20.12.2017,  20:28:53 | 0 comentarii | 2658 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Straja şi Parâng / Îi așteaptă pe iubitorii sporturilor hibernale
de Corneliu BRAN

Încheiem anul cu o relatare de sezon despre cele două staţiuni din Valea Jiului, cele mai importante din judeţul Hunedoara, Straja și Parâng.

De la şeful echipei Salvamont Petroşani,
Remus Popescu, am aflat că, în zona turistică Parâng, pe domeniul schiabil există patru pârtii pe care în prezent se schiază excelent, timp în care toate instalaţiile adiacente acestora sunt funcţionale. Pentru a ajunge la ele, cele două telescaune, TS2 şi TS3 (telescaun modern), sunt funcţionale, iar pe perioada sărbătorilor şi în weekend-uri TS3 va avea programul prelungit până la orele 16:30. Copiii sub şapte ani nu plătesc biletul, iar preţurile la telescaun sunt 15 lei pentru dus-întors şi 10 lei pentru dus (sau întors), existând totodată şi un sistem de abonamente pentru o zi, o săptămână sau o lună.
„Cele patru pârtii ce se află într-o stare excelentă în momentul de faţă şi pe care se va schia foarte bine şi de sărbători şi în weekend-urile ce urmează sunt: pârtia A, pârtia de sub telescaun, Pârtia Euro-Parâng şi Pârtia B, care este şi cea mai lungă şi cu mai multe grade de dificultate (3,2 km). Stratul de zăpadă pe pârtiile bătute este de 40 de cm. Referitor la Pârtia B, în momentul de faţă este bătută în partea de jos, urmând ca astăzi şi mâine să fie bătută şi în porţiunea S. Tunurile de zăpadă sunt funcţionale. Cu ratrack-ul sunt bătute toate zonele ce mai necesită acest fapt. Ziua de vineri, prima de week-end, aduce Parângul cele mai bune pârtii din ţară. Şi nu o spunem noi, o spun cei ce vin să schieze şi să se bucure de acest lucru. De Crăciun, din câte cunosc, staţiunea va avea un grad de ocupare de 60-70%, cabanierii asigurând turiştilor tot confortul necesar şi mulţi dintre ei pregătindu-le multe surprize plăcute”, a declarat Remus Popescu pentru ZVJ.
Tot de la acelaşi interlocutor am mai aflat că Serviciul Salvamont va fi asigurat de către 8 salvamontişti de sărbători şi în weekend-urile ce urmează acestora, plus alţi doi care vor sta în aşteptare şi care la nevoie vor putea interveni şi ei. La fel, Jandarmeria Montană din Parâng, coordonată de Valentin Szabo, va asigura ordinea şi liniştea publică în staţiune.
În staţiune nu se poate ajunge cu maşina, drumul fiind închis de la Rusu şi până în staţiune pe perioada iernii. Cei care vor să ajungă în staţiune cu maşina o pot face doar până la vechiul telescaun, unde trebuie să-şi lase maşina (cu parcarea e drept că e cam greu în perioada sărbătorilor), sau până în zona Rusu unde există parcare, de-acolo putându-se lua telescaunul nou (TS3) până sus. Mai există şi varianta taxiului până la unul din cele două telescaune.
De la şeful salvamontiştilor petroşeneni am mai aflat că de Crăciun în staţiune este prognozată ninsoare slabă şi temperaturi scăzute, ceea ce face numai bun schiatul.
Atragem atenţia doritorilor de plimbări pe creastă că există risc de avalanşă de gradul 3 spre 4. Salvamontiştii recomandă ca două-trei zile cei ce vor să se aventureze să n-o facă! „La creastă zăpada este mare şi viscolită, prezintă cornişă, iar riscul de avalanşe este unul serios. Îi rugăm pe turişti să nu se aventureze două-trei zile şi să stea doar pe zona pârtiilor şi cabanelor, acolo unde nu există riscuri. Mulţumim de înţelegere”, a mai spus Remus Popescu.
 
Staţiunea Straja
Schimbăm registrul şi trecem în vestul Văii Jiului, la Lupeni, acolo unde mergem spre „Oraşul de Sus”, cum îi spun lupenenii, Staţiunea Straja. Tot mai înfloritoare de la an la an, din punct de vedere al infrastructurii şi nu numai, „perla” judeţului Hunedoara în materie de staţiuni nu mai e demult o necunoscută. Cei peste 25 de kilometri de pârtii pe care în acest moment se poate schia, practic „pe un munte întreg” cum ne spune investitorul numărul 1 din staţiune, lupeneanul Emil Părău, face din Straja o staţiune redutabilă din România, ce se poate compara în materie de pârtii, instalaţii şi de calitatea pârtiilor cu marile staţiuni de pe Valea Prahovei. Şi nu e deloc o exagerare sau vreo formă de patriotism local, e purul adevăr, susţinut de marea majoritate a celor care vin (şi există grupuri de câte 5-10-15 medici, profesori, studenţi, sau alte meserii şi discipline, din oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Craiova, Alba etc. care vin de trei, patru, cinci ani încontinuu în luna decembrie sau în prima lună a anului, oare de ce?).
De la şeful Salvamont Lupeni, George Resiga, am aflat pentru dumneavoastră care e starea pârtiilor şi cum vor arăta ele şi de sărbători: „Toată zona schiabilă este activă, tunurile de zăpadă funcţionează când e nevoie, zăpada pe pârtii este bătută. Pe o scară de 1 la 10, pârtiile sunt de nota 9. Pârtiile Constantinescu, Mutu, Canal, Sfântul Gheorghe, Platoul Soarelui şi Lupului sunt pregătite 100% să-i întâmpine pe schiori. Până vineri şi pârtia de sub telegondolă, unde tunurile de zăpadă sunt active, va fi bătută. Stratul de zăpadă pe pârtii este între 30 şi 50 de centimetri, iar de Crăciun prognoza ne arată că va mai ninge slab şi vor fi temperaturi mici, ceea ce e foarte bine. Din câte ştiu, ca să vorbim şi de cazare puţin, există în staţiune 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile, din care 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 şi 4 stele. De Crăciun gradul de ocupare va fi de aproximativ 80-85%, iar de Revelion gradul de ocupare va fi total, deci de 100%. Afluenţa de turişti la cazare este pe zi în perioada de sărbători şi în week-end-uri de 1.500-2.000, dar pe zi se ajunge şi la un număr dublu uneori, foarte mulţi schiori venind pentru o zi din Valea Jiului, sau din oraş, unde se cazează (unii, din toată ţara, şi-au cumpărat chiar şi apartamente sau garsoniere pe care le folosesc iarna pentru acest scop)”.
Tot de la acesta am mai aflat că Salvamont Lupeni asigură staţiunea cu 8 persoane în perioada sărbătorilor şi în week-end, iar în timpul săptămânii cu 6 oameni. De asemenea, ca şi în Parâng, există şi în Straja un serviciu de Jandarmerie Montană care veghează permanent ca liniştea şi ordinea să nu fie tulburate.
Drumul spre Straja este din câte am înţeles bun, se circulă bine până la parcarea de la intrarea în staţiune, unde, contra unei taxe, turiştii îşi pot lăsa maşinile, de anul acesta apărând şi barierele automate după o investiţie a administraţiei locale. Cei care vor să se plimbe cu maşina prin staţiune, până la cabana veche, au la dispoziţie microbuz. La Straja se poate ajunge şi din oraş, existând microbuze speciale care circulă pe traseul Lupeni (centru) – Staţiunea Straja.
De la acelaşi George Resiga am aflat şi situația avalanşelor în Straja: „În zona Straja nu există risc de avalanşe. Vorbesc de zonele domeniului schiabil şi ale cabanelor. În schimb, în afara zonelor schiabile, cornişele depuse de vânt pot crea avalanşe. Sunt cornişe şi de doi metri! Le recomandăm celor care practică schi de tură să evite aceste zone, cel puţin o perioadă”.
Câteva cuvinte în încheiere şi despre noul telescaun inaugurat în acest decembrie în staţiune. El asigură legătura între vechea cabană a Minei Lupeni şi Vârful Mutu, situat la 1.737 m altitudine şi este o investiţie privată a omului de afaceri Emil Părău. Dumnealui ne-a spus că această nouă instalaţie va face ca schiorii să poată folosi mai bine şi mai eficient Pârtiile Lupului, Canalului şi Mutu. Această investiţie vine la un an după investiţia publică realizată de administraţia locală, este vorba de telescaunul nr. 1, de pe Pârtia Constantinescu, un telescaun cu care se poate ajunge pe Vârful Straja. „Practic, toate pârtiile sunt acoperite, peste 25 de kilometri de pârtii, pe un munte întreg cum s-ar zice! Şi nu doar schiorii vor fi răsfăţaţi şi snowboard-erii, care vor avea şi ei acces uşor la Pârtia Canal, evitându-se astfel aglomerările sau alt disconfort”, a subliniat acelaşi Emil (Milu) Părău.
Încheiem prin a mai zice doar atât: pârtii bune şi zăpadă pentru iubitorii de sporturi de zăpadă şi de munte care aleg să vină în Valea Jiului. Dacă nu v-am convins, veniţi în Straja şi Parâng şi suntem încredinţaţi că veţi găsi mult mai multe lucruri frumoase decât cele descrise aici!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter