28.01.2018,  12:39:50 | 1 comentariu | 4103 vizualizari
PSD ne-a fentat din nou. / Primăriile din Vale nu primesc nici măcar fondurile care li s-ar cuveni. Moda ciumei roşii: voturi date în posibil conflict de interese, cheltuieli umflate pe spatele nostru
de Cătălin DOCEA

În zadar toată munca de a atrage atenţia aleşilor judeţeni asupra faptului că, an de an, administraţiile locale din Valea Jiului au primit mai puţini bani în raport cu cât li s-ar fi cuvenit. Bobora a dat şi primăriilor din Vale, ca la milogi, dar a pompat vânjos fonduri spre alte primării din judeţ, alese pe sprânceana-i deasă, din rândul celor conduse de primari PSD. Asta deşi una dintre temele preferate de campanie ale PSD vorbeşte despre o dezvoltare unitară a ţării.
Vineri, 26 ianuarie a.c., la şedinţa CJ Hunedoara s-a adeverit trista noastră temere. Anul acesta, primăriile din Vale au primit bani mai puţini, defavorizate cu ochiul liber fiind administraţiile locale din Petrila şi Petroşani.

Peste 700.000 de lei. Mai puţin pentru Vale
Pe lângă alte sume de bani, a căror distribuţie se face după un algoritm cât se poate de clar, la dispoziţia CJ Hunedoara s-au aflat şi 11,65 milioane de lei, bani pe care administraţia judeţeană i-a distribuit după bunul plac al preşedintelui Bobora (asta deşi în proiectul de hotărâre, fundamentat chiar de preşedintele CJ, se menţionează faptul că suma este calculată prin înmulţirea numărului de locuitori din judeţ cu suma de 25 de lei).
Banii ar fi trebuit să ajungă la primării pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Luând în calcul cifra de 25 de lei/ locuitor, Valea ar fi trebuit să beneficieze de peste 3,4 milioane de lei. Dar s-a ales cu numai 2,7 milioane de lei.
Iată sumele repartizate primăriilor din Vale pentru anul 2018: Petrila – 350.000 lei, Petroşani – 300.000 lei, Aninoasa – 350.000 lei, Vulcan – 450.000 lei, Lupeni – 450.000 lei, Uricani – 800.000 lei.
Scopul acestor sume este de a acoperi, printre altele, plata arieratelor. Din judeţ, trei primării (Petrila, Buceş şi Şoimuş) au raportat administraţiei judeţene arierate în sumă de 3.758.114 lei. Se vede cu ochiul liber, în raport cu sumele efectiv distribuite, că Bobora şi ai lui nici măcar nu au ţinut cont de aceste arierate (în cazul Petrilei, suma raportată se ridică la 8.993 de lei).
Ce au făcut consilierii PSD din Vale pentru a preîntâmpina această nedreptate? Nimic, deoarece PSD-ul de astăzi nu permite dreptul la opinie. Ce opinie să mai ai dacă, în prealabil, ai fost trimis în excursii peste hotare, pe banii judeţului, cu deconturi grase?

Conflict de interese administrativ?
Doamnele (în ordine alfabetică) Bălănesc Doiniţa–Maria, Dunca Victoria-Alina şi Ivănişi Maria reprezintă Valea Jiului în CJ Hunedoara, fiind alese pe listele PSD. Nu s-au abţinut la vot (A. Dunca a votat doar în comisii, celelalte două doamne au votat inclusiv în plen), deşi D. Bălănesc conduce o societate a administraţiei publice locale de la Petrila, A. Dunca este soţia primarului oraşului Aninoasa, iar M. Ivănişi este angajată a Primăriei municipiului Lupeni. Dacă lucrezi la o primărie, ori pentru firma ei, sau eşti soţia primarului, poţi vota ca respectiva primărie să primească sume de bani? Unii zic că nu, iar treaba cică ar fi chiar motiv ca hotărârea să fie atacată în Contencios Administrativ.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
CJ, prin al său preşedinte, ne-a fost chiar ciumă. Ne-a luat, anul acesta, peste 700.000 de lei. S-a întâmplat la fel şi în privinţa sumelor alocate în 2017. De parcă n-am trăi vremuri de restrişte, ci ne-ar da banii afară din casă, acelaşi CJ nu se zgârceşte să arunce cu miliardele atunci când vine vorba de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara”. Pe scurt, ADI Deşeuri.
Pentru luni, 29 ianuarie a.c., este convocată în şedinţă extraordinară AGA de la ADI Deşeuri. Daniel Andronache, vicepreşedinte CJ Hunedoara şi preşedinte al ADI Deşeuri, vrea ca primarii să fie de acord cu majorarea cotizaţiei către ADI Deşeuri la nivelul de 1,5 lei/ locuitor. Mai exact, cu 50%. Bani care ar urma să ajungă la bugetul ADI inclusiv din Valea Jiului, adică exact de la administraţiile pe care acelaşi CJ Hunedoara le-a văduvit la repartizarea sumelor pentru 2018. Cum ar veni, CJ ne-a luat pe o parte (din ceea ce trebuia sa ne dea) şi ne ia cu 50% mai mult pe altă parte (tot din ceea ce nu ne-a dat). 
Acelaşi Andronache a rezolvat deja din 2017 ca primarii, reprezentanţi în AGA de la ADI Deşeuri, să nu mai fie consultaţi pentru orice fleac, iar puterea să se concentreze în organele restrânse de decizie, la Deva. Cu alte cuvinte, primarii dau banii, din taxele şi impozitele noastre, iar Andronache & Co. îi cheltuie aşa cum vor ei. Fără a cere prea multe păreri.
ADI Deşeuri, ca şi alte entităţi aflate în aria de influenţă a CJ Hunedoara, s-a făcut dodoloaţă bine. Acolo, ca şi la Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială, organigrama s-a încărcat la greu ca urmare a necesităţii de a satisface pretenţiile activului de partid.
Dacă, în 2017, cheltuielile cu personalul ale ADI Deşeuri s-au ridicat la 794.993 de lei, pentru 2018 vicepreşedintele Andronache îşi doreşte ca acestea să crească, pentru 18 angajaţi, la totalul de 939.688 de lei, din care 35.000 de lei să fie tichete de vacanţă. În timp ce majoritatea hunedorenilor îşi fac vacanţa în parc, unde e cald şi bine, angajaţii ADI Deşeuri ar urma să beneficieze şi de tichete de vacanţă (aproape 2.000 de lei/ angajat). În medie, vorbim despre o majorare a salariilor cu 13 procente, la care se adaugă şi tichetele de vacanţă. De ce? Pentru că balta are peşte, iar pesedistul - musai obraz gros.
Structura de 18 angajaţi a ADI Deşeuri presupune şi 4 monitori pentru mediul înconjurător, dar şi un conducător auto strict pentru această activitate, de monitorizare. Nu v-ar interesa ce fac în prezent cei 4 monitori + un conducător auto ca să merite inclusiv bilete de vacanţă în condiţiile în care Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara NU FUNCŢIONEAZĂ? Pe cale de consecinţă, monitorii… 
n-au ce monitoriza, iar conducătorul auto… n-are spre ce să-i conducă. Mai ales că doar pentru trimestrul I al acestui an este programată derularea procedurii de achiziţionare a unui autoturism Dacia Logan pentru „buna desfăşurare a activităţii de monitorizare”.


Comentarii articol (1 )

#1 Mihai28.01.2018,  17:26:45
Cineva ar trebui sa instiinteze scris cu strangeri de semnaturi de la cetateni pe presedintele PSD domnul Liviu Dragnea ce fac CJH (PSD) cum nu vrea sa acorde echitabil bani pentru valea jiului si cum NU se modernizeaza drumul judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , .... valea jiului voteza de 27 de ani cu PSD (la parlamentare , la presedentiale , la europarlamentare , la locale , ...) iar Deva NU voteaza cu PSD . Valea jiului ar trebui sa aiba presedinte PSD pe judet si presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter