22.12.2017,  09:51:26 | 0 comentarii | 3111 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Adunate de la Consiliu Local Petroşani


de Corneliu BRAN

Ultima şedinţă ordinară de Consiliu Local Petroşani a anului 2017 a avut pe ordinea de zi 15 proiecte de hotărâre şi alte două două puncte, ce au vizat „Planul de activitate al Comisiei pe probleme de apărare” (CPA), „Analiza activităţii de mobilizare a economiei şi pregătire pentru apărare pe anul 2017” şi „Diverse”.

14 proiecte adoptate

Dintre proiectele de hotărâre, 14 au fost adoptate în unanimitate de voturi, devenind hotărâri de consiliu. Un al cinsprezecelea proiect, cel de la punctul 1 de pe ordinea de zi, a fost retras la începutul şedinţei de către iniţiator, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Este vorba de proiectul ce viza „aprobarea impozitelor şi taxelor locale în municipiul Petroşani pentru anul 2018”. Motivarea retragerii proiectului de către primar a fost că încă mai există schimbări legislative pe ultima sută de metri şi tot felul de interpretări juridice, astfel încât între Crăciun şi Anul Nou, consiliul local se va întruni într-o şedinţă extraordinară „şi atunci vom discuta şi supune la vot acest proiect, cu eventualele schimbări ce vor surveni între timp”.

Două proiecte au necesitat vii discuţii, fapt pentru care azi ne vom ocupa de unul din ele, iar mâine de celălalt.

Cresc taxele la pieţele

Dacă proiectul cu taxele locale a fost retras „până la noi ordine”, s-au aprobat în schimb taxele percepute de Serviciul Public al Administraţiei Pieţelor pentru anul 2018.

În proiectul de la punctul 2 de pe ordinea de zi se propunea ca şi în anul 2018, taxele şi chiriile încasate de către administraţia pieţelor să fie menţinute la nivelul anului 2017, cu „excepţia câtorva”. Dintre taxele modificate amintim „taxa pentru desfacere de produse alimentare şi nealimentare, din vehicule şi autovehicole”, care creşte de la 15 lei la 20 lei pe zi pentru vehicule cu greutatea de până în 3,5 tone sau de la 300 lei la 350 lei pe lună; „taxa pentru boxele libere de la parterul halei din Piaţa Centrală” creşte de la 20 lei la 25 lei pe zi; „taxa pentru agenţii economici ce desfac produse agroalimentare cu contract închiriere mese” va fi de 300 lei/lună/masă pentru Piaţa Centrală respectiv 150 pentru Piaţa Dacia (delimitarea s-a făcut în urma unui amendament propus de consilierul Claudiu Cornea şi aprobat de consilieri); „taxa pentru produsele de sezon care se vând în afara Pieţei Centrale sau în alte locaţii” (cum sunt parcările unde se vând pepeni sau varză) creşte de la 1,5 lei/mp/zi la 2 lei/mp/zi; „taxa pentru comercianţii ce desfac produse agroalimentare, industriale, cât şi produse de sezon” creşte în anul următor de la 5 lei/mp/zi la 7 lei/mp/zi; „taxa de cârlig miei” creşte şi ea de la 5 lei la 7 lei/miel; „taxa pentru folosirea abatorului de capacitate mică” creşte de la 10 lei/oaie la 15 lei/oaie sacrificată.

Unele mai şi scad...

Scade în schimb „taxa pe masă la Piaţa Dacia”, de la 7 lei la 5 lei în 2018 pentru toţi producătorii sau asociaţiile de producători care desfac produse agroalimentare, în timp ce agenţii economici care desfac produse agroalimentare în aceiaşi piaţă vor plăti în 2018 un contract pentru o masă, timp de o lună, de 150 lei.

Deasemenea, agenţii economici care au contract de închiriere pe mese vor fi scutiţi de taxa de intrare la toaletele din cele două pieţe.

Despre taxele de la pieţe, Şirineasa şi despre „cum vedem fotbal şi nu cârpe!”

La acest punct de pe ordinea de zi, înainte de vot consilierul ALDE, Mihai Barbu a cerut înainte de votul proiectului să ia cuvântul. De-aici a început „balul”.

„Dimineaţă am citit presa. Şi am văzut cu uimire ceea ce prevăzusem... Şirineasa a disponibilizat zece jucători, în frunte cu Florin Costea, renunţând şi la Damian Militaru. Ei au spus că promovarea nu mai este un obiectiv de actualitate. Aparent, n-are nicio legătură cu ceea ce discutăm noi aici, dar o să vă demonstrez că are. Am scos comercianţii din stadion pe acea stradă, Anton Pann, spunându-se atunci că s-a interzis să mai treacă maşini pe-acolo. Am fost duminică şi treceau în continuare... Dar nu asta e ideea. Ce vreau să spun este că am renunţat la o sumă de bani importantă - pentru că acei cumpărători plăteau o taxă de 1 leu când erau la stadion - pentru o sumă de 500 lei stabilită pentru Şirineasa, cum am decis noi. Păi, acum, care-i interesul nostru, să mărim taxele la comercianţi, renunţând la o sumă de bani care ne intra de patru ori pe lună, iar noi să ne alegem cu 500 lei, că atâta plăteşte Şirineasa şi a luat ditamai complexul sportiv? Iar obiectivul lor nu mai e nici promovarea şi ceea ce am mai înţeles e şi faptul că au acum necazuri şi cu denumirea echipei, că de fapt se cheamă Energeticianul Tg-Jiu... Poate că ar trebui să amânăm acest proiect, până când nu vedem cum facem, că erau nişte bani la buget care acum nu mai intră!”.

Imediat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut cuvântul, încercând să-i dea un răspuns consilierului. „Acum, sigur că dacă domnul Barbu se informează numai din presă, atunci e unilateral informat. Dacă mă întrebaţi şi pe mine, domnule consilier, cred că aveaţi mai multe detalii. Dar asta nu e o problemă. Însă vreau să vă spun că încă nu s-a schimbat nimic, vizavi de promovare, ăsta este un aspect. Iar un alt aspect este că s-ar putea să venim cu târgul din nou în interiorul incintei stadionului, dar undeva în luna martie sau aprilie, pentru că până atunci vom şti exact ce se va întâmpla cu stadionul. Al treilea aspect ar fi că n-are nicio legătură creşterea acestor taxe cu taxa de la stadion. Noi n-am renunţat la taxa de la stadion deoarece comercianţii încă plătesc taxe pentru faptul că, comercializează ambulant, am renunţat doar la taxa de intrare în incinta stadionului, cea de 1 leu sau cât era. Dar, repet, se pare că vom reveni la primăvară cu târgul la stadion, dar va fi o decizie pe care o va lua tot consiliul local. Eu cred că nu are nicio legătură cu ce scrie-n ziar cu proiectul de hotărâre de faţă...”, a răspuns primarul.

„Din ce ştiu, din leul ăla de care spuneţi erau venituri substanţiale lunar”, nu s-a lăsat consilierul Barbu.

„Domnule profesor, trebuie să vă spun că dacă privim lucrurile doar aşa, s-ar putea să greşim. Poate că am pierdut nişte bani, nu foarte mulţi, însă am câştigat o echipă şi am câştigat şi nişte costuri, cuantificabile dacă vreţi şi în bani şi cu siguranţă clubul Şirineasa le va prezenta la un moment dat, nişte bani pe care i-a investit la stadion şi pe care dacă nu-i investea Şirineasa trebuia să-i investim noi. Deci, cu siguranţă, acea taxă de care vorbiţi era ca şi sumă totală de două-trei ori mai mică decât banii pe care i-au investit ei acolo”, a menţionat primarul.

„Găleata de var s-a scumpit aşa de tare?”, a întrebat ironic consilierul.

„Da, e scumpă găleata de var şi multe alte cheltuieli ce sunt acolo...”, a răspuns primarul.

Şeful pieţelor, Sorin Creţu, prezent la şedinţă, a dat imediat şi un răspuns în ceea ce privesc încasările de care vorbea consilierul: „Încasările variau în funcţie de vreme. Dacă era ger, sau ploaie, abia găseam câţiva comercianţi acolo. În zilele frumoase se înasau undeva la 2.500 lei. Iar restul de taxe, ca să revin la proiect, au rămas în piaţă neschimbate, cu câteva excepţii, ba chiar au scăzut în Piaţa Dacia şi la micropiaţa din Aeroport (...)”.

Penelistul Valeriu Butulescu a ţinut apoi să-i dea „replica colegului şi prietenului Mihai Barbu, pentru că într-un fel m-a provocat şi ambiţia mea de fost portar la Jiul Petroşani s-a simţit lezată”. „În ce divizie aţi jucat?”, l-a întrebat râzând Mihai Barbu imediat pe liberal. „Am fost portar în echipa de tineret!”, a venit răspunsul, moment în care preşedintele de şedinţă, Claudiu Cornea i-a întrerupt pe cei doi. „Vă rog frumos... domnul Butulescu vorbeşte, că i-am dat cuvântul, nu-l mai întrerupeţi!”.

„Dacă nu ne mai încredem nici pe cuvânt, atunci am să vă aduc legitimaţia şi am să v-o arăt, să vedeţi că am fost portar!”, a continuat Butulescu pe un ton din ce în ce mai ridicat, vizibil iritat de reacţia colegului de consiliu. „Altul era mesajul meu. Un stadion este gândit pentru activităţi sportive şi nu pentru vândut cârpe! Asta ar fi prima treabă. Vă dau apoi un exemplu, domnule profesor: ce părere aveţi dacă într-un liceu, de exemplu, cel unde aţi fost director, am face după-amiaza, în timpul liber, un bazar de cârpe vechi? Sigur, luăm şi câteun leu la intrare. O să vă crească bugetul, o să crească indemnizaţia la copii, la administraţie şi aşa mai departe. Deci, haideţi să nu mergem pe nişte chestiuni atât de populiste! Stadionul e gândit pentru activităţi sportive. A fost o oportunitate, nu mai avem echipa pe care o aveam cândva... Aici iar m-aţi provocat, Jiul Petroşani a luat cândva Cupa României, a fost finalistă... Dintr-o dată ne-am trezit fără echipă, a venit omul ăsta şi ne-a adus în oraş o echipă cât de cât şi ne pune în mişcare. Vedem fotbal, nu cârpe! Mulţumesc”.

Mai multă ordine pe platoul din piaţă

După un nou schimb de replici între consilierul Barbu şi preşedintele de şedinţă, care l-a stopat până la urmă pe consilier să mai dea o altă replică antevorbitorului, consilierul Postolache a revenit la subiectul Piaţa Centrală, întrebând: „Nu am putea să facem puţină ordine în această piaţă? Pentru că sunt comercianţii care pun acele lăzi de nu poţi trece uneori, plus maşinile ce vin şi alimentează cu marfă o seamă de magazine, iar oamenii nu mai au efectiv pe unde trece. Să nu-i mai lăsăm să se întindă în afara spaţiilor comerciale, sau să faceţi un program ca maşinile să aprovizioneze cu marfă într-o oarecare perioadă?”.

„E o problemă... Am tot încercat să facem ordine în acest sens, sau un program, dar anumite magazine, gen Fulga şi altele, au sărit în sus că vrem să le blocăm activitatea, că ei aprovizionează non-stop, nu la ore fixe. Nicidecum n-am putut ajunge la o înţelegere cu el, măcar maşinile lui să vină după un program bine stabilit. Iar în privinţa lăzilor şi a blocării căilor de acces, este o agitaţie permanentă a comercianţilor care doresc să ocupe cât mai mult spaţiu de pe aceste căi de acces. În ultimele zile am primit şi suportul poliţiei locale şi sperăm că de-acum încolo să avem permanent sprijinul acestui Serviciu din administraţia locală, poliţiştii locali fiind singurii care pot să suprime acţiunile acestea”, a răspuns şeful pieţelor.

„Eu n-am vrut să vorbesc, dar totuşi m-am răzgândit. I-am semnalat domnului Creţu, şeful pieţei că sunt nişte persoane de etnie rromă care vând sticle pe care le adună din containere. Le vând ţăranilor şi după aceea ei la rândul lor le umple cu lapte, după care-l vând populaţiei! Am întrebat de ce nu se iau măsuri şi mi s-a spus că avem poliţie locală. De ce nu urmăreşte nimeni? Într-adevăr, ce spunea şi domnul Postolache, cu maşinile, fiecare intră cu maşina pe-acolo, zilnic. Şi nu numai a lui Fulga ci toţi. Eun haos, vă spun eu!”, a intervenit consilierul ALDE, Milu Vladislav.

Răzgândirea consilierului Barbu şi votul final

După atâtea discuţii, unele departe de subiectul taxe, consilierul Cornea a ajuns la concluzia că trebuie supus la vot proiectul, dar nu înainte de a-l întreba pe consilierul Barbu dacă doreşte un amendament cu amânarea proiectului, aşa cum a formulat la începutul intervenţiilor sale. Culmea, consilierul Barbu s-a răzgândit şi a menţionat că nu mai face niciun amendament, deoarece s-a bucurat că „domnul primar s-a decis să readucă târgul la stadion”!

Astfel, imediat s-a trecut la votul final al proiectului, proiectul fiind votat doar cu două voturi împotrivă (consilierii ALDE Vladislav şi Barbu).


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter