06.12.2017,  19:04:07 | 2 comentarii | 6582 vizualizari
Există viață și după „Gaudeamus”... De vorbă cu Petronela Vali Slavu: (I) / „Aș putea fi un fel de Șeherezadă…”


de Marian BOBOC

PENEL VRĂJIT
Marian BOBOC: Cu ce arme trebuie să fie dotat poetul care scrie pentru copii?
Petronela Vali SLAVU: Pentru copii nu se poate scrie decât cu un penel vrăjit, înmuiat în gingășie. Limbajul trebuie să fie accesibil, dar nu banal, imaginile descrise trebuie să fie interesante, mesajul să fie atractiv și educativ. 

MAREA SE ÎNCEARCĂ ȘI CU DEGETUL…
Marian BOBOC: Vă mai amintiți când ați scris prima poezie pentru copii?
Petronela Vali SLAVU: Desigur. În 12 aprilie 2009, am încercat marea cu degetul, postând pe site-ul literar agonia.ro poezia „Vis de primăvară”. „Se rispesc în vânt ninsori de păpădie/ În zori, doi greierași compun o melodie...”. Așa începe varianta îmbunătățită a poeziei. Nu mai știu cum fusese formulată, inițial. Acolo, pe agonia.ro, poeziile de început au fost modificate după sugestiile celor care au avut răbdare să-mi arate drumul bun.

EXIGENȚA COPIILOR
Marian BOBOC: Sintagma „literatură pentru copii” ascunde ceva tainic/ misterios?
Petronela Vali SLAVU: Literatura pentru copii nu este o treabă ușoară. Copiii sunt cei mai exigenți cititori și critici. O poezie adresată lor poate să-i încânte sau să-i plictisească. Depinde cum e scrisă. Din păcate, mulți dintre autorii de manuale școlare uită acest lucru și le oferă elevilor texte de o calitate îndoielnică. Am scris, cândva, despre acest neajuns și voi mai scrie. Exemple negative se întâlnesc la tot pasul. 

PRIMA POEZIE DIN COPILĂRIE
Marian BOBOC: Ce poezie mai țineți minte de când erați copilă?
Petronela Vali SLAVU: Mi-a fost prietenă fidelă, dintotdeauna. Aș putea fi un fel de Șeherezadă, recitând 1001 de poezii memorate în copilărie. Prima poezie lungă, recitată pe scenă, la serbarea de la grădiniță, a fost „Cântec de leagăn, cântec de pace”. N-am uitat-o nici acum.

LITERATURA CU CITITORI
Marian BOBOC: Se spune că nu se mai citește? Că trăim un timp al îndepărtării de slovele cărții? Este valabil și pentru copii? Are acest gen de literatură cititori mai mulți decât aceea pentru „oamenii mari”?
Petronela Vali SLAVU: Literatura pentru copii are mai mulți cititori, dar n-aș putea spune câți copii citesc din plăcere și câți pentru că li se cere. Având multe alte atracții, copiii de azi nu mai savurează cărțile cum o făceam noi. Dar, dacă sunt îndrumați corect, vor descoperi o lume fantastică în fiecare carte.

90 DE PREMII 
Marian BOBOC: Sunteți o scriitoare de succes în spațiul umoristic, laureată cu numeroase premii la festivaluri, concursuri, risipite în toate colțurile țării. Cred că vi se potrivește zicala: „Azi aici, mâine-n Focșani..”. Vă folosește experiența de scriitoare de umor în momentul când schimbați ținuta cu cea de scriitoare pentru copii?
Petronela Vali SLAVU: Sunt membră a Uniunii Epigramiștilor din România, iar cele 90 de premii sper că sunt dovada că am luat umorul în serios. Firea glumeață e moștenită de la bunicul din partea tatălui, un om care nu scăpa niciun prilej de a face haz de necaz. Normal că umorul se reflectă și în scrierile pentru copii. Multe dintre poeziile mele relatează întâmplări hazlii și au poantă. Experiența de scriitoare de umor îmi folosește la respectarea prozodiei. Se știe că epigrama are rigorile ei, pe care am învățat să le respect și pe care le aplic cu sfințenie și în versurile pentru copii. 

POEZIA SĂPTĂMÂNII
Marian BOBOC: Sunteți, și nu o știu de la dvs., un dascăl foarte apreciat, dedicat trup și suflet misiei sale. Faptul că sunteți tot timpul în contact cu copiii vă inspiră? Vă turează motorul?
Petronela Vali SLAVU: Îmi iubesc profesia și mi-s dragi copiii. În clasă, avem un panou unde afișez poezia săptămânii, iar elevii o așteaptă cu nerăbdare. Faptul că petrec mult timp între ei mă ajută și mă stimulează. De multe ori, scriu la îndemnul lor sau fiind inspirată de anumite întâmplări. Într-o dimineață, mă îndreptam spre școală și, în fața mea, unul dintre elevi mergea cu tatăl său de mână. Privind cerul, a observat că norii se mișcă: „Ce repede merg norii! Să ne grăbim, să nu ajungă la școală înaintea noastră!”. Așa s-a născut poezia „În drum spre școală”.

MULȚI CHEMAȚI, PUȚINI ALEȘI
Marian BOBOC: Oare nu există o inflație de autori de literatură pentru copii?
Petronela Vali SLAVU: Mulți încearcă să scrie pentru copii, dar puțini reușesc să scrie cum ar trebui. Mă întristez când văd, pe internet, poezii adresate copiilor, scrise neglijent, cu greșeli, cu exprimări ciudate. Dar sunt și scriitori sensibili care scriu adevărate capodopere. Din păcate, cei din prima categorie sunt mult mai mulți, dar nu vor trece testul timpului!

AUTORI PRIETENI 
Marian BOBOC: Care sunt autorii de literatură pentru copii preferați?
Petronela Vali SLAVU: Mă simt norocoasă că sunt contemporană cu autori valoroși de literatură pentru copii. Pe unii i-am cunoscut personal, unii îmi sunt prieteni. Passionaria Stoicescu, Pavel Lică și Petre Crăciun sunt nume consacrate în literatura pentru copii. De curând, am citit „Cartea înaripată” a Passionariei Stoicescu, o carte care ar face fericit orice copil. Sunt și autori mai puțin cunoscuți care scriu bine și care vor ajunge, cu siguranță, nume mari: colega mea de umor, Cătălina Orșivschi, dăscălița Cristina Truță, Mihaela Rașcu, Elia David.
(va urma)


Comentarii articol (2 )

#1 Ionut N06.12.2017,  22:56:30
Felicitari Doamna poeziei pentru copii !Spor in toate ,putere de munca si cat mai multe poezii ! Cu deosebit respect si aleasa pretuire, Ionut.
#2 Vali Slavu07.12.2017,  06:43:43
Mulțumiri și gânduri bune!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter