07.12.2017, 19:06:53 | 0 comentarii | 9121 vizualizari
Există viață și după „Gaudeamus”... De vorbă cu Petronela Vali Slavu: (II) / „Aș putea fi un fel de Șeherezadă…”
Articole de acelasi autor
de Marian BOBOC
Petronela Vali Slavu reprezintă moștenirea lăsată „Ziarul Văii Jiului” de răposatul Mircea Andraș. De când el a plecat să se dueleze epigramistic în lumea umbrelor, și sunt ceva ani de atunci, Petronela Vali Slavu ține, vineri de vineri, pagina de umor. Văzându-i seriozitatea cu care-și predă materialele, mi-am dat seama că își merită pe deplin titlul de „moştenitoare” a sceptrului umorului la ZVJ și că Mircea a avut mână bună. Petronela Vali Slavu, o femeie înzestrată cu o vivacitatea și un optimism care infirmă spusa că umoristul e un om posac, scrie foarte frumos și pentru copii. Nu neapărat că este învățătoare, ci pentru că este talentată. Și încă ceva, de atâția ani de când este colaboratoarea ZVJ, nu am luat-o niciodată la întrebări, ca redactor șef. Iată, a sosit și timpul acesta...
LA TÂRGUL „GAUDEAMUS”
Marian BOBOC: Ați lansat de curând la Târgul de carte „Gaudeamus”, de la București, volumul „Ștafeta anotimpurilor”. A câta carte este? Ce aduce în plus față de celelalte?
Petronela Vali SLAVU: În anul 2014 mi s-au născut primele trei cărți. Nu-mi propusesem, dar așa a fost să fie. Volumul „La fereastra copilăriei” a apărut ca gest reparator al unei edituri care-mi folosise o poezie, fără să mi se ceară acordul și fără să precizeze autorul. A fost ilustrat de Teodora mea. „Despre școală, mai în glumă, mai în serios” a apărut din inițiativa unui confrate epigramist și cu aportul finaciar al dumnealui. Cuprinde textele cu tematică școlară și se dorește a fi un semnal de alarmă, pentru direcția greșită în care a luat-o învățământul actual.
„Călătorie în lumea fabulei” a fost editat ca urmare a Concursului de Manuscrise „Magister”, organizat de Sindicatul Învățământului Preuniversitar Hunedoara.
În cartea lansată de curând, „Ștafeta anotimpurilor”, am adunat poeziile despre anotimpuri, scrise în ultimii trei ani. Multe au fost scrise pentru elevii mei și „testate” pe ei. Unele poezii au fost scrise la cerere, mulți dascăli și părinți rugându-mă să le scriu poezii cu diferite ocazii. La apariția acestei cărți și-a adus contribuția o echipă de profesioniști: Gabriela Caracaș (redactor), Anita Ionescu (ilustrații), Ioana-Silvia Ceriu (coperta). Prefața este semnată de scritorul Pavel Lică și se încheie astfel: „Totul este bucurie şi frumuseţe în această cărticică prin care Vali Slavu confirmă, încă o dată, dacă mai era nevoie, că este o voce distinctă în peisajul literaturii pentru copii. Ea reuşeşte pe deplin să evite eroarea pe care o fac diletanţii în domeniu, de a-i considera pe micii cititori nişte neştiutori într-ale figurilor de stil şi se ridică la nivelul adevăratei poezii, zburând cu Pegasul spre cerul literelor, împreună cu îngeraşii cărora le dezvăluie dragostea dumnezeiască din lumina celor patru anotimpuri”.
PRIETENI DE DEPARTE
Marian BOBOC: Ce întâmplare v-a emoționat/ impresionat la lansare?
Petronela Vali SLAVU: Nu sunt o persoană emotivă și, când vorbesc, am întotdeauna cuvintele la mine. De data aceasta, însă, am fost copleșită de emoții. Am văzut, după lansare, câteva înregistrări video și nu m-am recunoscut. În primul rând, m-a emoționat întâlnirea cu volumul, pe care-l văzusem doar în format PDF. Mirosul de carte nouă, ilustrațiile atrăgătoare... totul a fost nemaipomenit. Apoi, m-a emoționat întâlnirea cu oamenii minunați care au contribuit la apariția cărții. Când a început lansarea, eu deja pluteam, iar când mi-am dat seama câți oameni frumoși au ales să-mi fie părtași la bucurie, emoția a atins cote maxime. Dacă lansarea ar fi avut loc în Petroșani, cred că nu s-ar fi adunat atâția oameni. Au fost prezenți la lansare și au luat cuvântul domnul George Corbu, președintele U.E.R., și doamna Passionaria Stoicescu. A fost prezent domnul Pavel Lică, semnatarul prefeței. Doamna profesoară Nicoleta Grecu a venit cu câțiva elevi, iar patru fetițe superbe, costumate în anotimpuri, au recitat poezii din volum. De la Corbeanca, a venit doamna profesoară Sevasta Stan, care a dorit să-mi facă o surpriză, aducându-și elevii îmbrăcați în costume populare. Din păcate, au ajuns doar la sesiunea de autografe, unde au recitat, în cor, o poezie scrisă de mine. În zona Romexpo, traficul a fost blocat din cauza repetițiilor pentru defilarea de 1 Decembrie și nu toți invitații au ajuns la timp. Mi-au fost alături rudele: nașii, cumnatele, nepoții. Au participat prieteni virtuali, dascăli și părinți care au aflat de lansare, de pe internet: Elena Iorgulescu, Monica Bălăreanu, Teodora Dumitrof. Au participat colegele de condei: Simona Epure, Mihaela Hură, Victoria Milescu și Violeta Mihăeș. Revederea, după mai bine de 30 de ani, cu Petruța Gheorghe, prietena mea din copilărie, a răvășit amintiri dragi, din vacanțele de vară. Mi-au fost aproape epigramiști și dascăli veniți de departe, care au sfidat distanța pentru a participa la bucuria mea. De la Sibiu, a venit epigramistul Cornel Rodean, cel care mi-a dat primele sfaturi, când am început să scriu. A venit, tocmai de la Vaslui, epigramistul Ioan Toderașcu, care m-a îndrumat și nu m-a lăsat să cobor ștacheta. Au venit de departe și două colege dăscălițe: din Tulcea, Cornelia Zaharencu și, din Argeș, Cristina Truță, care mi-a dedicat aceste versuri:
Prietenei și colegei Vali Slavu
Ești minunată, dragă doamnă,
Căci porți în păr culori de toamnă,
Având în suflet primăvară
Și-n glas, parfum de tămâioară!
În versul tău stă nostalgia
Ori poposește veselia.
Pe lângă, iată, toate-aceste
Ești un prieten de poveste!
Căci Dumnezeu a așezat
În tine harul minunat
De-a fi plăcută, tuturor,
Dar, mai ales copiilor!
EDITURA „SIGMA”?
Marian BOBOC: Cum a decurs colaborarea cu Editura „Sigma”?
Petronela Vali SLAVU: Colaborarea cu Editura „Sigma” s-a înfiripat în vara aceasta, la Congresul AGIRo, de la Eforie, unde am cunoscut-o pe doamna director adjunct Camelia Cristea. Am simțit că e editura potrivită pentru proiectele mele, cu atât mai mult cu cât nu se afla pe „lista neagră” a editurilor care mi-au „împrumutat” poezii, pentru a le pune în manuale și auxiliare. Până atunci, mulți prieteni mă certau că ofer scrierile mele, dezinteresat, pe pagina de autor, de pe Facebook. Dar tocmai popularitatea câștigată în spațiul virtual a ajutat la stabilirea acestei colaborări. Colaborare bazată pe seriozitate și profesionalism. Știu că noul statut de redactor la această editură prespune muncă și responsabilitate. Dar este o muncă frumoasă, fiind o plăcere să colaborez cu echipa de profesioniști condusă de domnul Boris Singer. Deocamdată, am realizat împreună o parte dintre subiectele concursului „Cangurașul matematician” și „Cangurașul în lumea poveștilor”, dar avem în vedere și alte proiecte frumoase.
DRUMUL SPRE OLIMP
Marian BOBOC: Deși ne aflăm la finalul anului, când se face bilanțul, eu o să vă întreb de proiecte. Ce proiecte editoriale aveți în lucru?
Petronela Vali SLAVU: Proiecte editoriale sunt multe, pentru că îmi place să fiu activă, să las ceva în urmă. Intenționez să public scenetele pentru copii, dar există și proiecte-surpriză. Nu-mi place să forțez lucrurile, consider că toate se întâmplă atunci când le vine timpul. Dar, poate, n-ar fi rău să țin seamă de previziunile confraților umoriști:
Talentatei și ambițioasei autoare a cărții
„Ștafeta anotimpurilor”
Mă tem că, vrând s-ajungi departe
Și cât mai sus, către Olimp,
Vei încerca să scoți o carte
În fiecare anotimp!
(Ioan Toderașcu)
Lui Ioan Toderaşcu
Amice, ştie lumea toată
Că autoarea-i mult mai bună,
Fiind capabilă să scoată
O carte-n fiecare lună.
(Nelu Vasile)
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.