21.11.2017,  18:46:39 | 0 comentarii | 1378 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Biblioteca Orăşenească Petrila / Concurs permanent de lectură 
de Corneliu BRAN

Un concurs cu totul deosebit se află în plină derulare la Biblioteca Orăşenească Petrila şi se va afla ani buni de-acum înainte. Scopul este atragerea tinerilor spre cărţi şi lectură. O iniţiativă luată la începutul acestei luni a celei care a fost declarată anii trecuţi „cea mai bună bibliotecară de oraş din judeţul Hunedoara”, Oana Bălănescu. Care nu e la prima tentativă de a face ceva util pentru tinerii din comunitatea locală.

Petele dalmaţienilor umplute cu... cărţi
„Ne-am gândit că ar fi interesant să organizăm un concurs permanent de lectură, pe grupe de vârstă, adresat tinerilor până în 18 ani. Cei care se înscriu la concurs vor primi o bibliografie de lecturi, pe care apoi le vor citi. Nu este o limită de timp, iar cel care termină primul din segmentul lui de vârstă va primi o legitimaţie de erou-cititor, după cum am denumit-o noi, legitimaţie cu care respectivul va avea întâietate la toate serviciile ulterioare ale bibliotecii. Vă dau un exemplu în acest sens, începând din 2018 vom face excursii de lectură, iar cei care vor avea această legitimaţie vor fi întotdeauna primii pe listă. Înscrierile pot avea loc oricând, nu costă nimic, iar cel înscris poate termina concursul chiar şi peste doi ani. Trebuie să menţionez că voi face verificări de fiecare dată când cineva va termina de citit o carte din bibliografie şi vine cu cartea şi ne-a spus că a citit-o. Le voi pune întrebări din carte şi astfel voi verifica dacă e adevărat sau nu, urmând ca respectivul candidat să-şi ia de citit o nouă carte din bibliografie. Şi tot aşa până la sfârşit la fiecare. Fiecare candidat primeşte un poster cu un căţel dalmaţian care şi-a pierdut culoarea petelor. Este ca un fel de fişă pe care o vom păstra la bibliotecă, cu un dalmaţian inserat pe ea, fiecare pată decolorată a acestuia are cartea ei (din bibliografia selectată), iar în momentul în care verific şi constat că acel candidat a citit cartea, îl pun să coloreze pata. Practic, numărul de cărţi care trebuie să le citească fiecare candidat ţine de numărul de pete de pe dalmaţianul din fişa lor”, a declarat pentru ZVJ bibliotecara Oana Bălănescu.

9 tineri participanți
Concursul începe să prindă uşor-uşor, deja există 9 tineri înscrişi la concurs. N-ar fi rău ca şi profesorii de limba şi literatura română din şcolile şi liceul oraşului să sprijine această acţiune. În fond, e ceva legat de materia respectivă şi de educaţia unor tineri care azi-mâine vor fi la rândul lor, cum se zice, baza societăţii. Dar nu trimiţând elevii la bibliotecă cu forţa, cum s-ar mai putea întâmpla, ci explicându-le mereu că o carte citită înseamnă nimic altceva decât lărgirea orizontului cunoştinţelor, iar acest lucru trebuie să vină din plăcere, nu din constrângere. Iar acest concurs poate fi un prim pas pentru ei în prietenia cu cartea, cu literatura. Spunându-le copiilor că exact cum ei mănâncă, se joacă, sau îşi fac de lucru jucându-se pe telefonul mobil sau pe calculator, aşa ar trebui să simtă şi plăcerea de a lectura o carte, cu personaje, trăiri, sentimente şi acţiune. Astfel încet-încet foarte mulţi copii ar putea să înţeleagă şi să găsească apoi în povestirile dintre copertele unei cărţi ceva minunat, ceva nou şi plăcut, acel „ceva” de care probabil acasă nu le-a spus nimeni că o să găsească... 
„Într-adevăr, nu este un concurs chiar pentru oricine, deoarece trebuie ca tinerii să fie convinşi că a lectura o carte nu înseamnă neapărat o plictiseală sau o obligaţie de şcoală, o pierdere de vreme sau ceva fără rost, ci înseamnă o plăcere şi o lărgire a ariei cunoştinţelor, care pe viitor le va aduce satisfacţii şi o cultură generală suficientă să se descurce oriunde în lume. Un dalmaţian din fişă are 35-36 de pete (depinde de grupa de vârstă), asta înseamnă 35-36 de cărţi de citit. Deci, la o medie obişnuită de două cărţi pe lună, ar fi cam un an şi jumătate să-şi câştige legitimaţia. Acum depinde şi de cărţi, de consistenţa lor, unele pot fi citite chiar în doar câteva zile, altele în câteva săptămâni. Vom vedea cine câştigă şi sunt tare bucuroasă că am putut pune la punct acest concurs, un proiect pe care îl aveam de mai multă vreme în minte, dar pe care abia acum l-am concretizat”, ne-a mai spus, fericită, Oana Bălănescu.
Deci spor la citit!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter