05.12.2017,  18:56:43 | 0 comentarii | 1599 vizualizari
O fotografie document. Lupeni. 16 iunie 1935. ASR Marele Voievod Mihai împarte 72.300 lei la 107 familii
de Marian BOBOC

Republic, „In Memoriam Regele Mihai”, un articol publicat în „Prăvălia cu istorii” dedicat marelui dispărut, Regele Mihai I. După ce la 11 septembrie 1934 vizitase mina Ştefan, ASR Marele Voievod Mihai revine în Valea Jiului la 15 şi 16 iunie 1935. În contextul vizitelor regale în Valea Jiului, amintim şi vizita istorică efectuată la 4 mai la Lupeni de către MS Ferdinand I, Rege al României şi bunicul Marelui Voievod, la câteva zile după producerea celei mai mari catastrofe miniere din Valea Jiului, întâmplată la mina Aurelia la 27 aprilie 1922, când şi-au pierdut viaţa 82 de mineri. Cum povestea vizitelor regale în Valea Jiului am publicat-o şi în presă şi în volumele mele, nu mai zăbovesc asupra acesteia, amintind doar vizitele ASR Marele Voievod Mihai la Lupeni.
 
11 septembrie 1934
La orele 16, 11 septembrie 1934, Marele Voievod Mihai ajunge în extremitatea vestică a Văii Jiului, la Lupeni. Lupenenii şi oficialităţile locale - primarul Gheorghe Furnică, preotul V. Şandru, canonicul greco-catolic N. Zugrav ş.a. - îl primesc în faţa primăriei. Fata căpitanului Constantinescu, domnişoara Sanda, îi oferă un frumos buchet de flori. După momentul oficial, Marele Voievod Mihai şi suita sa se îndreaptă către Mina Ştefan, pe care o vizitează. Nu am date din care să reiasă că Marele Voievod Mihai a coborât în mină, cel mai probabil acesta vizitând doar instalaţiile de la suprafaţă. Spre seară, Marele Voievod Mihai revine la Petroşani, unde, în noaptea de 11-12 septembrie, şi doarme. A doua zi, a părăsit Petroşaniul, prin minunatul defileu al Jiului, îndreptându-se către judeţul Gorj. 
 
16 iunie 1935   
În fotografia alăturată este imortalizat un aspect al vizitei ASR Marele Voievod Mihai la Lupeni. Dintre oficialităţile civile şi militare îi recunoaştem pe ASR Marele Voievod Mihai (1) şi pe prefectul liberal dr. Romulus Miocu (2). Mai exact, fotograful a surprins, în faţa primăriei Lupeni, momentul împărţirii ajutoarelor către şomerii lupeneni chiar de către ASR Marele Voievod Mihai. Data fotografiei: 16 iunie 1935. În această zi, ASR Marele Voievod Mihai este primit cu pâine şi sare în faţa primăriei Lupeni. Autorităţile civile şi militare, lupenenii de rând, elevii şi profesorii de la şcolile din localitate îl ovaţionează îndelung pe Marele Voievod Mihai, în acordurile Imnului Regal. După consumarea momentului oficial, Marele Voievod Mihai împarte 72.300 lei la 107 familii sărace din Lupeni. La orele 13, Marele Voievod Mihai şi suita sa iau masa la Cazinoul Societăţii Lupeni, prânzul fiind oferit de Soc. Petroşani. Nu zăboveşte prea mult la masă, la orele 15 fiind prezent în extremitatea estică a Văii, la Lonea.
Ca o concluzie a acestei ultime vizite regale interbelice în Valea Jiului reţinem un fragment edificator dintr-o informare a prim-pretorului Plasei Petroşani, I. Tocaci: „Distribuirea sumelor s-a făcut în comunele aici arătate în cadrul unor serbări grandioase, izvorâte din căldura sufletului populaţiei din Valea Jiului. Ziua de 16 iunie a.c. pentru populaţia din Valea Jiului a fost o adevărată zi de sărbătoare înălţătoare, când a doua oară (de fapt a treia oară, dacă ţinem cont şi de vizita din anul 1934 - n.a.) a descins în regiune Marele Voievod Mihai”. 
Se spune că o fotografie „vorbeşte” uneori cât mai multe texte la un loc, prin publicarea acestei fotografii-document poate fi vizualizat un episod important al vizitei ASR Marele Voievod Mihai la Lupeni.  


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter