29.01.2018, 19:26:00 | 1 comentariu | 1398 vizualizari
Petroşaniul / Nu mai e paradisul asistaţilor social
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Din Raportul pe anul 2017 prezentat Consiliului Local Petroşani pentru şedinţa ordinară de mâine de către Direcţia de Asistenţă Socială Petroşani, am cules multe date şi cifre edificatoare.
101 ajutoare de urgenţă în 2017
Pe tot parcursul anului 2017 au existat 101 cereri depuse de către petroşeneni privind primirea de ajutoare de urgenţă, fiind acordată suma de 68.500 lei. La un simplu calcul aritmetic, media sumei alocate unei persoane ce a depus o astfel de cerere a fost de 678,21 lei.
Privind încălzirea locuinţelor, aici numărul solicitărilor a fost cu puţin mai mare, 114, sumele acordate însumând 32.364 lei. Făcând un calcul simplu şi aici, rezultă o medie de 283,89 lei pentru fiecare cerere aprobată în parte. Dacă această sumă o împărţim la minim 4 luni friguroase, respectiv lunile noiembrie, decembrie, ianuarie şi februarie, rezultă o sumă de aproape 71 lei pentru fiecare lună (deşi anul trecut a fost foarte rece şi în octombrie şi în martie mai ales!).
Faţă de anii 2015 şi 2016, în 2017 a existat doar un singur caz pentru „ajutoare înmormântare”, fiind alocată suma de 400 lei după aprobarea cererii.
73 miliarde de lei vechi
Schimbând registrul şi trecând la capitolul „asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţii pentru persoanele cu handicap grav sau reprezentanţii legali ai acestora”, numărul de cereri în acest sens a fost în medie, conform Raportului prezentat, de 481 pe lună, suma totală la nivelul întregului an 2017, acordată prin bugetul de stat, fiind de 7.311.336 lei (sau pe înţelesul tuturor celor care încă nu s-au obişnuit cu „leii noi”, peste 73 de miliarde lei vechi). O sumă care este şi ea în scădere faţă de anii anteriori.
Scăderi la aproape toate capitolele...
O scădere destul de însemnată faţă de acum câţiva ani, mai ales, se observă şi la cantina socială. Aici explicaţia a fost dată de câteva ori de Cristina Mraz, directorul executiv din cadrul DAS Petroşani, inclusiv în şedinţele de consiliu local când a fost întrebată, în sensul că din cauza orelor minime obligatorii de muncă în folosul comunităţii ce trebuie prestate şi stabilite prin hotărâre de consiliu mulţi au renunţat la acest ajutor! Practic, în momentul de faţă (cel puţin pe tot parcursul anului 2017, dar se pare că se continuă şi în ianuarie 2018) există o medie de 56 de porţii de mâncare servite la cantina socială pentru persoane defavorizate. Suma alocată hranei este într-o scădere faţă de anii anteriori, ajungând pe întreg anul trecut la 260.783,65 lei.
„Prevenirea marginalizării sociale prin plata a 3 metri cubi de apă de persoană pe lună” a cuprins pe parcursul întregului an ce recent s-a încheiat o medie de 42 de familii alcătuite din persoane ce trăiesc singure, sumele achitate către Apa Serv de la bugetul local fiind de 11.647,76 lei. Referitor la persoanele singure marginalizate social, au existat doar două persoane de acest gen la plata energiei electrice consumate (cei 70 de kWh/ familie/ lună stabilită prin HCL), suma achitată fiind de 323 lei pe întreg anul 2017. Și aici cifrele fiind într-o scădere serioasă faţă de cifrele anilor anteriori.
Mai puțini bani pentru asistența socială
În fine, după ce s-a tras linie la toate capitolele, Raportul DAS Petroşani ne arată un total general la nivelul anului trecut de 7.686.854,41 lei. Dacă facem o simplă scădere din această sumă a sumei de la capitolul „asistenţi personali şi indemnizaţii pentru persoanele cu handicap”, bani ce nu provin de la bugetul local, rezultă că în 2017 de la bugetul local s-au alocat pentru „marginalizarea socială” suma de 375.518,41 lei (deci sub 4 miliarde lei vechi). Să recunoaştem, o sumă infinit mai mică faţă de anii când de la bugetul local se plăteau la un moment dat cu mult peste 6-7-8 miliarde lei!
Nu asistaţii social trag acum bugetul local în jos
De multe ori se foloseşte ca argument de către unii politicieni sau cetăţeni, în dispute politice şi administrative, faptul că „sunt prea mulţi ţinuţi în braţe de primărie, asistaţi social, şi de aceea nu sunt bani la bugetul local”. Adevărul, în cazul Petroşaniului, este că acum nu se mai pot spune astfel de lucruri.
3,7 miliarde de lei vechi este o sumă mică raportată la valoarea bugetului local.
Comentarii articol (1 )
#1
adi30.01.2018, 19:59:31
corect, nu asistatii social (mai)trag in jos administratia, ci salariile nesimtite pe care si le-au facut toti sefii si sefuletii din primarie.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.