Simpozion / 80 de ani de la finalizarea Coloanei Infinite la Atelierele Centrale Petroşani
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani a fost sâmbătă dimineaţa din nou martorul unui eveniment care a punctat împlinirea a 80 de ani de când la Atelierele Centrale Petroşani s-a realizat Coloana Infinită. Asociaţia Ecologică Petro Aqua Petroşani și Rotary Club Petroşani au mai mulți invitaţi notabili din toată ţara, în frunte cu fiica celebrului inginer Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a coordonat lucrările la Coloana Infinită, finalizate în anul de graţie pentru România şi cultura universală, 1937, doamna Sorana Georgescu-Gorjan.
Iubitorii de cultură n-au lipsit nici de această dată
Sala de evenimente, pusă la dispoziţie de primărie şi pregătită din timp de organizatori, inclusiv prin organizarea a două expoziţii, una de filatelie intitulată „Brâncuşi în filatelia română” şi alta de fotografii rare intitulată „Filmul montării Coloanei la Tg-Jiu”, n-a fost la fel de plină ca la alte evenimente. De la întâlnirea „brâncuşiană” n-au lipsit sâmbătă nici reprezentanţi ai autorităţilor locale, inclusiv primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, alături de consilierii locali Ioan Rus şi Valeriu Butulescu, acesta din urmă fiind şi moderatorul evenimentului.
Invitaţii
Dar să-l lăsăm pe cel care s-a ocupat îndeaproape de organizarea evenimentului, Ovidiu Rizopol de la „Petro Aqua”, să prezinte invitaţii la simpozion: „Vreau să spun că sunt deosebit de bucuros şi onorat că reuşim să facem această întâlnire. A durat mult de când mi-a venit ideea, de peste 10 ani de zile. Eu sunt foarte fericit că domniile lor, care au acceptat invitaţia venind la Petroşani cu un oarecare efort, vor puncta acest moment extrem de important din istoria culturală şi chiar industrială a Văii Jiului. Am să prezint succint pe invitaţii care participă la această întâlnire. Am să încep cu doamna Sorana Georgescu-Gorjan, Cetăţean de Onoare al municipiului nostru, membru în Consiliul Ştiinţific al Centrului Cultural Constantin Brâncuşi, cu peste 250 de articole scrise – dacă sunt la zi cu acest număr, cu cinci cărţi editate, şi, mai ales, o păstrătoare a foarte preţioasei arhive Gorjan, membră a unor colective de redacţie, revistele Pasărea Măiastră şi Brâncuşi. Domnul inginer Sever Georgescu este director ştiinţific la INCERC, profesor universitar şi specialist în inginerie seismică. De la Tg-Jiu a venit la noi şi domnul Ion Mocioi, doctor în filozofie şi cercetător în scrieri vechi. Tot din Tg-Jiu a sosit şi doamna Adina Andriţoiu de la Centrul Cultural Constantin Brâncuşi, ex-director la acest centru. Şi tot din capitala Gorjului a ajuns şi domnul Sorin Buliga, doctor în filozofia artei brâncuşiene, şi dumnealui tot ex-director al Centrului Cultural Constantin Brâncuşi. De la Cluj, cu mari eforturi, beneficiind de facilităţile oferite de Căile Ferate Române şi după o călătorie îndelungată cu trenul a ajuns la Petroşani şi domnul Constantin Zărnescu. Dumnealui este un binecunoscut prozator, dramaturg şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. În sală se mai află şi domnul Constantin Bojincă. Dumnealui este ex-rector al Universităţii Constantin Brâncuşi din Tg-Jiu şi preşedintele Fundaţiei Casa Brâncuşi-Hobiţa. Din capitala Olteniei, Craiova, vine la întâlnirea cu noi scriitorul Toma Velici, un scriitor deosebit pe care o să-l cunoaştem cu toţii azi mai bine. Din categoria poeţilor o avem printre noi pe doamna Claudia Voiculescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, pe domnul Dan Nistor, petroşenean, de asemenea membru al Uniunii Scriitorilor din România. De la Rm. Vâlcea vine la Petroşani domnul profesor Ştefan Stoiculescu, publicist, autor a nenumărate articole despre Brâncuşi şi operele sale magnifice. Văd că de la Craiova n-a ajuns încă domnul Ion Lascu, dar o văd în sală pe artistul plastic Elena Persenaru din Tg-Jiu”, i-a prezentat Ovidiu Rizopol pe invitaţi.
Mulţumiri
Fiind iniţiatorul manifestării, Ovidiu Rizopol nu i-a uitat nici pe cei care l-au sprijinit în demersurile sale, acesta explicând şi ce face de peste un deceniu Asociaţia „Petro Aqua” şi dumnealui în legătură cu subiectul Brâncuşi, Atelierele Centrale Petroşani şi Coloana Infinită:
„Eu le mulţumesc încă o dată în mod public domniilor lor, că au onorat cu prezenţa această manifestare. Aş vrea să profit de ocazie şi să vă mai spun şi cum am ajuns să organizăm această întrunire. Asociaţia Petro Aqua de peste zece ani are tematici şi acţiuni legate de Constantin Brâncuşi şi operele sale, dar şi de construirea acestei magnifice lucrări, Coloana Infinită la Atelierele Centrale. Punctul de plecare a fost... doamna Sorana Gorjan, aici de faţă! Mi-a căzut în mână acum un deceniu un număr din Revista Măiastra. Acolo am văzut un articol foarte frumos pe care l-a scris despre Atelierele Centrale Petroşani şi muncitorii care l-au ajutat pe tatăl dumneaei să realizeze Coloana Infinită. Şi atunci am început acţiunea noastră (...). Pe lângă caietele dedicate lui Brâncuşi, am reuşit cu sprijinul domnului primar să amenajăm la Muzeul Mineritului Petroşani un stand permanent Constantin Brâncuşi. M-am gândit când s-a demarat acţiunea Şcoala Altfel că pe la acest muzeu vor trece sute şi sute de elevi de la şcolile noastre ori din altă parte şi vor lua astfel la cunoştinţă de Brâncuşi, de Atelierele Centrale Petroşani şi de ce s-a petrecut aici.
Mulţumesc Centrului Cultural Constantin Brâncuşi, cu care am stabilit o legătură foarte frumoasă în timp, cei de-acolo invitându-ne de la începutul relaţiei de colaborare la multe simpozioane şi evenimente culturale legate de Constantin Brâncuşi de la Tg-Jiu, Craiova sau Mănăstirea Lainici. Încet, încet, lumea a început să ne recunoască că facem ceva pentru Constantin Brâncuşi şi arta românească, acţiunile noastre canalizându-se în general pe istorie. Noi, cei de la Petro Aqua, nu facem considerente estetice, filozofice pe tema operelor marelui sculptor-geniu, ideea noastră fiind în primul rând să aducem la cunoştinţă că aici, la Petroşani, s-a petrecut o minune! Şi din materialele care vor fi prezentate în cadrul acestui simpozion veţi vedea că aşa rezultă (...).
Trebuie să remarc în încheiere că numai la Petroşani se putea realiza în acele vremuri o asemenea operă de artă, aici fiind toate condiţiile şi acea conjunctură de oameni care şi-au dat tot interesul, persoane cu har şi dedicaţie ce au făcut posibilă realizarea Coloanei marelui geniu al sculpturii universale, este vorba de: Ştefan Georgescu-Gorjan, Arethia Tătărescu, Gheorghe Tătărescu, Ioan Bujoi şi sculptoriţa Miliţa Petraşcu. Aceşti cinci oameni au făcut posibilă naşterea Coloanei la Petroşani! Fiindcă din punctul meu de vedere consider această întâlnire de azi ca un Premiu Oscar pentru organizatori, acolo aducându-se de obicei şi mulţumiri, ţin şi eu să mulţumesc celor care au fost alături de noi să realizăm această manifestare. Aş menţiona Asociaţia Rotary Club Petroşani şi pe domnul preşedinte Constantin Dicu, pe domnul Emil Părău din Lupeni, aici de faţă, pe domnul Sorin Apostu, precum şi preşedintelui nostru de la Petro Aqua, care mă sprijină de 10 ani, domnul Imre Szuhanek, de asemenea prezent în sală printre noi, dar şi colegului nostru, Ionel Şerb. Un ajutor foarte important l-am avut de la familia Tunaru, care a asigurat buna noastră aşezare a invitaţilor aici la Petroşani. Nu în ultimul rând, mulţumesc celor de la Tipografia Focus pentru sprijin, dar şi fiului meu, prezent şi aici, care a fost cărăuşul. Mulţumesc presei locale pentru mediatizare şi primăriei şi domnului primar care ne-au sprijinit şi azi, dându-ne posibilitatea să ne întâlnim în această sală din primărie pentru prima oară în cei 80 de ani scurşi de la realizarea capodoperei uivresale”, a menţionat Ovidiu Rizopol.
Fireşte că au fost spuse apoi multe vorbe frumoase de către invitaţi şi moderatorul acţiunii, s-au prezentat inclusiv lucrări ştiinţifice şi s-a demonstrat în mod clar aportul inginerilor de la Atelierele Centrale Petroşani în realizarea „Coloanei fără Sfârşit” acum 80 de ani. Dar despre toate acestea altă dată, probabil într-un supliment al ziarului nostru realizat împreună cu cei de la Petro Aqua.
Seara s-a încheiat la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani. Cu piesa „Infinitul Brâncuşi” de Valeriu Butulescu.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
