petroşani având calitatea de coorganizator al unor evenimente, împreună cu Asociaţia Umanitară „Carbo Gremium” Petroşani şi Parohia Romano-Catolică Petroşani.
În fine, după suma alocată la şedinţa trecută pentru organizarea evenimentelor ce vor avea loc cu prilejul Zilei Mondiale a Educatorului din luna octombrie, la şedinţa de ieri acea sumă a fost suplimentată cu suma de 1.400 lei.
Legat de acţiunea caritabilă, printr-un proiect iniţiat de primar, consilierii au aprobat alocarea sumei de 8.000 lei necesară „cheltuielilor cu transportul unor ajutoare de la Gheorgheni la Petroşani”.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.