23.11.2017,  19:12:16 | 0 comentarii | 6443 vizualizari
Ing. Gheorghe Mununar (fost șef al Stației Centrale de Salvare Minieră Petroșani): „După ce am coborât 160 m în puţul plin de apă și de mortăciuni, am găsit cadavrul, l-am împachetat (deoarece era tot dezmembrat din cauza loviturilor în cădere suferite pe moazele puţului) și l-am scos la zi” (III)
de Marian BOBOC

Marian BOBOC: Ca fost șef al Stației Centrale de Salvare Minieră Petroșani, prezentați acest obiectiv (câți oameni mai lucrează aici; ce laboratoare/ ateliere sunt arondate stației; principalii dvs. colaboratori; numele salvatorilor care sunt angajați aici; care sunt misiunile Stației de salvare).
Gheorghe MUNUNAR: Stația Centrală de Salvare Minieră din cadrul PRESTSERV Petroșani este încadrată cu salvatori minieri profesioniști (singurii din țară). În principal, sunt constituiți ca formație de intervenție în cazul unor evenimente grave la exploatările minie­re din cadrul C.E.H. S.A. De asemenea, pe baza de contract, salvatorii pot interveni oriunde în țară la solicitarea autorităților sau operatorilor economici ce au în patrimoniu lucrări miniere subterane (puțuri, galerii de coastă, galerii de aducțiune - cazul Hidroelectrica, planuri înclinate) și care nu au organizată o stație proprie de salvare minieră sau dacă nu fac față cu salvatorii proprii.
De asemenea, în cadrul Stației au loc cursuri de instruire/ reinstruire periodică a salvatorilor minieri voluntari din cadrul C.E.H. S.A. pentru autorizarea/ reautorizarea acestora. Cursurile se desfășoară sub coordonarea specialiștilor din cadrul INSEMEX Petroșani.
Pe bază de contract asigură asistența pe linie de salvare minieră la următorii operatori economici:
REMIN Baia Mare, aici am avut două intervenţii majore. În anul 2011 am evacuat 5 persoane decedate prin intoxicație acută cu CO2, care au intrat fraudulos în sectorul Borzaș al Minei Săsăr din Baia Mare. În 2016 am evacuat o persoană decedată prin intoxicație acută cu CO într-o galerie de coasta a Minei Băiuț, MINVEST Deva.
De asemenea, s-au mai prestat diverse lucrări la HIDROCONSTRUCȚIA Buzău (control galerii de aducțiune), la APAPROD Deva (curățire bazine apă) și altele.  
În cadrul stației există un atelier, autorizat ISCIR, de verificări periodice/ reparații a buteliilor de oxigen comprimat cu capacitatea până la 12 litri.
Personalul stației: Șef Stație Salvare - ing. Dacian Floarea; Adj. Șef Stație - maistru Constantin Beaca; Șef Grupă Salvare - maistru Marius Ichim; Șef Echipă Salvare - Raffael Câmpean; Șef Echipă Salvare - Ovidiu Biriș; Salvatori: Cornel Gușat, Vasile Bradu, Cristian Olaru, Marian Marinaș, Adrian Fîță, Daniel Muntean, Petru Both, Mihai Urma; mecanici stație salvare: maistru Gyorgy Kis (responsabil reparații butelii oxigen-autorizat ISCIR), Bela Fulop, Horia Pricob; lăcătuș întreținere: Mihai Hristea.

Marian BOBOC: Dacă ați avea un băiat care lucrează în domeniu, l-ați încuraja să îmbrățișeze meseria de salvator?
Gheorghe MUNUNAR: Da, de ce nu?! Dar, oricum, ar depinde numai de el până la urmă. Dacă l-aș forma eu aș putea să apreciez dacă poate sau nu, și în funcție de asta, aș proceda în consecință.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter