30.01.2018,  19:16:03 | 0 comentarii | 1150 vizualizari
Câte ceva despre / Monitorizarea video a Petroșaniului
de Corneliu BRAN

Compartimentul dispecerat-monitorizare video din cadrul Poliţiei Locale Petroşani a fost creat în 2012 printr-o hotărâre de consiliu local după un proiect iniţiat atunci de primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Vă prezentăm câteva date din bilanț.

Pe parcursul anului 2017, în cadrul Compartimentului dispecerat-monitorizare video al poliţiei locale petroşenene au activat cinci persoane. Din activitatea acestora reţinem în primul rând cele 312 solicitări telefonice venite dinspre cetăţenii localităţii, sesizările fiind transmise ulterior pentru soluţionare lucrătorilor serviciului sau, după caz şi aviz de competenţă, celorlalte servicii din primărie. „Cu ajutorul staţiilor de transmisie-recepţie, precum şi telefonic, cei din dispecerat au ţinut de asemenea permanent legătura cu colegii lor din cadrul patrulelor de ordine publică şi circulaţie, dar şi în timpul adunărilor publice din cadrul acţiunilor cultural-sportive desfăşurate în raza de acţiune a camerelor video instalate la nivel de municipiu. Trebuie subliniat faptul că activitatea acestui compartiment se desfăşoară sub coordonarea şi supravegherea şefului serviciului Poliţiei Locale Petroşani, Dorel Neag, şi a responsabilului cu politica de securitate”, a declarat, pentru ZVJ, Carol Artur Ambruş, şeful acestui compartiment şi totodată responsabilul cu politica de securitate de care ne vorbea.
Pe latura de „solicitări de furnizare de informaţii stocate”, în cursul anului 2017 s-a înregistrat un număr de 31 de astfel de solicitări.
„Soluţionarea acestora s-a efectuat cu respectarea strictă a prevederilor Legii 677/2001 privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi ale Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, fiind furnizate în acest sens un număr de 37 de DVD-uri cu date video organelor cu atribuţii competente, prin respectarea tuturor legilor în vigoare. Este vorba aici, ca să se înţeleagă, de anumite servicii din cadrul Primăriei municipiului Petroşani interesate de soluţionarea unor probleme apărute, de Poliţia Oraşului Petrila, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani şi de Poliţia staţiunii Voineasa. Menţionez că toate aceste solicitări au fost soluţionate cu celeritate pentru a se valorifica momentul operativ”, a menţionat acelaşi interlocutor.
Viceprimarul municipiului Petroşani, Florin Nicolae, în ale cărui atribuţiuni de serviciu intră şi serviciul de poliţie locală, implicit şi acest compartiment, de altfel şi fost comandant de poliţie cu vechi state, ne-a spus că, una peste alta, e mulţumit de activitatea desfăşurată de cei de la dispecerat şi de la monitorizare: „Roadele camerelor video de supraveghere din oraş au început de câţiva ani să apară. Să nu uităm că în 2017 cu ajutorul acestor camere de supraveghere video au fost soluţionate câteva cazuri de furturi sau de acte antisociale. Ţin minte, şi presa locală a scris la timpul potrivit de acea bandă de spărgători care a fost prinsă cu ajutorul acestui sistem de monitorizare şi prin vigilenţa celor ce supravegheau acest sistem, care au intrat prin efracţie la o unitate de alimentaţie publică din zona centrală a oraşului. Cei de la monitorizare i-au văzut şi au anunţat imediat mai departe, astfel că ei au fost identificaţi şi prinşi. Iar acesta este doar un exemplu, sunt alte vreo zece exemple cel puţin de dat aici, dar mă opresc. Este adevărat, există şi situaţii în care aceste camere de supraveghere nu dau o anumită claritate imaginilor surprinse şi de aceea, împreună cu domnul primar şi cu cei din primărie, dorim să îmbunătăţim performanţele acestui sistem, acest lucru fiind în atenţia noastră şi în 2018 şi în 2019. Referitor la bilanţ şi la relaţia cu cei de la monitorizare, dar şi cu cei de la poliţia locală în general, eu zic că aspectele şi rezultatele sunt mulţumitoare şi sperăm să avem un an 2018 la fel, dacă nu chiar şi mai bun din aceste puncte de vedere”.
Încheiem prin a transmite Executivului şi una-două recomandări venite dinspre cetăţeni pe parcursul anului trecut: extinderea sistemului de monitorizare cu camere video şi în zonele locurilor de joacă pentru copii din Cartierul Aeroport, Cartierul Colonie, precum şi pe străzile alăturate şcolilor şi grădiniţelor, dar şi liceelor. Asta tot cer şi ne spun părinţi, mai cu seamă cei care au copiii minori şi care doresc să-şi ştie copiii mai în siguranţă, în condiţiile în care poliţiştii locali nu pot organiza permanent paza acestor obiective şi perimetre aflate în apropiere de instituţii de învăţământ. Cu toată criza aceasta prin care trece primăria, cu tăierile de cheltuieli materiale şi toate celelalte, credem că un proiect cu finanţare europeană, care să continue ce s-a început, ar fi absolut necesar. Şi de ce nu, un proiect care ar putea rezolva şi creşterea clarităţii imaginilor pe timp de noapte la acest sistem implementat deja, care s-a făcut, dacă mai reţineţi, tot prin fonduri europene, pe vremea ministrului Elena Udrea. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter