03.12.2017,  12:26:56 | 0 comentarii | 1340 vizualizari
Concursul de istorie / „Reîntregirea Neamului”
de Corneliu BRAN

Una dintre manifestările culturale școlare cu tradiție în Valea Jiului, dedicată Marii Uniri din 1918, este concursul de Istorie „Reîntregirea Neamului”, organizat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni şi inițiat de domnul profesor Dan-Daniel Tănase.

Echipa organizatore a concursului a fost formată din elevii Elena Daniela Belgun (X D), Timeea Maria Braşovan (IX A), Alexandra Profira Cîrlescu (X D), Maria Făgaş (X C), Anda Diana Fîntînă (XI E), Alexandra Maria Florea (X D), Andrada Isabela Ghemuş (X D), Ştefan Cristian Neagoe (X C), Andreea Felicia Nechita (IX A), Valentina  Pascaru (IX C), Diana Mariana Rusu (X D), Carina Elena Samson (IX D), Ionela Stan (X D), Ionela Delia Turlă (IX C) şi Daria Elena Ungureanu, coordonați de domnul profesor Dan-Daniel Tănase.
Ca de fiecare dată, ediția din acest an s-a bucurat de un interes deosebit, reflectat în larga participare a concurenților (13 echipaje a câte 3 elevi de la licee şi şcoli generale din Valea Jiului) şi în prezența unui public numeros.
Concursul, desfăşurat pe 2 secțiuni (gimnaziu si liceu), a constat în 10 intrebari scrise, formulate pe baza unei bibliografii stabilite cu mult timp înainte. Spre meritul lor şi al profesorilor care i-au pregătit, elevii au dovedit o bună cunoaştere a materiei şi, prin acesta, o pasiune față de Istorie, „cea dintâi carte a unei nații”, cum inspirat o numea Nicolae Bălcescu.
În urma evaluarii răspunsurilor, în fruntea ierarhiei s-au situat: la secțiunea gimnaziu, echipajul Şcolii Generale Nr.3 Lupeni (Dalia Deda, Mara Tazma, Marusia Moldovan), coordonat de domnul profesor Gheorghe-Florin Ghețău; la secțiunea liceu, echipajul Liceului Tehnologic Lupeni (Marilena Ianc, Maria Moldovan, Luminița Voina), coordonat de domnul profesor Fănel Velcea.
În finalul concursului, am cules impresiile a doi dintre organizatori, eleva Diana Rusu: „Mă încântă gândul că gloria strămoşească nu a fost încețoşată în totalitate de anii amari prin care a trecut România. Atâta vreme cât vor exista nostalgia şi setea de cunoaştere, voi privi cu încredere spre un viitor înfloritor. Concursul organizat de domnul profesor îmi dă speranța că, prin iubire şi înclinația de a analiza trecutul, putem recupera ce am pierdut cândva”. 
Profesor Dan-Daniel Tănase: „Nu vom fi niciodată îndeajuns de recunoscători față de strămoşii care ne-au dat totul. Dar avem datoria de a păstra vie în inima şi în inima nostră memoria luptei şi a jertfei lor pentru ca neamul românesc să fie unit si liber. Este motivul pentru care am inițiat concursul Reîntregirea Neamului. Mă bucur să constat că participarea unui număr atât de mare de elevi demonstrează că flacăra pasiunii pentru Istorie nu s-a stins, că ea încălzeşte sufletele acestor copii.” 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter