09.01.2018,  19:29:46 | 0 comentarii | 1630 vizualizari
Senatorul Carmen Hărău / A întrebat de mere, i s-a răspuns de pere
de Alina PIPAN

După ce în Valea Jiului industria extractivă a început să o ia ușor la… vale, s-a pus problema dezvoltării turismului în zonă, pentru a evita devitalizarea economică a zonei. Dar nu s-a întâmplat mai nimic.

Abia după ce minele s-au închis una câte una, guvernul a decis finanțarea reabilitării domeniilor schiabile, și asta, ca să o zicem pe-a dreaptă, doar pentru că exista susținere directă în guvern. Pe vremea Elenei Udrea au văzut domeniile schiabile bani cât ar fi trebuit să vadă în fiecare an. Din păcate, grămada de bani nu au văzut-o doar domeniile schiabile, ci și grupurile de interese. Dar după ce Udrea a părăsit ministerul, și Ministerul Dezvoltării a părăsit domeniile schiabile finanțând lucrările de dezvoltare cu țârâita și subminând astfel dezvoltarea reală a turismului montan. 
Pentru că este evident faptul că finanțarea domeniilor schiabile se face arbitrar și în defavoarea zonei, senatorul Carmen Hărău i-a adresat ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Paul Stănescu, întrebarea, cu obiectul „Situaţia domeniilor schiabile din Valea Jiului - judeţul Hunedoara”, prin care senatorul dorea să afle „câţi bani s-au alocat în anul 2017 pentru fiecare localitate cu domeniu schiabil, în parte, dar şi mai important consider că este să mă informaţi cu privire la câţi bani intenţionaţi să alocaţi în anul 2018”.
La această întrebare senatorul a primit un răspuns, care relevă câți bani s-au alocat în 2017 din bugetul ministerului pentru reabilitarea de străzi și trotuare în orașele cu domeniu schiabil, însă câți bani s-au investit în domeniile schiabile și, cel mai important, cât se va mai investi anul acesta, rămâne discutabil. 
Am aflat însă că se vor aloca bani europeni pentru pregătirea viitorilor angajați ai stațiunilor turistice, prin POR 2014-2020. Bugetul total alocat acestei axe este de 129,10 milioane de euro, și este destinat pentru stațiunile din cele 7 regiuni ale României. Dacă vorbim despre stațiuni de interes național, Valea Jiului nu va fi pe lista aceea. Dacă este vorba despre orice stațiune, administrațiile locale trebuie să depună proiecte de finanțare şi să parcurgă toate etapele de evaluare prevăzute.
Cam asta a fost tot despre finanțarea domeniilor schiabile. În schimb, în răspunsul acordat, ministerul face cunoscut „faptul că prin Programul naţional de dezvoltare locală, gestionat de MDRAPFE, în anul 2017, pentru municipiile Petroşani, Vulcani şi Lupeni au fost alocate fonduri pentru realizarea unor obiective de investiţii prezentate în anexa la prezenta adresă.
Referitor la sumele pe care MDRAPFE le va aloca pentru realizarea unor obiective de investiţii în aceste zone în anul 2018, acestea vor ţine cont de sumele aprobate prin legea bugetară anuală cu titlul de credite de angajament, aferente finanţării Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a 2014-2020”.
Dar iată care sunt alocaţiile de la bugetul de stat în perioada 2017-2020.
La Vulcan: Modernizare străzi şi alei pietonale în zona Cartier Traian - 2.196.620,86 lei; Modernizare străzi şi alei pietonale în zona Liceu-Centrul Vechi - 1.820.662,37 lei; Reabilitare Strada Traian - 1.597.395,52 lei.
La Lupeni: Modernizare străzi, drumuri şi trotuare - 6.526.034,55 lei.
Petroșani: Modernizare drum comunal DC 66A: Petroşani - Dâlja Mică - Dâlja Mare, L=5245 m, 6.467.828,50 lei. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter