16.01.2018,  19:03:48 | 0 comentarii | 1420 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Momârlani la locurile sfinte
de Ziarul Vaii Jiului

La finele anului trecut a apărut la Editura „Măiastra”, Târgu-Jiu, „Jurnal de călătorie ilustrat Israel Iordania”. Autorul, Dumitru Gălățan-Jieț, ne împărtășește în prefața sa („Antescriptum”) câteva amănunte din această călătorie întâmplată în 2016.

Încă din tinereţe mi-am dorit eu ardoare să ajung la Locurile Sfinte, să-mi port paşii prin locurile pe unde a umblat Mântuitorul. Depărtarea, nesiguranţa locurilor, dar poate, mai ales faptul că nu sosise timpul, m-au împiedicat până acum să fac acest lucru mult dorit.
Între timp, am reuşit să ajung de două ori pe Sfântul Munte, despre care am scris la vremea potrivită două cărţi.
Am avut în intenţie vizitarea Locurilor Sfinte de mai multe ori, dar de fiecare dată când încercam, situaţia de acolo devenea tulbure şi nesigură. De fiecare dată arabii puneau de o „bătaie”, şi nu mai puteam a mă încumeta să fac acest lucru. Poate că toate aceste piedici au fost bine orânduite, pentru a cunoaşte mai întâi locurile unde se practică învăţăturile Mântuitorului, perceptele creştinismului în asceză, rugăciune şi post, acolo unde monahii sunt mai aproape de Dumnezeu şi la propriu şi la figurat în Sfântul Munte şi apoi să văd locurile unde Iisus Hristos, cu preţul vieţii pământene, a pus bazele creştinismului, ale Noului Testament, rămânând viu în Ceruri.
Dată fiind vârsta înaintată, îmi cam pierdusem speranţa că vizita mea la Locurile Sfinte se va mai putea materializa. Aşteptam totuşi să se întâmple o minune, o simţeam în subconştient şi acest lucru s-a putut face când a rânduit Cel de Sus.
În toamna anului 2015, bunul meu prieten Mitu Răscolean, împreună cu care în ultimii ani am reuşit să văd jumătate din Europa, cunoscându-mi această dorinţă, m-a abordat într-una din zile propunându-mi această excursie pelerinaj, extinsă şi în Iordania. Nu am mai găsit locuri pentru toamna lui 2015, decât pentru toamna lui 2016, căci aşa cum am amintit, el dorea cu orice preţ să includă în traseu şi locurile Sfinte din Iordania, precum şi unele obiective turistice și bine a făcut.
Pe lângă muntele Nebo de unde Moise a văzut Ţara Făgăduinţei, am vizitat şi Petra, una din cele şapte minuni moderne, ceea ce nu este un lucru de neglijat.
Grupul celor nouă persoane din Petrila care ne-am încumetat să plecăm la acest lung şi dens drum a fost următorul: Răscolean Dumitru şi soţia Răscolean Dorina, Nicola Ileana, Puian Petre, Poenar Ioan, Magher Ana, Buhan Ana mama şi Buhan Marina fiica (mezina grupului) şi, bineînţeles, subsemnatul, decanul de vârstă.
Mezina grupului, Buhan Marina, prin aparatele sale foto performante, iscusinţă şi pentru faptul că avea un aparat montat „într-un băţ lung” (cum îi spuneam noi) a devenit fotograful grupului pentru imagini selfie şi totodată răsfăţata grupului.
Menţionăm că toţi membrii grupului petrilean sunt momârlani originari din mai multe sate: Răscoala, Cimpa, Lunca, Jieţ, precum şi din comuna Băniţa. Pe traseul excursiei am întâlnit un alt grup de momârlani petrileni format din Jurca Mariana, Bolog Ana, Dobre Gheorghe, Dobre Elena din satul Burdeşti, cărora li s-a alăturat şi Vâlcea Florentina, mama preotului Florin Vâlcea din Lonea, şi sora acesteia, măicuţa Pantelimona de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul, Cărbuneşti.
Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit şi ne-a călăuzit paşii pe urmele pământene ale lui Iisus Hristos şi a fost alături de noi facilitându-ne întoarcerea cu bine acasă şi mult îmbogăţiţi spiritual.
Dr. Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter