Focul de la mina Livezeni îl încinge pe Durbacă… Consilierul PNL Bebi Durbacă sare la gâtul oamenilor de cultură. Consilierul ALDE Mihai Barbu îi apără…
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Când la Petroşani consilierii vorbesc despre sport, consilierul PNL Durbacă dă cu mânie proletară în „oamenii de cultură ai Văii Jiului”. În opinia acestui inginer, ar fi prea mulţi oameni de cultură, iar aceștia ar fi şi foarte favorizaţi faţă de sport şi sportivi. Cât a fost holoangărul lui Jurca la sindicat, Durbacă putea să asimileze de la acesta măcar latura culturală, că de inginerie era mai greu, dacă nu imposibil…
Din surse apropiate de PNL, am aflat că la următoarea ședință consilierul PNL Durbacă va povesti cum a pus în cap Mina Livezeni, cât timp a fost director, dar și cum a fost numit director și cui i-a făcut sluj pentru a fi menținut în funcție.
Oare Durbacă are un complex și vrea ca și oamenii de cultură să fie ca inginerii proști din CEH, care dau foc la mină…?!
Revenim cu o parte din discuţiile purtate pe marginea proiectului de hotărâre nr. 253/2017 de la ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local Petroşani, care vizau „aprobarea unui contract de asociere cu Asociaţia Clubul Sportiv Şirineasa”. Discuțiile au luat-o puţin pe „arătură” la momentul intervenţiei absolut halucinante a unui consilier local PNL. Totuşi, chiar şi aşa, şi cu trei amendamente pe care le-am amintit în articolul anterior, proiectul a trecut şi a devenit hotărâre de consiliu, urmând a se încheia contractul între clubul sportiv şi administraţia locală petroşeneană, cu valabilitate doar până în martie 2018.
La întrebările consilierilor de ce până în martie acest contract şi nu până se termină campionatul, undeva spre sfârşitul primăverii, începutul verii, secretarul Adrian Negoe a explicat: „Am considerat că această perioadă este suficientă pentru demararea şi încheierea cu succes a unei proceduri de concesiune. E vorba de licitaţie şi de toţi paşii ce trebuie făcuţi în acest sens. Există şi solicitare în acest sens”.
Intervenția lui Mihai Barbu
Următoarele chestiuni discutate pe marginea proiectului şi a modelului de contract au fost puse pe tapet de consilierul Mihai Barbu.
„În contractul de asociere la punctul IV – acordul părţilor – la punctul 2 se zice că în 24 de ore de la primirea facturilor la utilităţi, CSM Jiul Petroşani va emite factură către Asociaţia CS Şirineasa în valoare de 70% din factura de utilităţi, urmând ca aceasta să o achite în termen de 3 zile. Dar întreb şi eu, dacă nu achită în termen de trei zile ce se întâmplă? Că observ că nu este prevăzut niciunde că vor suporta penalităţi! Asta ar fi o problemă după părerea mea. A doua observaţie este privitoare la adresa pe care o face domnul preşedinte al Asociaţiei CS Şirineasa, Alin Nicolae Zgripcea, către primărie şi domnul primar, unde dumnealui spune că ne roagă să aprobăm prelungirea acordului de principiu în vederea desfăşurării activităţilor sportive în incinta Complexului Sportiv Municipal Jiul Petroşani, antrenamente, jocuri oficiale şi amicale, folosirea spaţiilor existente în incinta complexului. Mergând pe ultima pagină a acestui proiect, la anexa la contractul de asociere, sunt menţionate acolo patru puncte: cele 4 terenuri de zgură pentru secţia de tenis, terenul cu peretele de antrenament pentru tenis, terenul sintetic folosit de CSM pentru amatorii de mişcare şi vestiarele şi anexele aferente secţiilor de atletism, fotbal şi tenis. Acestea sunt ale clubului ori ale Şirinesei?”, a explicat şi întrebat consilierul.
„Sunt ale CSM-ului şi rămân la dispoziţia CSM-ului, nu se predau...”, a venit imediat răspunsul secretarului Negoe. „Am înţeles, numai că aşa cum am subliniat şi la şedinţa trecută vestiarele ştiu că sunt folosite de cei de la Şirineasa, toate 14, iar după cum văd aici ei nu plătesc nicio chirie pentru folosirea acestora! Nu plătesc, de,asemenea, nicio chirie pe teren. Ştiu că ei au încercat la Motru, unde li s-a spus că pentru fiecare meci trebuie să achite o sumă relativ modică. Sigur, complexul din Petroşani e mult mai bine utilat decât cel din Motru, dar observ că noi suntem iar în situaţia de a fi păgubaşi, în sensul că ei nu achită decât acele 70 de procente din factura de utilităţi. Iar dacă ne uităm la punctul 7 din acest model de contract, citim că încheierea contractului se face în următoarele condiţii: la expirare sau cu acordul scris al părţilor. Păi, ei niciodată n-o să vrea să denunţe un contract care le e foarte avantajos! De ce nu le punem o chirie modică? Pentru vestiare nu le luăm niciun ban, pentru teren niciun ban... N-ar fi bine să fim nişte buni gospodari şi să şi avem şi noi un folos material de pe urma acestei cedări a bazei sportive? Să facem un amendament. Ştiu eu, pentru meciurile oficiale să fie o sumă, pentru cazare o sumă – că nu-i pot spune hotel, ci hostel, dar să ştiţi că am fost acolo şi condiţiile sunt cât de cât acceptabile, iar ei sunt instalaţi acolo. Din anexă rezultă că vestiarele sunt ale noastre, dar ei în adresă spun că ne-au cerut folosirea spaţiilor existente, fără nicio contribuţie financiară din partea lor, fapt ce mie nu mi se pare firesc”, a încheiat consilierul Barbu.
Primarul a fost de acord în parte cu cererea consilierului, cu condiţia ca, într-adevăr, să fie vorba de o sumă modică, din moment ce se vorbeşte de un „parteneriat” şi de o echipă de fotbal de Liga a III-a la Petroşani, care a însufleţit această bază şi a readus acest sport la Petroşani fără costuri din partea administraţiei locale de la buget. „Se poate pune o sumă modică. Aşa cum zice domnul Barbu. Ei au cerut oricum concesiunea, plus că, să nu uităm, au şi întreţinerea bazei”, a răspuns printre altele primarul.
„Da, de aceea spun, n-ar fi bine să ţinem din vestiarele acelea, măcar o parte, deoarece bănuiesc că vin şi echipe de la alte secţii sportive să se antreneze...”. „Nu sunt la stadion”, a răspuns primarul. „Da, dar dacă vrei să cazezi vreo echipă la stadion, trebuie să te rogi apoi de cel de la Şirineasa... Să bagi trei în cameră...”, nu s-a lăsat consilierul Barbu. „Acolo cu cazarea e o altă discuţie, ei au făcut posibil, mă rog au curăţat acele camere, ca să fie din nou utilizabile. Deci, nu s-a făcut acest lucru pe banii noştri şi e bine ce s-a făcut. Dar în ceea ce priveşte vestiarele şi tot ce se întâmplă acolo, noi avem echipa Jiul, avem şi lot de seniori şi de juniori. Practic, întreţinerea bazei pe care o face Şirineasa o face şi pentru echipele noastre. Dar, încă o dată, o chirie modică cred că se poate pune în discuţie”, a răspuns edilul.
Intervenția Laviniei Grigoriu
Consilierul Lavinia Grigoriu a pus apoi o întrebare legată de cine răspunde pentru eventualele pagube ce ar putea interveni (incendiu, inundaţii, distrugeri de scaune etc.). „Nu e nici treaba asta menţionată în contract”.
Secretarul şi consilierul Claudiu Cornea au menţionat imediat, pe rând, că acest lucru e prevăzut inevitabil de Codul Civil, „dar se poate trece şi în contract, nicio problemă”.
Târgul de vechituri
După intervenţia consilierului Valeriu Butulescu, discuţia a început să nu mai fie pe făgaşul normal. Întrebarea pusă de consilier l-a iritat pe primar. „Eu am o singură întrebare. Nu ştiu dacă nu s-ar putea strecura în contract... Târgul de second-hand cândva a funcţionat tot în cadrul acestui complex, şi am înţeles că acum comercianţii sunt scoşi în afară. Până la urmă, e o treabă importantă şi pentru cei care vând acolo, dar şi pentru cei care vin să cumpere. Deci, nu se poate sub niciun fel ca să se menţină acest târg acolo?”.
„Domnule consilier, târgul funcţionează şi o să intre în comisia de avizare o chestiune, vrem ca duminica, de la 7:30 până la 14:00 să întrerupem circulaţia pe strada Lunca. Asta înseamnă că târgul va funcţiona în condiţii bune, dar afară din complex, cum ştiţi. Nu pot să intre şi cu târgul în baza sportivă acum când este activitate sportivă! Vrem fotbal sau nu vrem fotbal, asta-i întrebarea?! Acum când a venit cineva să bage bani să facă fotbal, noi să-i spunem: da’ bagă şi târgul, da’ bagă-i şi pe ăia cu porci şi vaci, mai bagă toate alea acolo! Deci, ori facem fotbal şi sport, ori nu mai facem!”, a răbufnit pe un ton destul de ridicat primarul. „Ideea era ca acest târg să nu stea pe marginea drumului, încurcând circulaţia...”, a încercat să-şi motiveze întrebarea consilierul Butulescu, după care în sală s-a făcut linişte preţ de câteva secunde.
Primarul a fost susţinut de acelaşi consilier Lavinia Grigoriu, care, ulterior, ca şi consilierul Margareta Burduf, a susţinut: „Ideea e dacă promovăm acest sport în Petroşani ori nu-l promovăm. E simplu. E vorba doar de câteva luni cu acest contract, după care urmează concesionarea. Ce rost are să mai punem încă o taxă... din martie se poate pune mai mult.
Şase luni de zile ce câştig am avea cu o sumă mică? Niciuna! Dar promovând, sprijinind investitorul, putem avea pe termen lung o echipă de fotbal într-o ligă rezonabilă!”.
Taxă modică
După amendamentul propus de Claudiu Cornea, pe care l-am scris în materialul din ediţia de ieri şi nu mai revenim, primarul a revenit cu propunerea de taxă modică pentru folosirea terenului, hotelului şi a vestiarelor: „Dar să ştiţi, dacă n-ar fi venit o echipă ca şi Şirineasa, care să facă întreţinerea şi să plătească 70% din utilităţi, noi n-am fi putut să avem fotbal la nivel de liga a treia la Petroşani. Să fie foarte clar. De aceea fiind un parteneriat, de unde fotbalul din oraş şi iubitorii de fotbal au de câştigat, taxa asta trebuie să fie modică”. Nu a propus apoi o taxă pentru fiecare meci, ci una lunară, fiind stabilită în cele din urmă la suma de 500 lei, prin amendamentul propus ulterior de acelaşi Valeriu Butulescu la solicitarea Executivului, care ceruse „să vină acum un consilier cu un amendament, să-l votăm şi apoi să-l trecem în contract”.
Ieșirea lui Durbacă
A urmat finalul apoteotic al consilierului PNL Bebi Eusebiu Durbacă. Tam-nesam, parcă din neant, a început să spună unele şi altele ce nu aveau legătură cu subiectul sau nici măcar cu sportul! Parcă consilierul intrase în tranşă, ce mai, noaptea minţii!
„Acum discutăm ce tot discutăm... Dar când discutăm despre oamenii de cultură care sunt enorm de mulţi în Valea Jiului, totul este bine şi frumos şi venim şi tot votăm...”. Acest lucru l-a enervat pe consilierul Mihai Barbu, scriitor şi profesor, membru al Uniunii Scriitorilor, cum de altfel în aceeaşi situaţie se află şi colegul de consiliu local și de partid, scriitorul Valeriu Butulescu. „Domnule consilier, oamenii de cultură din Valea Jiului sunt la ligi superioare. Ăştia sunt la ligi inferioare, la liga a treia! Aşa că e o diferenţă.
Gândiţi-vă la colegul meu, domnul Butulescu, un scriitor tradus în 100 de ţări! Îl puneţi în balanţă cu Şirineasa din divizia a treia? Păi, puneţi cântarul drept! Dar ce meserie aveţi?”, a zbierat de-a dreptul (și motivat) consilierul Barbu. „Da, eu vă spun cel puţin de când sunt consilier, că avem foarte mulţi oameni de cultură în Valea Jiului. Unde ne uităm numai oameni de cultură avem...”, a repetat consilierul PNL Durbacă. După care a intrat într-o polemică, indescifrabilă pe înregistrare din cauza zgomotului din sală şi a indignării anumitor consilieri la cele spuse de colegul lor, cu consilierul Barbu. Care se roşise la faţă nevenindu-i să creadă ce aude... „Că parcă ar fi o problemă că într-o zonă sunt mai mulţi oameni de cultură. Asta ridică un oraş, o zonă, o ţară… Cum se poate gândi aşa?...”, a mai apucat să spună şi să întrebe retoric omul de cultură Mihai Barbu. Care acum a pus lucrurile la punct. După această ieşire a consilierului Durbacă, imediat toată lumea din sală nu a mai băgat în seamă ce tot spune şi peste acesta consilierul Butulescu, care nu a răspuns în niciun fel la aceste provocări, a propus amendamentul de care vorbeam. Apoi s-a trecut la votarea amendamentelor propuse şi a proiectului în sine, acesta devenind hotărâre de consiliu local.
Vă rugăm cereţi-vă scuze public, domnule consilier Durbacă!
Încheiem prin a-i spune domnului consilier Durbacă Bebi că „oamenii de cultură” din Valea Jiului nu sunt mulţi, nici puţini, iar o mare parte din cei care sunt fac cinste Văii Jiului şi Hunedoarei. Să nu uităm seria de scriitori membri ai Uniunii Scriitorilor din România, seria de artişti plastici membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, oameni primiţi acolo tocmai pentru rezultatele foarte bune ale creaţiilor lor. Ce-i rău în asta, domnule Durbacă, că avem „mulţi oameni de cultură”? E cumva o impietate? E cumva un lucru rău? E cumva un exemplu prost pentru cei tineri? Atunci, ce să zică, de exemplu, clujenii – ca să dăm un exemplu de oameni ce trăiesc în „capitala culturii româneşti”? Că acolo sunt mai mulţi decât la noi... Să-i dea afară din oraş, să le taie „culturalilor” administraţia locală toate fondurile, să-i urmărească cu ghioaga prin oraş ca pe vremea inchiziţiei? La cât au sprijinit liberalii cultura naţională şi la câte edificii şi asociaţii culturale au construit, cred că dacă v-ar fi auzit vorbele I.C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu sau, mai recent decedat din păcate, Mircea Ionescu Quintus, om de cultură la rându-i înainte de a fi un politician distins, s-ar întoarce în mormânt! Urât şi ruşinică, domnule consilier, şi ne rezumăm deocamdată la atât, rugându-vă totodată să vă cereţi scuze, public, oamenilor de cultură invocaţi şi mai ales consumatorilor de cultură locală din Valea Jiului pentru aceste formulări neinspirate din aşa-zisa alocuţiune a dumneavoastră de la ultima şedinţă.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
