21.01.2018,  12:33:17 | 0 comentarii | 1040 vizualizari
Valea Jiului / Niciun copil abandonat, 3 mame au renunţat la tutelă
de Alina PIPAN

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei a elaborat şi supus aprobării Guvernului încă din 2014 Hotărârea pentru aprobarea metodologiei privind realizarea obligaţiilor ce revin autorităţilor implicate în prevenirea şi intervenţia în cazurile copiilor aflaţi în situaţie de risc de părăsire sau părăsiţi în unităţi sanitare.

Reglementările introduse stabilesc obligaţiile ce revin autorităţile administraţiei publice locale şi instituţiilor implicate în prevenirea şi intervenţia în cazurile copiilor aflaţi în situaţie de risc sau părăsiţi în unităţi sanitare. 
Noile reglementări produc efecte benefice. Din 2008 până astăzi numărul copiilor abandonaţi în unităţi sanitare s-a diminuat. Dacă în 2008 erau 715 copii abandonaţi în spitale, în anul 2017 în ţară au fost 423 de copii abandonaţi în spitale, la naştere. Niciunul nu a fost abandonat în spitalele din Valea Jiului. Vestea este şi mai bună. Niciun copil nu a fost abandonat în spitalele din judeţ în decursul anului trecut. 
Cu toate acestea, în anul 2017 la Spitalul de Urgenţă Petroşani au fost 4 copii ai căror părinţi au solicitat instituirea unor măsuri de protecţie conform Legii 272/2004, din cauza situaţiei familiale precare. Una dintre mame a născut chiar gemeni, băiat şi fetiţă, copii sănătoşi, frumoşi, puternici, dar a renunţat la drepturile părinteşti din cauza situaţiei familiale. 
Alegerea femeii a fost una blamabilă, dar cinstită, dându-le şansa de a avea o viaţă bună alături de părinţi adoptivi.
Valea Jiului a fost în trecut scena unor pruncucideri, două femei alegând să scape de nou-născuţi, după ce au născut pe ascuns. Aşadar, părăsirea copilului în spital nici nu mai părea cea mai cumplită alegere. Însă este firesc, copilul trebuie să fie alături de părinţii lui biologici, şi aceştia să îi ofere dragoste şi condiţii decente de viaţă. În cazul în care un copil este abandonat în spital, conducerea acestuia are obligaţia să sesizeze poliţia, DGASPC Hunedoara, primăria, Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, în vederea soluţionării cazului, după cum prevede HG 1103/2014.
După efectuarea evaluării iniţiale a cazului se decide stabilirea unei măsuri de protecţie specială dacă este în interesul copilului: plasament, familie extinsă sau asistent maternal. Copiii sub 3 ani nu se mai plasează în servicii de tip rezidenţial. În cazul copilului cu probleme grave de sănătate se poate stabili măsura de plasament la Centrul Specializat pentru Copii cu Dizabilităţi, în cazul în care părintele solicită sprijin şi nu este identificată o alternativă de tip familial. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter