16.11.2017,  21:21:59 | 0 comentarii | 1064 vizualizari
Impresii, după Halloween / Mi-am pus lilieci în păr
de Petronela VALI SLAVU

Vârcolaci, drăcuşori, schelete, vampiri, vrăjitori, stafii... toate aceste personaje fac parte din tabloul uneia dintre cele mai îndrăcite (pardon, îndrăgite) sărbători „autohtone”: Halloweenul! Ca pentru orice sărbătoare, pregătirile se fac din timp şi cu grijă. Orice român care ţine la păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor, trebuie să-şi procure costume şi accesorii specifice.
Nu ştiu cum a fost sărbătorit Halloweenul în alte instituţii. Pot doar să-mi imaginez că, spre exemplu, medicii au înlocuit stetoscopul cu coasa, spre bucuria bolnavilor care fredonau, de multă vreme, romanţa „Aş muri, moartea nu vine!”. Ştiu, însă, cum s-a petrecut în şcoli. Cu mult entuziasm, desigur. Dovadă, invazia de fotografii postate pe internet, în care elevii sunt deghizaţi corespunzător.
În dimineața cu pricina, cum intru în şcoală, dau de dracu’! Un drac respectuos, totuşi, care-mi adresează „Bună dimineaţa!”, mişcând din coadă. Îi răspund repede la salut cu „Piei, Satană!”, dar mă conving imediat că nu-i dracul atât de negru. Era roșu!
Pe coridor, m-am ciocnit de o fetiţă îmbrăcată în negru, înnegrită în jurul ochilor, având pe cap două antenuţe la capătul cărora se legănau nişte lilieci. Văzând-o, m-am trezit fredonând, în gând, un celebru cântec popular: 
„Mi-am pus busuioc în păr, măi,/ Să fiu ochioasă, năbădăioasă...”. Păi, fata părea desprinsă din acel cântec. Năbădăioasă era, ochioasă – nu mai spun. Ce dacă avea în păr, în loc de busuioc, liliac?
Pe măsură ce m-am întâlnit cu alte personaje, am înţeles că toate se regăsesc în folclor. Când am dat de primul vampir mânjit cu roşu la gură, m-am speriat, dar mi-am revenit repede, îmbărbătată fiind de un alt cântec: „Pentr-un piculeţ de sânge,/ Nu ne vom înspăimânta…”. Evident, Halloweenul fără sânge este ca nunta fără lăutari. Copiii mai ingenioşi şi-au pictat stropi roşii pe obraji, inspiraţi, probabil, de balada „Mioriţa”: „Oile s-or strânge,/ Pe mine m-or plânge/ Cu lacrimi de sânge”.
Dar să revenim la oile noastre. Adică la fantomele noastre, acoperite cu cearşafuri albe, care bântuiau pe holuri, pe scări, la toaletă. Cine a ascultat balada „Voica”, nu se mai miră de prezenţa lor. Păi, nu zice balada că „Mormântul crăpa,/ Calu-ncăleca,/ La Voica pleca…”. El, mortul, carevasăzică. E drept că strigoii-şcolari n-au încălecat, precum moroiul din baladă, dar, de sărit calul, l-au cam sărit. Deh, de Halloween e permis orice.
Mireasa moartă este un alt personaj nelipsit din decorul acestei sărbători. Inimile tăiate sau înjunghiate, pe care le aveau desenate cât mai vizibil, demonstrează că micuţele mirese au murit din motive sentimentale. Vorba unui alt cântec popular: „Bade, pălărie nouă,/ Tu mi-ai rupt inima-n două.”.
„Of, inimioară!...” N-am probleme cardiace, dar ceva palpitaţii mi-a produs această sărbătoare. Degeaba le-am întrebat pe vrăjitoarele cu pelerine, coifuri înalte şi mături zburătoare: „Spune-mi, spune-mi, vrăjitoare,/ De ce inima mă doare!”, că n-au avut timp să-mi răspundă. Erau ocupate să pronunţe formula magică „supercalifragilisti…”, doar-doar or reuşi să scape lumea de teme şi de profesori. Nu contează că nu le-a ieşit vraja. Important este că nu lasă să dispară o veche tradiţie, cântată în refrenele populare: „Zică lumea orişice/ Eu tot cred în farmece!”.
Aşadar, să mai spună cineva că Halloweenul nu este o sărbătoare autohtonă! Autohtonă, fără ghilimele. După ce şterg ghilimelele de la început, dau fuga să caut de pe-acum nişte lilieci de prins în păr, să-i am pentru anul viitor.
(Caricatură: Leonte Năstase)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter