12.11.2017,  19:07:36 | 0 comentarii | 1360 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Petroșani, / Tabăra internaţională de creaţie artistică „Ianza-Art Inter-Cultural” 2017
de Corneliu BRAN

Organizată de Fundaţia „Ianza”, pe un proiect finanţat de Consiliul local şi Primăria municipiului Petroşani, tabăra a reunit anul acesta 22 de artişti plastici.

Iată numele artiștilor: Eugen Bencău, Petru Birău, Titus Blaj, Gelu Bogdan, Simonel Bucur, Adrian Cerchez, Cipriana Cinţa, Radu Chinţa, Ana Jilinshi, Lucian Juncu – MD, Natalia Kovacs, Floare Muntean, Andreea Ouatu, Francisc Nemeth, Carol Gigi Nicolau, Daniela Pasca, Angelica Pârvu, Alexandru Rădulescu, Olga Rădulescu, Ami Vasilescu, Fidias Vasquez (Ecuador) şi, bineînţeles, amfitrionul petroşenean Cristian Sergiu Ianza.
Sâmbătă, 11 noiembrie, la orele 11:11 minute, la „Castelul Ianza” de pe strada Timişoarei, în prezenţa artiştilor plastici ce au făcut parte din tabăra de creaţie timp de aproape o săptămână, precum şi a altor zeci de invitaţi, Cristian Sergiu Ianza a dat startul vernisajului. Alături de gazdă în faţa publicului au stat o serie de colaboratori şi prieteni ai fundaţiei, dintre care îi amintim pe rectorul Universităţii din Petroşani, profesorul Radu Sorin, dar şi pe profesorii petrileni şi totodată artişti plastici cu talent, Radu Chinţa şi Petrică Birău, ori artistul fotograf Francisc Nemeth din Vulcan, precum şi câteva distinse doamne, de asemenea creatoare de cultură sau iubitoare de artă şi de frumos. Ulterior, acestui grup s-a alăturat şi primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, venit pentru prima dată în acest an alături de artiştii plastici de la Fundaţia Ianza-Art, „în semn de respect pentru munca lor, pentru cultura petroşeneană şi pentru organizatori”, după cum a specificat edilul în intervenţia sa.
Prin sală i-am putut revedea pe lângă artiştii plastici menţionaţi la început şi pe alţi cunoscuţi ai ziarului nostru sau ai oamenilor din Vale, dintre care îi amintim pe Adriana Bociat tot de la universitate dar şi o mare iubitoare de artă şi de manifestări cultural-artistice, pe colega noastră şi totodată şi unul dintre cei mai buni epigramişti pe care judeţul şi Valea îi are, Petronela-Vali Slavu. Şi mulţi alţii, să sperăm că nu se vor simţi „trădaţi” sau „omişi” cei ce nu apar aici cu numele... Demn de remarcat este că şi de această dată din sală n-au lipsit tinerii. Elevi de şcoală şi de liceu au venit la manifestare alături de profesorii sau coordonatorii lor. 
Redăm mai jos câteva foarte scurte aprecieri făcute de trei dintre vorbitori.
„De această dată administraţia publică locală, Primăria şi Consiliul Local Petroșani a finanţat în cea mai mare parte această tabără de arte vizuale din Petroşani, ajunsă la ediţia a V-a, în organizarea Fundaţiei Ianza-Art Inter-Cultural. Mulţumesc, de asemenea, şi universităţii pentru sprijinul acordat şi pentru faptul că de fiecare dată ne-au sprijinit cu ce au putut pentru ca totul să decurgă normal într-o tabără de arte vizuale, precum şi tuturor artiştilor participanţi. Şi, fireşte, dumneavoastră, tuturor celor ce azi vă aflaţi aici, multe feţe noi, dar şi mulţi prieteni vechi ai acţiunilor noastre şi, parcă, din ce în ce mai mulţi prezenţi în ultimul an cel puţin. Ceea ce denotă că creştem, că devenim tot mai mulţi şi că inevitabil, scopul propus de această fundaţie pe care am plăcerea să o conduc dă roade şi la Petroşani şi Valea Jiului”, a menţionat Cristian Sergiu Ianza printre altele şi după ce a făcut o prezentare mai amplă taberei de creaţie şi celor 22 de participanţia.
„Sigur că ceea ce face prietenul meu, Ianza, sper că pot să spun aşa, în această zonă a artei este foarte important şi cu atât mai mult de felicitat este că face de cele mai multe ori cu forţe proprii ceea ce face. Noi, acum, l-am ajutat aşa, colateral, dar el investeşte foarte mult din punct de vedere al energiei şi timpului personal, dar şi financiar, ceea ce este foarte important. Fără cultură şi fără educaţie, lumea ar fi mai rea, sau n-ar mai fi, şi atunci, chiar dacă numeric oamenii care participă la astfel de acţiuni culturale nu sunt întotdeauna foarte mulţi, cred că întodeauna schimbările majore sau transformările au pornit întotdeauna de la un om sau o idee, îmbrăţişată după aceea de marea majoritate chiar dacă după ani şi ani. Faptul că Ianza Cristian există în Petroşani şi se încăpăţânează să continue aceste lucruri pe mine şi pe noi toţi nu poate decât să ne bucure, fapt pentru care îţi mulţumesc. Mulţumesc că faci aceste evenimente şi ţii flacăra aprinsă! Felicitări”, a menţionat printre altele, în discursul său, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter