04.12.2017,  18:55:27 | 0 comentarii | 1247 vizualizari
Scrisoare deschisă pentru ridicarea / Monumentului „Minerului hunedorean” 
de Ziarul Vaii Jiului

Către Consiliul Județean Hunedoara
Domnului Președinte Flaviu Mircea Bobora, 
Către Consiliul Local Aninoasa
Domnului Primar Nicolae Dunca

Vă transmit această scrisoare în ziua în care minerii o sărbătoresc pe ocrotitoarea lor, Sfânta Varvara. Minerii și mineritul au scris istoria județului Hunedoara de peste 2.000 de ani. De la primele exploatări aurifere de suprafață (exploatări chiar și pe cele două Jiuri), la exploatările miniere subterane din zona Țebea, Crișcior, Baia de Criș, Brad, Băița, Ruda, Stănija, datând din vremea dacilor și romanilor, la exploatările de minereuri de fier, cupru, sare sau marmură din perioa­da austro-ungară a Comitatului Hunedoara, până la exploatarea intensivă dintre cele două Războaie Mondiale și ulterior a epocii comuniste, mineritul a fost principala activitate din județul Hunedoara cu implicații imense în dezvoltarea multor localități. Primele colonii miniere au apărut pe vremea romanilor, ulterior toți cei care au exploatat resursele județului Hunedoara au apelat la colonizarea zonei cu mineri din diverse zone ale lumii sau ale României. Minerul a adus de-a lungul timpului o jertfă greu de cuantificat, greu de imaginat. Să precizăm că în  apropiere de Băița la Minele Trestia a fost găsită o galerie (mină) numită ulterior Baia de oase, plină cu schelete umane ținute cu lanțuri de fier în zona picioarelor. Nimeni nu poate preciza exact câți mineri au murit în exploatările miniere din județul Hunedoara. În acest context al jertfei, Valea Jiului este de departe un loc unde minerii au pierit poate cu miile. De altfel, nu există în România un loc atât de greu încercat, un loc unde suferința să ajungă o obișnuință. 
Nu peste mult timp, probabil un an sau maxim doi, mineritul va dispărea de pe harta județului Hunedoara. Odată cu mineritul va dispare și meseria de miner. Trăim vremea ultimilor mineri, ultima pagină a unei istorii de peste 2000 de ani. 
Vă adresăm pe această cale solicitarea ca la intrarea în Valea Jiului, unde cele două Jiuri se adună, să se construiască un monument dedicat jertfei minerului. Credem că generațiile ce vin, astfel, nu vor uita de acel bărbat numit miner pe umerii căruia s-au clădit o mulțime de comunități în județul Hunedoara. 
Dacă domniile voastre vor considera de cuviință să discute cererea noastră am dori ca la ședința consiliului județean și/sau local, să fie prezent și un trimis de-al nostru. 
Noroc Bun! 
4 decembrie 2017 
Sindicatul Noroc Bun
Ștefan Adrian Jurca 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter