Biblioteca Municipală Petroşani / Elevii de la Școala nr. 7 și Eminescu
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Marţi, 16 ianuarie, Biblioteca Municipală Petroşani a fost gazda unui eveniment. Copii din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială nr. 7 din Aeroport, coordonaţi de inimoasa învăţătoare Lucreţia Gabroveanu, şi însoţiţi de doamna profesoară Monica Naghi, bibliotecara aceleiaşi şcoli, au susţinut preţ de o jumătate de oră un spectacol de poezie şi cântec în sala de evenimente a bibliotecii, dedicat poetului naţional Mihai Eminescu. Astfel s-au marcat 168 de la naşterea „Luceafărului” literaturii româneşti dar şi Ziua Culturii Române ce se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 15 ianuarie.
Recitări frumoase
Am reascultat cu plăcere câteva poezii din lirica eminesciană: „Ce te legeni?...”, „Când amintirile...”, „O, rămâi”, „Somnoroase păsărele”, „Codrule, Măria-ta”, „Revedere” şi altele, plus vreo zece strofe din „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste conform celor de la Academia Recordurilor Mondiale (Word Records Academy), cu cele 98 de strofe ale sale, recitate perfect de eleva Adriana. O altă copilă, Diana, a vorbit de pasiunea sa, poezia. De la dascălul ei am înţeles că ea cochetează cu poezia, aşternând pe hârtie deja mai multe versuri pline de talent marcă proprie, deşi încă e doar o mogâldeaţă de om. Baftă în continuare, Diana, pe drumul ce l-ai ales!
Dascălul Gabroveanu
La finalul programului, a intrat în „scenă” dascălul copiilor, Lucreţia Gabroveanu, care a recitat o poezie din cartea sa aflată pe rafturile bibliotecii municipale intitulată „Iubire în amurg”. Poezia s-a intitulat sugestiv „Lui Eminescu”.
„De ce vă citesc, copii, aceste versuri? Nu ca să mă dau mare, ci pentru că v-am spus că sentimentele sunt exprimate prin poezii, iar pentru Eminescu, poetul nostru naţional, orice român, ca şi voi, ar trebui să aibă iubire şi sufletul deschis. Vreau să iubiţi literatura, poezia, să citiţi mult, să memoraţi poezii şi să încercaţi să le înţelegeţi şi mai altfel, iar pe viitor, aşa cum v-am spus şi la clasă de multe ori, orice idee vă vine în minte, să o aşterneţi dacă se poate pe hârtie. Aşa veţi ajunge să iubiţi literatura, poezia, ori azi când vorbim de Eminescu şi cei 168 de ani de la naşterea sa vorbim de un geniu al literaturii româneşti şi universale! Să nu uitaţi asta niciodată şi să continuaţi să-l iubiţi pe Eminescu şi pe toţi ceilalţi clasici ai poeziei şi literaturii române, fără de care noi am fi mult mai săraci sufleteşte şi spiritual”, s-a adresat învăţătoarea copiilor. Care au fost numai ochi şi urechi, aplaudându-şi dascălul frenetic la finalul momentului de recitare a poeziei sale. Emoţionantă această simbioză dascăl-elevi pe subiectul poezie-Eminescu!
Literatura română
După seria de aplauze, dascălul i-a purtat apoi pe copii pe tărâmul altor scriitori, cu ocazia aniversării „Zilei Culturii Naţionale”, fireşte învăţătoarea neuitând vârsta fragedă a acestora. Ion Luca Caragiale, cu al său „Domnul Goe”, Ion Creangă cu ale sale „Capră cu trei iezi” şi „Pupăza din tei” şi alţii s-au aflat pe buzele micuţilor, după ce au răspuns la fiecare întrebare adresată legată de operele ştiute de ei şi citite la clasă împreună cu cea care-i coordonează la şcoală, un fel de „mamă de-a doua”, cum a numit-o unul dintre ei ce are mama plecată la muncă în străinătate şi de care a recunoscut că-i e „tare dor”.
Săptămână dedicată lui Eminescu
Nu trebuie să uităm şi de rolul bibliotecarelor prezente la acţiunea de marţi. Doamna Delia Grosu, cea care coordonează activitatea celei mai mari şi mai populare biblioteci petroşenene, s-a pregătit special pentru eveniment. În primul rând a asigurat la final un mic şi simbolic „cadou dulce”. Apoi, pentru a fi „totul frumos şi cum trebuie”, pe un panou de cărţi, adus în sală dinainte, a aranjat cărţi de Eminescu, iar la final le-a mulţumit copiilor pentru faptul că au venit la bibliotecă şi au susţinut acel program minunat.
„Săptămâna aceasta am dedicat-o lui Eminescu şi Zilei Culturii Naţionale. Astăzi au fost aceşti copii de la Şcoala Gimnazială nr. 7, iar vineri vom avea, tot aici, o mică serbare tot legat de aceste două evenimente. An de an, încercăm să avem pe 15 ianuarie şi în zilele apropiate acestei date astfel de evenimente cu copii de la şcoli şi grădiniţe. La fel procedăm şi în 24 ianuarie, de Mica Unire, de sau de Ziua Naţională, împreună cu copiii dorind să marcăm evenimentele importante ale acestei ţări şi personalităţile marcante din literatura românească şi nu numai. Copiii sunt drăguţi, talentaţi, aţi văzut şi azi ce frumos au venit pregătiţi şi cu câtă bucurie au cântat şi au recitat. Proiectele noastre cu copiii de la şcoli şi grădiniţe sunt continue, pentru că ei asigură viitorul acestei ţări şi de aceea trebuie făcut totul pentru ei în plan cultural şi educaţional”, ne-a declarat la finalul acţiunii bibliotecara Delia Grosu.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
