16.10.2017,  20:02:04 | 0 comentarii | 2205 vizualizari
Dr. Alin Vasilescu, managerul SUP, / Totul despre proiectul integrat


de Corneliu BRAN

După ultimele discuţii din consiliul local legate de spital şi de cum decurg lucrările la noul corp al spitalului, dar şi de aparatura medicală nouă achiziţionată de acesta prin proiectul integrat al Ministerului Sănătăţii de reparaţii capitale şi dotare cu aparatură medicală a Spitalului de Urgenţă Petroşani, am luat legătura cu managerul instituţiei, dr. Alin Vasilescu.

Deocamdată în câţiva ani doar 25 de milioane lei din 130 de milioane pe proiectul integrat...
Pentru început, discuţia noastră a fost fixată pe suma totală de fonduri virate de minister şi consiliul local şi primărie.
„Până la ora actuală fondurile primite de către Spitalul de Urgenţă Petroşani pentru proiectul de reparaţie capitală din cadrul instituţiei noastre reprezintă 25 de milioane din cele 130 cât reprezintă întreaga lucrare, deci undeva cam la a cincea parte din suma totală. Proiectul iniţial, prevăzut să dureze patru ani, până în 2017, a fost prelungit printr-un act adiţional pe termen nelimitat, asta deoarece nu se ştie pe cât timp se va întinde finanţarea ce vine de la Ministerul Sănătăţii. Pentru fondurile care s-au primit de la Ministerul Sănătăţii, Primăria municipiului Petroşani şi-a onorat partea de contribuţie, respectiv 5% pe partea de reparaţii capitale efectivă şi 10% pentru partea de aparatură medicală. În cursul acestui an au mai venit undeva la 4-5 milioane lei din cele 25 de milioane, care vă spuneam că au intrat până acum. Acești bani s-au utilizat pentru a finaliza ridicarea scheletului clădirii anexe de cinci etaje - viitorul corp modern al spitalului nostru. Corpul acesta va arăta cum îl vede toată lumea la ora actuală, cu specificaţia logică că acest schelet va fi, să-i zic aşa mai plastic, îmbrăcat, închis, iar la etajele unu şi doi va fi construită o pasarelă de legătură între cele două clădiri. Apoi, conform standardelor în vigoare, va urma amenajarea interiorului şi, la final, dotarea cu mobilier şi aparatură. Dar până atunci, cum spuneam, mai este cale lungă. În momentul de faţă lucrările sunt oprite temporar la noua clădire, totul rămânând deocamdată la faza de conservare până la venirea unei noi sume de bani de la minister. Probabil acest lucru se va întâmpla la primăvară, vom vedea”, a declarat managerul Alin Vasilescu.
Cu toate acestea managerul SUP este mulţumit că anual „intră bani care ne ajută să continuăm proiectul de reparaţii capitale şi dotare cu aparatură medicală şi ce ne-am propus”. „Speranţa noastră este ca lucrurile să meargă măcar tot aşa ca şi până acum, deşi în materie de finanţare anuală cred că ar fi loc de şi mai bine. Nu vrem nici măcar să ne gândim să ajungem cumva la faza în care ministerul să nu mai aloce bani pentru a putea continua acest proiect de reparaţii capitale a spitalului, de care era multă nevoie ţinând cont de vechimea clădirii corpului vechi şi de multe alte aspecte ce ţin de calitatea serviciilor medicale pe care trebuie să le asigurăm pentru populaţie. Încercăm să utilizăm la maxim fondurile care vin pentru repararea şi dotarea a ceea ce există. În momentul în care vom încheia cât de cât ce putem face la actuala clădire, vom începe cu lucrările efective de finalizare a clădirilor ridicate”, a mai subliniat medicul Alin Vasilescu.

„Ce-i în mână nu-i minciună”...
Conform principiului „ce-i în mână nu-i minciună” şi la ce se întâmplă prin ministere şi prin România, cu cotiri de strategie şi schimbări de tot felul, inclusiv de proiecte şi înţelegeri, conducerea spitalului a fost nevoită oarecum să schimbe pe parcurs strategia.
Ne-a dat dreptate: „Da, aşa este, asta a fost încercarea pe care a trebuit s-o trecem cu bine şi zic eu că până acum ne-a reuşit. Trebuia să schimbăm planul din mers, n-aveam ce face. La ora actuală ceea ce s-a putut face la clădirea existentă a spitalului zic că nu-i puţin lucru şi rezultatele se văd concret. A fost efectuată anveloparea, care s-a finalizat deja de doi ani. A mai fost înlocuirea tâmplăriei de lemn cu termopan, pentru a îmbunătăţi coeficientul termic al clădirii şi, implicit, scăderea facturilor pe timp de iarnă la încălzire. Nu în ultimul rând s-a reuşit dotarea secţiilor spitalului cu o parte din aparatura necesară, respectiv dotarea blocului operator cu aparate de anestezie, cu ventilatoare, cu electrocautere, aspiratoare şi mese de operaţie, deci lucrurile pe care am putut să le utilizăm în spaţiile existente. Blocul operator va fi însă OK în momentul când va fi în corpul nou. Abia la momentul acela vor putea fi montate şi lămpile noi din sălile de operaţie şi tot atunci vom putea avea funcţională unitatea de flux laminal, deci pentru circulaţia aerului în sălile de operaţie. Abia atunci vom putea spune că vom avea un bloc operator performant şi la standardele cerute”.

100 de paturi noi, CT şi un nou RMN, aparate Roentgen digitale, un mamograf
Întrebându-l pe manager unde ar mai trebui intervenit în corpul vechi al spitalului, în afară de bucătărie şi spălătorie, sau de intervenţiile din blocul operator de care ne-a vorbit, medicul Alin Vasilescu ne-a spus: „Ne-am mai propus să mai dotăm spitalul cât de repede cu un nou CT şi un nou RMN, plus o serie de îmbunătăţiri a saloanelor existente. În prima fază vorbesc de 100 de paturi noi, cu saltele, cu noptiere şi cu tot ce trebuie, acest lucru reprezentând practic doar a şasea parte din necesarul pe întregul spital. Ca atare, restul paturilor rămân în vederile noastre pentru a le înlocui cu paturi noi achiziţionate din fonduri proprii, respectiv din ajutoare - dacă vom mai primi desigur mobilier. În afară de acestea, o altă direcţie de care putem discuta, în ceea ce priveşte SUP, este partea de aparatură de radiodiagnostic. Intenţia pe care o avem este de a achiziţiona aparate Roentgen digitale, respectiv un nou aparat pentru mamografie. În afară de aceste direcţii mai pot intra în discuţie pe termen scurt şi mediu dotarea secţiilor spitalului cu aparatură solicitată de şefii de secţii, aici intrând cam tot ce poate fi în discuţie pe această linie.
Dr. Alin Vasilescu a încheiat discuţia despre acest proiect subliniind că banii care au mai rămas, din cei intraţi anul acesta, vor fi folosiţi pentru modernizarea şi refacerea bucătăriei şi spălătoriei spitalului, două „chestiuni vitale în viaţa unui spital serios”.
„Din punct de vedere a utilizării banilor care mai există şi care au venit pe parcursul acestui an de la minister, aceştia se vor utiliza pentru reparaţia capitală a bucătăriei şi spălătoriei spitalului nostru din corpul vechi. Acestea vor fi dotate cu aparatură performantă, adusă la standardele zilelor noaste. Ţinând cont că tot ce există acolo este de prin anii `80, cred că era mare nevoie de această schimbare. Până la finalul anului vrem să avem o bucătărie dotată cu tot ce trebuie şi o spălătorie asemenea”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter