16.01.2018,  19:12:20 | 0 comentarii | 4192 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cum învârt de ani de zile banii de întreţinere și reparaţii ai Spitalului Municipal Lupeni două firme înrudite
de Cătălin DOCEA

În ciuda eforturilor echipei medicale de a ține steagul sus, sărăcia își spune cuvântul atunci când vine vorba de actul medical la nivelul municipiului Lupeni. Spitalul Municipal suferă în lipsa dotărilor, cheltuind sume consistente lună de lună. Se închiriază, spre exemplu, instalația de producere a oxigenului medicinal. Anul trecut, chiria a presupus un efort lunar de 2.500 de lei plus TVA. De anul acesta, costul lunar se ridică la 2.800 de lei plus TVA. Pentru că în municipiul Lupeni ciordeala din fonduri publice e sport de cinste (nu o spunem noi, ci DNA-ul), banii pentru dotările uzuale lipsesc cu desăvârșire. E patria corupției, n-ai ce să faci. 
Degeaba are Straja bariere de aproape 100.000 de euro, dacă pentru turistul rănit se găsește cel mult un algocalmin…

În tot acest timp, din 2010 încoace, unitatea medicală alocă tot ce înseamnă fonduri pentru întreținere și reparații către două societăți comerciale, ambele din Petroșani, controlate de aceeași persoană.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP, disponibil la e-licitatie.ro), societățile Cappellini SRL și Leinad Dalico SRL, ambele din Petroșani, au un singur client din sectorul de stat: 
Spitalul Municipal Lupeni. De altfel, înainte de toate, trebuie spus că societățile menționate au același sediu social (într-un apartament din Petroșani, situat pe strada General Vasile Milea), și următoarea configurație a controlului: Cappellini SRL (Daniel Gîrniceanu – 99%, Constantin Gîrniceanu – 1%, administrator D. Gîrniceanu), Leinad Dalico SRL (asociat unic și administrator D. Gîrniceanu).
Anterior momentului apariției celor două firme menționate în scenă, titulară a contractului de servicii de reparații și întreținere la nivelul Spitalului Municipal Lupeni era societatea Genius Group SRL Lupeni, controlată de Lorincz Szell și Edith-Laura Dezsi. Adică de personaje din UDMR cărora, oricât de neprihănite s-ar da, le-a plăcut și încă le mai place banul public. 
Deși avea activitatea suspendată din 30.04.2009, Leinad Dalico SRL se resuscitează la data de 12.11.2010, reluându-și oficial activitatea. Se întâmpla cu 3 (trei) zile înainte ca Spitalul Municipal Lupeni să publice anunțul privitor la un contract de „servicii de reparații și întreținere” estimat la 145.161,29 de lei + TVA. Printr-un miracol, contractul nu trezește interesul altor firme și, pe cale de consecință, este atribuit în data de 29.11.2010 societății Leinad Dalico SRL Petroșani pentru suma de 145.161,24 de lei + TVA. Mai exact, la o norocoasă diferență de numai 0,05 lei + TVA de valoarea estimată de către autoritatea contractantă. Important de menționat că, față de contractele anterioare, prestate de Szell și ai lui, noua societate a prestat la aproape jumătate din bani. 
Nu contestăm, nici pe departe, cât și cum munceau ori muncesc angajații d-lui Gîrniceanu. Dar felul în care, brusc, acesta și-a reactivat firma exact înainte de atribuirea unui contract pe care nu și l-a mai dorit nimeni pare de domeniului norocului orb. Sens în care, la o adică, ar putea încerca și la Loto. Și acolo se poate câștiga.
Treaba a mers fain ani de-a rândul. Până în 03.05.2017. Când, la deschiderea ofertelor depuse pentru atribuirea unui nou contract, se constată încălcarea prevederilor art. 167 alin. 5, litera a) și b) din Legea 98/2016, respectiv faptul că ofertele depuse de două societăți comerciale prezintă asemănări semnificative, dar și faptul că organele de conducere ale celor două societăți coincid. Drept urmare, procedura este anulată. Ce s-a întâmplat? În mod inexplicabil, Daniel Gîrniceanu s-a prezentat în cadrul achiziției cu două societăți pe care le controlează și administrează direct (Cappellini SRL și Leinad Dalico SRL). Ceea ce este total interzis de lege în primul rând că o asemenea configurație a unei achiziții n-ar avea urmă de corectitudine.
Procedura este reluată rapid și, prin contractul 166 din 22.05.2017, rămâne în scenă doar Cappellini SRL pentru suma de 180.400 de lei + TVA. Adică fix valoarea estimată a contractului, nici un leu mai puțin. 
Dar asta nu este totul. Prin cumpărare directă, Leinad Dalico SRL mai primește, între 9 martie și 5 mai 2017 un număr de 6 contracte. Cinci dintre ele de 8.200 de lei plus TVA fiecare, iar al șaselea de 16.400 de lei plus TVA.
Din luna a șasea a anului 2017, revine în forță și Cappellini SRL, care primește patru contracte de lucrări, între 16.06 și 10.11.2017, ale căror valori au fost de 5.586 lei + TVA, 2.784 de lei + TVA, 10.114,55 lei + TVA și 13.360,31 lei + TVA.
Chiar n-au existat, din 2010 încoace, firme în tot Lupeniul acela să schimbe, să repare, să întrețină ori să renoveze una-alta la Spitalul Municipal Lupeni? SEAP-ul zice că nu. Iar SEAP-ul e sfânt. Deși, inclusiv la ora la care vorbim, mai multe proceduri derulate în anii anteriori figurează ca fiind în continuare „în desfășurare”. Ceea ce echivalează fie cu incompe­tența, fie cu intenția de a ascunde elemente legate de sumarul achizițiilor (dacă nu sunt încheiate pe site, deși au fost încheiate în realitate, publicul nu are acces la toate documentele procedurilor de achiziție publică).
Iată încă un tabloul care ne dovedește că, la Lupeni, se poate orice. Ne-o demonstrează (inclusiv) conducerea Spitalului Municipal din localitate.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter