08.01.2018,  19:30:03 | 0 comentarii | 4456 vizualizari
Transparenţa cheltuirii fondurilor publice mai așteaptă. Conducerea CJ Hunedoara pare mult mai preocupată de delegaţii pentru consolidarea relaţiilor româno-chineze…
de Cătălin DOCEA

Depopularea accentuată a județului face ca Hunedoara să avanseze (încet, dar sigur!) spre topul sărăciei din această țară. De ce suntem săraci? Pentru că monitorizarea cheltuirii eficiente a fondurilor publice nu este o prioritate, obiectivele locale (în special cele cu valoare istorică) nu sunt suficient speculate, iar șefii județului – în ciuda discursului savant – nu fac din viitorul apropiat al acestor meleaguri un scop în sine. Ci, veți vedea, cel mult un mijloc.

Țineți minte inițiativa CJ Hunedoara, condus la acea vreme de Adrian Nicolae David, de a transparentiza activitatea de întreținere a drumurilor județene pe timp de iarnă? Concret, la acel moment, ex-președintele David a dispus ca 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pe website-ul administrației județene să existe un link prin a cărui accesare să poată fi vizualizată activitatea fiecărui utilaj întrebuințat pentru întreținerea drumurilor hunedorene. La ce ne folosea nouă, poporului, link-ul respectiv? Cum ne trecea el, ori ba, prin stomac? E foarte simplu. Activitatea fiecărui utilaj fiind accesibilă online, monitorizată prin GPS, aveam siguranța că acestea (utilajele) chiar se află în teren și lucrează pentru fluidizarea circulației pe drumurile județene. Și, mai presus de toate, deconturile colosale pe această temă erau conforme cu realitatea. Căci, dacă nimeni nu poate verifica nici dacă, nici cât și nici când au activat efectiv acele utilaje, prestatorul poate scrie la decont exact cât îl lasă obrazul. De regulă, mai mult decât face.
Link-ul, l-am căutat, nu mai există! Este, probabil, în buzunarul celor care se învârt mai puțin pe drumurile județene, dar mai mult pe cele ale facturilor spre decont. O fi la Drupo.
În luna octombrie 2017, CJ Hunedoara a pus în discuție aprobarea Planului operativ de acțiune pe timpul iernii 2017 – 2018 pentru drumurile județene. Mutanții lui Bobora, a se citi “șefii comisiilor din CJ”, au prezentat Rapoartele de avizare pentru respectivul proiect. Căci nu se cade, nu-i așa?, să nu avizezi ceea ce, de la înălțimea discursului său, propune președintele în exercițiu.
Când să se spele toată lumea pe mâini, în sensul că “s-a votat și asta”, mașinăria de vot a PSD a fost defectată, preț de ceva clipe, de intervenția consilierului județean Liviu Marius Antal (PNL). Care a reamintit oamenilor ca lumea, slugilor, nevestelor, amantelor, interpușilor și interpuselor din componența CJ Hunedoara că, în iarna 2015 – 2016, pe website exista un link unde puteai vedea poziția utilajelor de deszăpezire. Antal a solicitat reactivarea și chiar îmbunătățirea ideii ex-președintelui David.
Ca de la PSD, a intervenit și președintele Bobora. “Mie mi se pare eficientă propunerea, mai ales că poți să eviți o serie de aglomerări create din necunoașterea situației. Doamna director tehnic, să punem în funcție link-ul acesta!”, a decretat bunul samaritean Bobora, întâi veghetorul fiecărui suflet din acest județ.
Planul operativ de acțiune a fost aprobat. Dar link-ul, oameni buni, n-a mai fost pus “în funcție”. Nu știm dacă, la multinaționala la care a activat dl. Bobora, așa era modelul. Dar știm că, atunci când un președinte de județ zice o vorbă, face referire la o problemă, nominalizând și o persoană responsabilă cu rezolvarea ei, zicerea președintelui trebuie dusă la îndeplinire. Ceea ce, la două luni și aproape jumătate de la momentul celor relatate, nu s-a întâmplat. Probabil că link-ul va fi activat mai la vară. Când drumurile județene, mai mult ca sigur, vor fi efectiv troienite, și tot hunedoreanul va linge, pixel cu pixel, site-ul administrației județene.
Problema deszăpezirii fiind rezolvată, după cum anterior am arătat, o delegație de seamă a județului a plecat (așa cum ne spune un Comunicat de presă) până aici, în China, pentru perioada 6–13 ianuarie 2018. 
Pe lângă “dezvoltarea de relații economice cu finalizarea de investiții în zona noastră de competență administrativă, transfer de know-how în domeniul medicinei tradiționale chineze, posibilitatea dezvoltării schimburilor de tineri între Hunedoara și China în sfera educației” și realizarea scopului de a “întări cooperarea și schimburile dintre China și țările Central și Est Europene”, sperăm ca acestui județ să i se întărească și altceva: link-ul, bată-l norocul! Măcar ca o minimă dovadă de preocupare. Altfel, domnule președinte, rămâne tot așa. Cum spune și-un proverb chinezesc: “Cerul e prea sus ca să audă lătratul câinilor”.

P.S.: Realizabil, oare, ca din “posibilitatea dezvoltării schimburilor de tineri între Hunedoara și China” să dăm o doamnă director tehnic și să primim la troc, măcar cu jumătate de normă, un tânăr chinez priceput la link-uri? Întreb pentru un județ.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter